string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Zeer druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst FC Groningen.

Dinsdag 18 januari 2011 om 09:59

Maandagavond hield FC Groningen haar nieuwjaarsbijeenkomst onder het motto ‘Ook in 2011 veul zeeg’n!’ De opkomst in Euroborg was enorm. Naast algemeen directeur Hans Nijland hield de voorzitter van de businessclub Winfryd de Haan een toespraak. Gastspreker was Tom van ’t Hek.

De Haan sprak de hoop uit dat FC Groningen ook in 2011 deelname aan de play-offs weet te bewerkstelligen en wellicht zelfs Europees voetbal, al durfde hij dat nauwelijks hardop uit te spreken. Dat was koren op de molen van gastspreker Tom van ’t Hek. De voormalig hockeybondscoach en huidig radiopresentator van onder meer NOS Langs de Lijn roemde FC Groningen om het beleid. Volgens hem was het geen toeval dat clubs uit de provincie zoals de Trots van het Noorden een aanval doen op de gevestigde voetbalorde.

Geloven
Van ’t Hek moedigde de FC aan tot het geloven in meer. Europees voetbal? Ja! Zo luidde ongeveer zijn boodschap. Volgens Van ’t Hek moet je geloven in de dingen die je wilt bereiken. Op een gewone gezonde manier met elkaar samenwerken, met inspiratie en transpiratie. De nuchterheid van de Groningers doet de rest, zo liet Van ’t Hek blijken dat hij de huidige successen van FC Groningen niet verrassend vindt.

Aan het begin van de nieuwjaarsbijeenkomst had Hans Nijland zijn verhaal al gedaan. Belangrijkste nieuws was de vergelijking die de algemeen directeur maakte van de huidige situatie bij de club met een borrelende vulkaan, die op uitbarsten staat. “Het is onrustig en dat zal de gehele transferperiode wel zo blijven”, zo verwees Nijland naar met name de buitenlandse interesse voor spelers van FC Groningen.

Speech

De volledige tekst van de speech van Nijland was als volgt:
“Op een nieuwjaarsbijeenkomst als deze is het ook vrij logisch even kort terug te blikken naar het kalenderjaar 2010. Een jaar waarin weer bijzonder veel is gebeurd. Na een moeizame eerste seizoenshelft eindigden we alsnog op de achtste plaats. Andermaal dus het spelen van play-off wedstrijden. Helaas lukte het ons niet om Europees voetbal te bereiken.”

“Na respectievelijk acht en vijf jaar als technisch duo bij FC Groningen gewerkt te hebben, werden Ron Jans en Raymond Libregts opgevolgd door Pieter Huistra en Erwin van de Looi. Een aantal vaste waarden van ons eerste elftal verliet FC Groningen en uiteraard werd de selectie weer aangevuld met enige nieuwkomers. Dusan Tadic, Maikel Kieftenbelt en Jonas Ivens.”

“We hebben met elkaar een geweldige eerste competitie helft mogen beleven. Prachtige bloedstollende en spannende wedstrijden, zeker hier in Euroborg. Op dit moment staan we op de derde plaats in de Eredivisie. Morgenavond wacht de herstart. Dit met een bekerwedstrijd uit tegen SC Genemuiden.”

“De keerzijde van het spelen van goed voetbal kennen we met elkaar ook. En dat is wanneer je goed presteert er belangstelling is voor spelers. Dat is ook bij FC Groningen het geval. Meerdere spelers van FC Groningen hebben zich in de belangstelling gespeeld van clubs, met name in het buitenland. Ja beste mensen de tijden zijn veranderd. Vroeger verkocht FC Groningen per regelmaat spelers aan inmiddels collega topclubs in Nederland. Tegenwoordig zien we dat grote buitenlandse clubs interesse tonen voor spelers van FC Groningen. Dat zegt veel over de prestaties van onze spelers, maar óók over de status van onze club.”

“Zo heeft de Turkse topclub Fenerbahce vorige week bij ons een bieding uitgebracht op onze centrale verdediger Andreas Granqvist. Ik kan u melden dit was een serieus bod, echter voor ons niet dusdanig om uiteindelijk tot zaken te komen. Andreas Granqvist en ook FC Groningen kunnen er trots op zijn dat een grote club als Fenerbahce voor hem belangstelling heeft getoond. Maar zoals de zaken er nu uitzien zal in hij het seizoen afmaken bij FC Groningen.”

“Wat betreft verdere belangstelling voor spelers kan ik u melden dat het onrustig is. De vergelijking met een borrelende vulkaan gaat moeiteloos op. Eigenlijk beste mensen is het waanzin dat in de maand januari spelers gekocht en verkocht kunnen gaan worden. Immers we zitten midden in de competitie. Kijk bijvoorbeeld naar PSV waar in de winter twee spelers verkocht zijn of Ajax waar mogelijk Luis Suárez nog vertrekt.”

“In de tweede competitiehelft zien we dus andere ploegen op het veld dan in de eerste helft van de competitie. Met recht kun je dus spreken van competitievervalsing. Echter dit is nu eenmaal de regelgeving, die is opgelegd vanuit FIFA en UEFA en heeft alles te maken met competities in de wereld die ongelijk lopen. We zullen hiermee moeten leren leven. Aan de andere kant zeggen wij bij FC Groningen dat je je altijd pas zorgen moet maken als er géén belangstelling is voor spelers van jouw club want dit betekent, dat je simpelweg niet goed voetbalt.”

“Kortom niet alleen de spelers maar ook het technisch management, de scouting en onze technische staf verdienen allemaal een compliment. Het spreekt voor zich dat wij u van verdere ontwikkelingen op de hoogte zullen houden.”

“Vorig jaar tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst hebben wij ook een en ander mogen zeggen over de financiële situatie in het betaalde voetbal. We hebben toen al voorspeld dat clubs het financieel zwaar zouden krijgen. Helaas is dit bewaarheid. Het totale betaald voetbal heeft in het seizoen 2009/2010 een verlies geleden van circa 80 miljoen euro. FC Groningen heeft hier niet aan bijgedragen. Zoals bekend hebben wij het seizoen 2009/2010 een bescheiden winst gerealiseerd van 23.000 euro. Echter ook wij zijn dit seizoen gestart met een tekort van ongeveer 1,5 miljoen euro.”

“Ik kan u echter melden dat mede door de goede sportieve prestaties onze commerciële afdeling erin is geslaagd de commerciële doelstelling te behalen. Sterker nog; we hebben de lat zelfs iets hoger gelegd, waardoor we financieel inlopen. Ondanks de economische crisis is de commerciële omzet bij FC Groningen stabiel gebleven. De inkomsten bij het voetbalbedrijf van FC Groningen zijn circa 16,2 miljoen euro, waarvan 9,3 miljoen omzet gerealiseerd werd als zijnde commerciële inkomsten. Dat is maar liefst 57% van onze begroting.”

“Ook hebben wij vorig jaar op de nieuwjaarsbijeenkomst gemeld, plannen te realiseren voor een energiesociëteit en een vastgoedsociëteit. Vaak zie je dat mooie plannen, plannen blijven en nog wel eens willen sterven in schoonheid. Het is geweldig om te zien dat zowel de Energy Valley Top Club als ook de Vastgoedsociëteit voltreffers zijn gebleken. Beide sociëteiten zitten nagenoeg vol.”

“De samenwerking die wij hebben opgebouwd met Energy Valley en onze groenpartners te weten GasTerra, Gasunie, RWE Essent, BAM en Imtech werpt nu al haar vruchten af. De energiesector in Noord-Nederland wil zich nadrukkelijk in het land profileren als dé energieregio. FC Groningen is daarvoor het perfecte uithangbord. Ook wij bij FC Groningen willen net als de energiesector behoren tot de top van Nederland, dus is het logisch dat we daarin gezamenlijk optrekken. Dat klinkt ambitieus, maar hij die niet de moed heeft de kust uit het oog te verliezen, zal nimmer nieuwe oceanen ontdekken.”

Wij bij FC Groningen willen creatief, maar ook innovatief zijn. Dat hebben we met de Energy Valley Top Club alsook de Vastgoedsociëteit bewezen. Wij gaan door met het ontwikkelen van thema’s. Zo hebben we op dit moment concreet plannen om ingaande het nieuwe seizoen te starten met een mobiliteitsociëteit. Bedrijven uit de transportsector, schadeherstelbedrijven, toeleveranciers van autobedrijven, verzekeraars, enzovoort, zullen zich hierbij aansluiten. Ook hier wordt gedacht aan maar liefst 75 Businessseats. Daarnaast hebben we ook de ambitie in het nieuwe seizoen met een beleggerssociëteit te beginnen. Deze sociëteit wordt met name opgericht voor de particuliere belegger. De komende periode zullen wij u over deze plannen verder informeren.”

“Naast het voetballen houden wij ons bij FC Groningen zoals u weet met nog veel meer zaken bezig. En ik heb het nu dan even niet over FC Groningen Media, ons beveiligingbedrijf Preventief of onze horecaonderneming Euroborg Horeca, maar ik wil u noemen de stichting FC Groningen in de Maatschappij.”

“Deze stichting neemt deel aan tal van maatschappelijke activiteiten, alsook goede doelen. Aan het begin van dit seizoen zijn wij bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met Doe Een Wens Stichting Nederland. Met dank aan onze hoofdsponsor Noordlease hebben wij de wedstrijd FC Groningen-Excelsior met Doe Een Wens op het shirt gespeeld. Overigens is de directie van Doe Een Wens hier vanavond ook aanwezig.”

“FC Groningen heeft vanuit haar eigen organisatie een medewerker vrijgemaakt, die zich vrijwel geheel bezig houdt met deze stichting. Zoals u weet behoort een stichting ook een bestuur te kennen. Ik kan u melden dat wij onze Commissaris van de Koningin Max van den Berg, tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Energy Valley, gevraagd hebben om voorzitter  te worden van het bestuur van de stichting FC Groningen in de Maatschappij. Max van den Berg heeft hier spontaan ‘ja’ op geantwoord, maar heeft daarbij wel aangegeven dit nog in het Provinciehuis te moeten bespreken.”

“Tot slot willen wij onze waardering uitspreken voor in de eerste plaats uw aanwezigheid vanavond. Daarnaast willen wij onze waardering uitspreken, dat u sponsor bent van FC Groningen en voor het feit dat u bijzonder begaan bent met het wel en wee van onze club. Te allen tijde mag u en kan u ons aanspreken op zaken waarvan u vindt dat het beter kan en beter moet. Immers met elkaar hebben we hetzelfde doel voor ogen en dat is uiteindelijk plezier beleven aan het voetbal hier bij FC Groningen.”

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard