Onder-12 doet ervaring op in Duitsland

15 oktober 2019 / vandaag

FC Groningen onder-12 heeft afgelopen weekend deelgenomen aan REWE Stockhausen Junior Cup, een toernooi in de buurt van het Duitse Düsseldorf. De twee teams speelden verdeeld over twee dagen elk negen wedstrijden van twintig minuten. Zondagavond om half elf keerde het gezelschap terug op Sportpark Corpus den Hoorn met een rugtas vol ervaringen.

De jongste jeugdploeg uit de opleiding van FC Groningen vertrok zaterdagochtend om half negen vanuit Groningen naar Duitsland en was in het gezelschap van een begeleiding van zes personen: Byron Bakker, Johan Ghebrehiwot, Guido van Weeren, Luca Leithuijser, Arnold Heikens en Michel Marion.
 
Trainer/coach/manager Bakker blikt terug op het weekend. “In het voetbal werden onze ploegen flink uitgedaagd door de wisselende omstandigheden. We hadden twee teams ingeschreven en speelden 9-tegen-9 met spelregels die afweken van wat de spelers gewend zijn. Ook de ondergronden waren per wedstrijd vaak anders. Er werd op natuurgras en verschillende soorten kunstgras gespeeld. Er deden profclubs mee met hun onder-12 teams, zoals Paderborn, St. Pauli en het Zweedse Vasalunds, maar ook amateurteams uit de regio met hun onder-13-spelers. Alle teams met uiteenlopende speelstijlen. De veranderende omstandigheden zorgden er voor dat onze spelers zich continu moesten aanpassen. Zeer leerzaam dus!”
 
Waardevol
Door de duur van het toernooi werden de spelers in hun belasting ook flink bevraagd. “Ondanks het feit dat het totaal aantal wedstrijd minuten over twee dagen prima past bij de belastbaarheid voor deze leeftijdscategorie, moesten de spelers uiteindelijk ook onder flinke vermoeidheid presteren. Naast het spelen van de wedstrijden, speelde natuurlijk ook het reizen op de eerste wedstrijddag en het overnachten bij gastgezinnen daarin een rol. Die vermoeidheid maakt dit soort internationale trips juist zo waardevol. In de Opleiding van FC Groningen hechten we veel waarde aan inzet en doorzettingsvermogen. Dit zijn algemene termen die we vaak noemen, maar die met name recht doen aan de momenten dat het écht zwaar wordt. Ik denk dat we de spelers op dat gebied uitstekend uitgedaagd hebben dit weekend. De wedstrijden eindigden vaak in ‘kleine’ uitslagen, dus ook qua niveau zeer waardevolle duels.”
 
Met het slapen in gastgezinnen raakt Bakker één van de drie leerlijnen die centraal staan in het opleidingsprogramma van de Trots van het Noorden: ‘Leven als Topsporter’. “Stap voor stap proberen we kinderen te helpen om steeds zelfstandiger te worden. Vanuit dat oogpunt was het twee aan twee overnachten bij gezinnen van deelnemende spelers een geweldige leer ervaring. Vooraf weet je natuurlijk nooit wat de leefomstandigheden zijn van deze gezinnen, wat het natuurlijk voor de spelers spannend maakt. Zeker ook omdat dit voor de meerderheid de eerste keer was en omdat het communiceren in een andere taal van beide kanten niet altijd vanzelfsprekend was. We kijken met een goed gevoel terug op hoe de spelers daarmee zijn omgegaan gedurende het gehele weekend, mede ook door de gastvrijheid en vriendelijkheid van de families waar de jongens verbleven.”
 
Samenwerking
Maandagmiddag werd er ‘gewoon’ weer getraind op Sportpark Corpus den Hoorn, ook om het weekend te evalueren. “We hebben de spelers nog een huiswerkopdracht meegegeven.” Tot slot wil Bakker zijn mede-stafleden een compliment maken: “Ik kijk met een goed gevoel terug op de samenwerking met de staf. Het was een hectisch weekend, waarin ook wij flink bevraagd werden in het omgaan met continu veranderende omstandigheden. Ik denk dat we elkaar uitstekend hebben aangevuld, waarbij een ieder vanuit zijn eigen specifieke rol continu verantwoordelijkheid heeft genomen!”

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws