Zakelijke zege FC in Den Haag.

Zondag 01 februari 2009 om 00:14

FC Groningen heeft zaterdagavond in Den Haag met 1-0 gewonnen van ADO. Gonzalo Garcia scoorde exact vijftien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd de winnende treffer.

Trainer Ron Jans kon in Den Haag niet beschikken over een vijftal geblesseerde spelers en de geschorste Marcus Berg. Doordat de Zweedse topscorer van Groningen afwezig was, maakte Nicklas Pedersen zijn debuut in de basis bij de FC. Hij was nog niet in staat negentig minuten te spelen en zou uiteindelijk in de rust afgelost worden. De overige elf posities in het elftal werden hetzelfde ingevuld als in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Ajax.

In de eerste helft gebeurde er bar weinig in de residentie. Bij de ploeg van trainer André Wetzel speelden drie oud-FC’ers in de basis: Yuri Cornelisse, Berry Powel en Danny Buijs. Hun team had afgelopen woensdag in het bekertoernooi fors klop gekregen van FC Twente en speelde in de twintigste competitieronde een stuk behoudender. Een schotje van Danny Holla na vier minuten en in het tweede deel van het eerste bedrijf een afstandsschot van Evgeniy Levchenko waren het enige doelgevaar in de eerste helft.

Aan de overzijde werd Berry Powel voortdurend in de diepte gezocht, maar was de defensie onder leiding van doelman Luciano telkens alert bij de lange ballen van de thuisclub. Na de pauze verving Ron Jans zoals verwacht Pedersen. Paul Matthijs werd controleur, waardoor Danny Holla naar rechts verhuisde en Koen van de Laak naast Gonzalo Garcia in de spits kwam te spelen.

Ook in de tweede helft liet ADO Den Haag in aanvallend opzicht niet al teveel zien. De ploeg was duidelijk het veld in gekomen met de insteek vooral geen doelpunt tegen te krijgen. FC Groningen had een duidelijk veldoverwicht en verplaatste het spel op zich goed. Tot uitgespeelde aanvallen kwamen de gasten echter lange tijd niet. In de 74ste minuut werd Groningen opgeschrikt door een spaarzame doelkans. Richard Knopper haalde de trekker over, maar het was doelman Luciano die zich onderscheidde met een redding.

Zoals gebruikelijk begon het thuispubliek af te tellen voor het ‘Haags kwartiertje’ vanaf het moment dat de stadionklok 74 minuten en 50 seconden aangaf. Precies in die tien seconden bouwde FC Groningen ook aan de belangrijkste aanval van de avond. Koen van de Laak kon de bal uiteindelijk van links voor trekken en vond zijn collega-spits Garcia, die de 0-1 onder Zwinkels door schoof.

Nu was het voor FC Groningen een kwestie van de 1-0 voorsprong vasthouden, zoals het een kleine week geleden tegen Ajax ruim een helft lang lukte. Zonder al teveel moeilijkheden slaagde de FC hierin. De ploeg bleef geconcentreerd en zo hing een mogelijke 0-2 meer in de lucht dan een gelijkmaker. Met name toen Goran Lovre vanaf de rechterkant een bal op het hoofd van Evgeniy Levchenko mikte. Het was de laatste kans van de wedstrijd, die dus drie punten opleverde voor groen-wit. Door het gelijkspel van NAC stijgt de FC in ieder geval één plek op de ranglijst. PSV moet zondag winnen bij De Graafschap om de vijfde plek te heroveren.

Luciano; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Van de Laak, Levchenko (c), Lovre; Pedersen (46’ Matthijs), Garcia.
Rest bank: Koopmans, Svejdik, Meerdink, Metaj, Krohne, Kluin.