string(17) "WP Rocket/Preload"

Beleidsplan.

Het beleidsplan van onze club: ‘Samen naar de Grote Markt’

Het roemruchte verleden van onze club zit bomvol prachtige herinneringen en prestaties, die men zich tot ver in Italië en Spanje nog herinnert. FC Groningen heeft een geschiedenis waarin iconen als Tonny van Leeuwen, Piet Fransen en de familie Koeman hun ereplek hebben verdiend. Met op het veld helden als Jan van Dijk en Peter Houtman en op de bank iconische trainers als Theo Verlangen en Hans Westerhof. De maillot van Milko Djurovski en de gouden schoen van Henny Meijer. En een 16-jarige Arjen Robben die de tegenstander helemaal dol draaide bij zijn thuisdebuut.

Om te groeien als club namen we afscheid van ons historische Stadion Oosterpark en hebben we in 2006 onze intrek genomen in de Groene Kathedraal. Onder aanvoering van trainer Ron Jans volgden nieuwe successen en Europese confrontaties. Samen met onze supporters bouwden wij de Groene Hel. Een onneembare vesting, waar nieuwe toptalenten als Luis Suárez en Virgil van Dijk tot bloei kwamen en konden doorgroeien naar de absolute wereldtop.

Maar, zonder wrijving geen glans: we hebben ook lastigere, minder succesvolle periodes gekend.Juist dan lieten onze supporters zich gelden en dat doen ze nog steeds, door altijd achter onze club te blijven staan. FC Groningen is enorm trots om terug te kunnen vallen op een achterban die altijd een mening heeft over de club en die niet onder stoelen of banken steekt. Kritisch, maar altijd fanatiek en vanuit een enorme betrokkenheid en passie. Hoe de club leeft, bleek maar weer tijdens de gewonnen bekerfinale in 2015 en bij de comeback van Arjen Robben in 2020.

Samen naar de Grote Markt

Voor de periode 2020-2025 heeft FC Groningen een beleidsplan ontwikkeld met de titel ‘Samen naar de Grote Markt’. Dit is dé plek waar wij onze successen vieren, in het hart van onze stad en de maatschappij. 

Onze overtuiging

Er is zoveel wat het Noorden bijzonder maakt. We hebben veel om trots op te zijn, ook al blijven we nuchter en houden we ons in. Dat is Groningen en dat zijn Groningers. Het bruist hier van het talent dat hard wil werken in en aan het mooiste stukje Nederland. Met elkaar maken we het hier nóg mooier, nóg beter, en creëren we kansen en benutten we de ruimte die we hier letterlijk en figuurlijk hebben.

Dit doen we door de mouwen op te stropen en het initiatief te nemen. ‘Nait soezen’, in plaats van ‘ja maar’: dat is Groningen. Onze mentaliteit in combinatie met de juiste faciliteiten en de ruimte voor talent is de basis voor succes. Een basis waarop wij, samen en met elkaar, iedereen laten groeien.

Onze belofte

Iedereen groeit in Groningen. Binnen FC Groningen begrijpen we dat. Zo verbinden we mensen. Onze spelers op het veld, onze supporters, medewerkers, vrijwilligers en iedereen die zich met ons verbonden voelt, buiten de lijnen. Iedereen krijgt de mogelijkheid om te groeien. 

FC Groningen biedt die kansen. We jagen samen successen op sportief, maatschappelijk en economisch gebied na. Samen zijn we altijd op weg naar persoonlijke groei en ontwikkeling± zo worden we groter. Als club, als regio en ook als individu. Zoals Arjen en Virgil. Word groter in Groningen.

FC Groningen. Word groter.

Kernwaarden

Het fundament van de club uit zich in onze kernwaarden.

De vijf kernwaarden van FC Groningen zijn:

  • Aanpakken
  • Reëel 
  • Volks
  • Samen
  • Groei

Een toelichting op onze kernwaarden vind je in het boekwerk Samen naar de Grote Markt.

Vijf pijlers

Het fundament van de club bestaat uit vijf pijlers, die FC Groningen en de regio verzekeren van een gezonde en duurzame toekomst. Het zijn de sportieve, maatschappelijke, economische én organisatorische pijlers, waaronder ons streven om het mooiste evenement van Noord-Nederland te organiseren.

Toelichting op de pijlers

  1. Sportief: de Europese droom

FC Groningen spreekt niet over een speelwijze, maar over een strijdwijze. Die staat voor dynamiek, tempo, agressiviteit, beweging en passie. Om onze strijdwijze onderscheidend te maken, werken we iedere dag keihard om ervoor te zorgen dat onze spelers de fitste en sterkste spelers van Nederland zijn. Dat vraagt om optimale faciliteiten en specifieke begeleiding onder leiding van specialisten. Het doel? Europees voetbal! Daarbij speelt (regionale) talentontwikkeling een grote rol. We willen minimaal vier spelers uit onze eigen opleiding in de eerste selectie van 22 spelers hebben. We geloven in een uitgebalanceerde selectie met een mix van ervaring, kwaliteit, talent en transferwaarde.

  1. Maatschappelijk: iedereen in beweging

Bewegingsarmoede is een serieus probleem, dat prominent aanwezig is in het verzorgingsgebied van FC Groningen. Daarom heeft de Trots van het Noorden een missie bepaald: geen bewegingsarmoede in onze regio! Hiervoor gaat FC Groningen voetbal aanbieden op scholen, in de wijken en bij de amateurverenigingen. Voor jong en oud, voor jongens en meisjes. We kunnen de bewegingsarmoede in ons verzorgingsgebied niet binnen vijf jaar en evenmin alleen oplossen. Daar hebben we partners voor nodig. Andere topsportclubs, bedrijven, sportverenigingen, overheidsinstanties en andere organisaties die hierin kunnen bijdragen.

  1. Economisch: het grootste en meest verbindende platform

Groeien begint bij FC Groningen. We willen ons netwerk nog verder versterken en laten uitgroeien tot het grootste en meest verbindende economische platform van Noord-Nederland. Dit moet zorgen voor verdere economische groei in de regio. Onze focus ligt op talentontwikkeling en alle voor Noord-Nederland zo specifieke thema’s: Agri, Healthy Ageing, Chemie, Digitaal/Tech en Energie.

  1. De mooiste evenementen van Noord-Nederland

FC Groningen wil van elke thuiswedstrijd een zinderende gebeurtenis maken, waarvan iedereen op eigen wijze volop geniet. Bij ieder evenement in het stadion, bij iedere wedstrijd, activiteit of bijeenkomst wil FC Groningen de verwachtingen overtreffen. Daar doen onze medewerkers alles aan. Optimaal gastheerschap zorgt voor een bijzondere beleving: dat móet je meegemaakt hebben!