Vier gestopte strafschoppen nekken FC.

Donderdag 22 januari 2009 om 00:11

FC Groningen heeft woensdagavond in Breda na strafschoppen verloren van NAC. Het was de derde bekernederlaag tegen NAC in deze eeuw. De stand na reguliere speeltijd was 1-1. Na verlenging was het 2-2. In de strafschopserie trok de thuisclub met 7-6 aan het langste eind.

FC Groningen trad woensdagavond in het Bredase Rat Verlegh Stadion aan met een basisopstelling die op twee plekken afweek van die van afgelopen zondag in Rotterdam. Op rechtsback was Tom Hiariej de vervanger van Ondrej Svejdik. Verder keerde aanvoerder Evgeniy Levchenko terug ten faveure van Oluwafemi Ajilore. Danny Holla verschoof hierdoor in de formatie van linkshalf naar controlerend op het middenveld.

De eerste helft van de wedstrijd leek geen van beide ploegen bereid enig risico te nemen. FC Groningen had gedurende het grootste deel balbezit, maar kwam tot geen enkele uitgespeelde kans voor het aanbreken van de rust. Het enige gevaar werd gesticht door een vrije trap, die door Levchenko in de muur van Breda werd gemikt. NAC stelde er een paar kansjes tegenover. Zo schoot Boukhari eens over, probeerde Feher het van afstand en duwde Penders doelman Luciano eens bijna met bal en al over de doellijn.

Om in een bekerduel van een typische 0-0-wedstrijd te spreken, zou opmerkelijk zijn omdat er toch een winnaar uit de strijd zou komen. In de laatste tien minuten begonnen de gemoederen binnen de lijnen iets meer verhit te worden. Eerder waren er al wat opstootjes geweest tussen Sankoh en Amoah. Gilissen beging in de 38ste minuut een overtreding op Lovre die bestraft werd met geel. Sankoh ging op de bon na een vermeende overtreding op Mtiliga. In de minuut extra tijd ging Reuser nog op de bon na aanmerkingen op scheidsrechter Nijhuis.

In de beginfase van de tweede helft zag diezelfde arbiter een loepzuivere handsbal van Kwakman binnen zijn eigen zestien meter vreemd genoeg door de vingers. In de elfde minuut brandde de wedstrijd los. Nourdin Boukhari scoorde voor de ogen van Luciano met een halve omhaal de 1-0 aantekende. Nu moest FC Groningen wel meer risico’s gaan nemen. Toch was het de thuisclub die de volgende kans kreeg. Een afstandsknal van Reuser werd door Gibril Sankoh met de voeten onschadelijk gemaakt. Even later ging Gonzalo Garcia wegens spelbedref op de bon en werd de stand in gele kaarten daarmee 2-2.

Groningen beet daarna nadrukkelijk van zich af. De eerste mogelijkheid was er voor Garcia die in de diepte werd gestuurd door Berg, maar in de mangel werd genomen door twee verdedigers van de thuisclub. Zwaanswijk was de derde Bredanaar die op de bon ging voor een overtreding op Garcia. De vrije trap die volgde, had nog grotere gevolgen. Evgeniy Levchenko mikte de bal namelijk links langs de muur, over de grond in de benedenhoek: 1-1. Zo waren de 39 fans uit Groningen zeker niet voor niets afgereisd naar Brabant.

Toen duidelijk werd dat Roda JC na verlenging de ontmoeting van de amateurs van FC Lienden had gewonnen, was zeker dat er acht Eredivisieclubs in de koker zullen gaan bij de kwartfinales. De laatste vijf minuten waren voor de ruim elfduizend in het stadion en de TV-kijkers op RTL7 veruit het meer aantrekkelijk. Goran Lovre probeerde het van afstand en Danny Holla dook opeens op voor doelman Ten Rouwelaar. Granqvist bracht de stand in gele kaarten weer gelijk (3-3) na een overtreding op Kolkka.

In de negentigste minuut kreeg Kwakman een enorme kans uit de vrije trap die volgde, maar poeierde hij met links over de lat van Luciano. In de extra tijd had Marcus Berg de winnende op zijn schoen, maar schoot hij – op aangeven van Garcia – uit een moeilijke hoek nipt voorlangs. En zo werd het dus verlengen en gingen de gedachten terug naar 2004 toen het in het Oosterpark ook eens tot verlengen kwam in een confrontatie met NAC Breda. Destijds won NAC. Ook deze keer kwam de thuisclub op voorsprong. In de zevende minuut viel Fouad Idabdelhay in en nog in dezelfde minuut bracht hij zijn ploeg op voorsprong: 2-1.

