In de Eerste Divisie A boekte FC Groningen C1 een mooie maar nipte zege op runner-up ADO Den Haag C1. FC Groningen D2 bleef ongeslagen dankzij een simpele winst op JVZ D1.

Teams Locatie Groningen
EXCELSIOR B1 0-0 FC GRONINGEN B1
opstelling FCG B1 Kevin Wilpstra, Niels Ridderstap, Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma, Juhnino Bacuna, Keziah Veendorp, Stan Haanstra, Rutger Etten, Peter van Son.
In tachtig minuten voetbal kwamen Excelsior B1 en FC Groningen B1 niet tot scoren. Dat was teleurstellend aangezien de Groningers de gehele wedstrijd domineerden. “En dat is een terugkerend probleem,” vond trainer Peter Moltmaker na afloop. “Vanaf de eigen goal tot de zestien meter van de tegenstander spelen we goed en aantrekkelijk. Maar in de zestien creeeren we gewoon te weinig. Te vaak combineren we door en soms mag het gewoon ook wel wat opportunistischer.”
De Rotterdammers waren voor het doel van Kevin Wilpstra nauwelijks gevaarlijk. “We gaven een aantal kansjes weg doordat we soms te nonchalant in de opbouw waren. Excelsior kon voetballend zelf geen gevaar creeeren.” In de tweede helft bleef het spelbeeld eenzijdig met een bovenliggend FC Groningen. Peter van Son zag een inzet gekeerd door de doelman. Stan Haanstra, Juhnino Bacuna, Rutger Etten en Keziah Veendorp waren tevens kansrijk. Helaas viel de bevrijdende treffer niet.
“We zijn soms niet zakelijk genoeg. Het blijft te speels en zijn op bepaalde momenten niet meedogenloos genoeg. De Groningers hadden op de ranglijst een belangrijke stap kunnen maken. Dat gebeurde echter niet. “We hadden Excelsior op vijf punten kunnen zetten. Dat is ook de verhouding tussen beide teams. Maar als je weet dat je moeilijk scoort dan moet je juist alert zijn en bereid zijn een goede loopactie te maken. We hebben vandaag uit ons overwicht te weinig gehaald,” besloot Moltmaker.
WILLEM II/RKC B2 2-0 FC GRONINGEN B2
1-0 (23.), 2-0 (65.)
opstelling FCG B2 Jan Wolters, Nagesh Amatsaleh, Luuk Kuipers, Mathijs Elderman, Sammy Feenstra (40.Dave Bosgraaf), Jesse Borst (40.Dennis Molema), Tim Riksman, Cheriel Girdharie, Noel Wever (40.Niels Hylkema), Ozan Kokcu, Thomas Reinders (52.Daan Wijma).
De onder-16 ploeg wacht nog altijd op de eerste competitiezege van het seizoen. De Groningers hadden voor rust het betere van het spel. Desondanks werd niet het gewenste niveau behaald. Uit het niets kwam Willem II/RKC B2 in de 23ste minuut op voorsprong. Een minuut later werd een schot van Noel Wever uitstekend gepakt door de goalie van de Brabanders. De ploeg van trainer Rick Mulder kreeg wel wat kleine kansjes maar er werd weinig mee gedaan.
In de tweede veertig minuten waren de gasten wederom bovenliggend. Invaller Dave Bosgraaf schoot een aantal malen net naast de goal. Tim Riksman verscheen alleen voor de doelman maar ook hij trof geen doel. Ook Ozan Kokcu probeerde het maar gescoord werd er niet door de groenwitte formatie. In de 65ste minuut leidde een foutje achterin tot de tweede tegentreffer. Daardoor was het duel definitief gespeeld en greep de thuisploeg de overwinning.
FC GRONINGEN C1 2-1 ADO DEN HAAG C1
1-0 Martijn van Maastrigt (7.), 2-0 Daniel van Kaam (66.), 2-1 (70.)
opstelling FCG C1 Joep van de Haar, Armani Mardjoeki, Daniel Camara Bos, Luka Prljic, Oege Sietse van Lingen, Tom van de Looi, Marc Vegter (43.Jairzinho Leirissa), Daniel Teune, Daniel van Kaam, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha (60.Shabani Nduwumuremyi).
FC Groningen C1 pakte voor het tweede weekeinde op rij de drie punten. De mannen van trainer Hugo Alves Velame startten sterk aan de wedstrijd. Het eerste schotje kwam op naam van Daniel van Kaam. In de zevende minuut was het al raak voor de Groningers. Martijn van Maastrigt loste een hard en onthoudbaar schot die via de binnenkant van de paal erin ging. Vervolgens kreeg de thuisploeg enkele goede mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen.
Daniel van Kaam kwam goed door over rechts maar zijn voorzet miste een tweetal spelers. In de twaalfde minuut verrichte Joep van de Haar zijn eerste save van de wedstrijd. Pogingen van Van Kaam (schot) en Tom van de Looi (kopbal) leverden ook niet het gewenste resultaat op. Daarnaast zagen Jhurrey Margaritha en Van Kaam inzetten prima gekeerd door de goalie van de gasten. Vlak voor rust was ook ADO nog eenmaal gevaarlijk voor het doel.
Na rust kwam de beste kans tot stand uit een corner. Luka Prljic kopte echter op de lat. Tien minuten voor tijd werd het benauwd voor de FC nadat ADO een opgelegde kans miste na slecht verdedigend werk aan Groningse zijde. Een inzet werd echter door Van de Looi van de lijn gehaald. Vier minuten voor tijd kwam dan eindelijk de bevrijdende 2-0 tot stand. Shabani Nduwumuremyi zette vanop links aan en zijn uitstekend voorbereidend werk kon door Van Kaam worden afgewerkt. Het werd nog wel even spannend maar de punten bleven op Corpus.
FC TWENTE/T D1 1-1 FC GRONINGEN D1
0-1 Remco Balk (35.), 1-1 (57.pen.)
opstelling FCG D1 Daan Reiziger, Harold Kwant, Pim Betzema, Leonel Miguel, Quinten Anakotta, Joshua Sion, Tariq Lancelot, Joris Reiziger, Remco Balk, Jarno Deuring, Mark Ploeger. Wissels: Giovanni Zwikstra, Jonathan Edens, Gerwin Heidema, Nick van Leeuwen, Leon Santema.
De tweedejaars D-pupillen leden in Twello puntenverlies tegen FC Twente D1. De gasten begonnen slap aan de wedstrijd en dat leverde achterin veel problemen op. Trainer Arjen Jorritsma paste snel een wissel toe waardoor de Groningers na tien minuten wat meer controle over de wedstrijd kregen. “We kwamen opbouwend niet aan voetballen toe. Daarnaast zat Twente er fel op en gingen veel duels bij ons verloren,” concludeerde trainer Jorritsma.
De thuisploeg was dreigender terwijl de Groningse doelman Daan Reiziger attent en goed keepte. Daardoor werd er voor rust ook niet gescoord. Na rust tapte de FC uit een ander vaatje. “Voor rust was het speelveld erg groot en speelden we met de linies te ver van elkaar. In de tweede helft gingen we wat compacter spelen.” Dat wierp zijn vruchten af. Vijf minuten na rust bracht Remco Balk de gasten aan de leiding.
Bij FC Twente ging er een schepje bovenop en dat leverde voor hun uiteindelijk nog een punt op. Drie minuten voor tijd beroerde Leonel Miguel in het strafschopgebied de bal met zijn hand. Vanaf elf meter maakten de Tukkers geen fout. Doordat de thuisploeg enkele corners kreeg kende het duel een spannende slotfase. “Wij kwamen een paar keer goed door via de vleugels. Gerwin Heidema schoot op doel terwijl twee spelers van ons vrij stonden. Maar bij ons was het vandaag vaak net niet. Over het resultaat ben ik tevreden maar over het vertoonde spel zeker niet,” zei Jorritsma na afloop.
FC GRONINGEN D2 9-0 JVZ D1
1-0 Romano Postema (1.), 2-0 Kian Slor (5.), 3-0 Romano Postema (12.), 4-0 Romano Postema (15.), 5-0 Romano Postema (16.), 6-0 Kian Slor (18.), 7-0 Tijs Mulder (20.) 8-0 Tijs Mulder (32.), 9-0 Joel van Kaam (59.)
opstelling FCG D2 Stein Barkhuis, Tijs Mulder, Jort Stuiver, Yannick Hettinga, Nout de Groot, Jimi van Halen, Job van Dijk, Tom van der Werff, Romano Postema, Jesper de Backer, Kian Slor. Wissels: Corvin Braun, Daan Scholtens, Joel van Kaam, Marshelon Pourier, Marco Hut, Max Wolfs.
De ploeg van trainer Bote Talsma is ook na negen wedstrijden nog altijd zonder puntenverlies. Tegen het nog puntloze JVZ D1 schoot Romano Postema binnen zestig seconden de eerste treffer binnen. Nadat Jesper de Backer uit een hoekschop naast had geschoten was het Kian Slor die met een fraai schot de 2-0 liet aantekenen. Tom van der Werff schoot in kansrijke positie naast maar vervolgens brak op Corpus den Hoorn een doelpuntrijke fase aan.
In een tijdsbestek van acht minuten vielen liefst vijf treffers te noteren. Romano Postema omspeelde de doelman en kreeg even later de bal op maat aangegeven door Jesper de Backer. Na balverlies in de defensie van de gasten was het wederom Postema die doeltreffend was. Kian Slor maakte zijn tweede treffer van de dag terwijl Tijs Mulder na een prima voorzet van Kian Slor ook wist te scoren. Zo stond het na twintig minuten spelen al 7-0.
Met die stand werd de tweede helft ingegaan. Daarin begon de thuisploeg wederom sterk. Joel van Kaam zag een schot gekeerd maar Tijs Mulder kon in de rebound afleggen voor de achtste treffer. Daarna werden meerdere kansen gemist. Zo hadden Marshelon Pourier, Van Kaam en De Backer het vizier niet op scherp. Maar gezegd moet worden dat JVZ zich goed verweerde en zich niet zo maar niet afslachten. Alle complimenten dus. Pas in de slotminuut was het wederom raak door Joel van Kaam.
Teams Locatie Leeuwarden
SC CAMBUUR D1 1-3 FC EMMEN D1
0-1 (14.), 1-1 Feike Zijlstra (25.), 1-2 (50.), 1-3 (58.pen.)
opstelling SCC D1 Marco Kreeft, Robert Polee, Martijn Ferwerda, Sil Bos, Youri Sletering, Kevin de Vries, Kian Visser, Pieter Abe de Jong, Bart Kooistra, Quinten Lamsma, Feike Zijlstra. Wissels: Milan de Koe, Jhondly van der Meer, Rik de Boer, Job Zwager, Mark van der Meer.
In Leeuwarden verloren de D-pupillen van SC Cambuur thuis van FC Emmen. “We hadden zeker andere verwachtingen voor dit duel aangezien we in de voorbereiding van dezelfde ploeg nog ruim hadden gewonnen. Maar zij misten vandaag geen kans en verdienen daarvoor de complimenten,” vertelde trainer Elwin van Keulen. In een wedstrijd van een kwalitatief laag niveau waren de eerste tien minuten voor de thuisploeg.
Cambuur was het meeste in balbezit en bleef rustig in het creeeren naar openingen. De openingstreffer van de Drenten halverwege de eerste helft veranderde echter alles. “Daarna verdween de rust bij ons en misten we overtuiging. Op de een of andere manier zijn we toch vatbaar als we op achterstand komen. Eerder veranderde dat onze speelstijl niet.” Bart Kooistra en Pieter Abe de Jong kregen in het eerste half uur kansen maar het was uiteindelijk Feike Zijlstra die voor de thuisploeg de gelijkmaker liet aantekenen.
In de eerste minuten na rust waren de gasten iets beter. Daarna herpakte de ploeg uit Leeuwarden zich. De goals vielen echter aan de andere kant. Na balverlies op het middenveld schoten de Drenten van grote afstand raak. In de slotfase werd de uitslag middels een strafschop nog groter. “Dat we dit soort wedstrijden nog onnodig verliezen had ik niet meer verwacht. Blijkbaar gaan we toch aan belangrijke dingen voorbij,” aldus de trainer na afloop van de verloren wedstrijd.