Drie minuten later kreeg de wedstrijd een wending die geheel past bij een bekerontmoeting. Garcia stuurde Granqvist weg en de Zweed werd vervolgens gevloerd door Zwaanswijk. Die laatste werd bestraft met zijn tweede gele kaart en een penalty tegen. Na veel oponthoud werd de strafschop vervolgens genomen en gestopt door doelman Ter Rouwelaar, die in het verleden nog vier competitieduels bij Groningen onder de lat stond. Maaskant wisselde daarom aanvaller Kolkka voor verdediger Loran.

Vlak voor het einde van de eerste verlenging kwam Dennis Krohne in het veld voor Tom Hiariej. In de eerste minuut van de tweede extra tijd was het Goran Lovre die de negende gele kaart van de wedstrijd kreeg. Het was een zogenaamde professionele overtreding omdat Reuser op het punt stond de doortocht naar het doel van de FC te maken. In de 108ste minuut werd Kwakman bij NAC afgelost door oud-FC’er Kurt Elshot en kwam Paul Matthijs op zijn beurt Goran Lovre vervangen.

FC Groningen geloofde in de eigen kansen en ging met een man meer steeds meer druk vooruit zitten. Daardoor kwam NAC er amper nog uit. Tien minuten voor tijd probeerde Marcus Berg binnen het vijfmeter-gebied te schieten, maar werd hij te zwaar gehinderd. Twee minuten later was Mathias Cahais voor Shkodran Metaj de laatste wissel van de wedstrijd. Even later haalde Koen van de Laak de elfde kaart van de wedstrijd wegens protesteren.

Vijf minuten voor tijd kwam FC Groningen voor de tweede keer op gelijke hoogte. Net als bij de eerste treffer en de gemiste strafschop van de FC stond Gonzalo Garcia aan de basis. Een voorzet van de linkerkant werd door Andreas Granqvist bij de tweede paal binnengekopt: 2-2. Groningen rook bloed en drong nog meer en meer aan, maar uiteindelijk werd de strafschopserie onvermijdelijk.

Die serie zou uitdraaien op een enorme nagelbijter. Hoewel NAC aan de serie begon, kwam FC Groningen in die serie tweemaal op voorsprong. Luciano stopte de inzet van Penders, Garcia zag vervolgens zijn inzet gestuit door Ten Rouwelaar. Reuser schoot tegen de lat, waarna Levchenko op matchpoint zag hoe Ten Rouwelaar zijn derde strafschop van de avond keerde. De achttiende nemer, invaller Dennis Krohne, werd de schlemiel en Jelle ten Rouwelaar de gevierde man. Bij 7-6 verrichte de NAC-doelman een redding en zo plaatste NAC Breda zich voor de kwartfinales van het bekertoernooi.

Luciano da Silva, Tom Hiariej (104’ Dennis Krohne), Gibril Sankoh, Andreas Granqvist, Shkodran Metaj (112’ Mathias Cahais), Koen van de Laak, Danny Holla, Goran Lovre (108’ Paul Matthijs), Evgeniy Levchenko (c), Marcus Berg, Gonzalo García.
Bank: Gijs Koopmans, Ondrej Svejdik, Oluwafemi Ajilore, Pepijn Kluin.

Opstelling NAC Breda
Jelle ten Rouwelaar, Kees Kwakman (108’ Kurt Elshot), Rob Penders (c), Patrick Zwaanswijk, Patrick Mtiliga, Tim Gilissen, Martijn Reuser, Csaba Fehér, Nourdin Boukhari, Matthew Amoah (97’ Fouad Idabdelhay), Joonas Kolkka (102’ Tyrone Loran).
Bank: Jimmy van Fessem, Donny Gorter, Edinho Pattinama, Michiel Krame.

Toeschouwers: 11.777
Scores: 56’ Boukhari 1-0, 79’ Levchenko (vrije trap) 1-1, 97’ Idabdelhay 2-1, 115’ Granqvist (Garcia) 2-2

Strafschoppenreeks: Feher 1-0, Van de Laak 1-1, Penders gestopt, Berg 1-2, Gilissen 2-2, Garcia gestopt, Reuser lat, Granqvist 2-3, Boukhari 3-3, Levchenko gestopt, Mtiliga 4-3, Holla 4-4, Elshot 5-4, Sankoh 5-5, Loran 6-5, Cahais 6-6, Idabhelhay 7-6, Krohne gestopt.

Scheidsrechter: Nijhuis
Rode kaart: 78’+100’ Zwaanswijk (overtreding op Granqvist)
Gele kaarten: 38’ Gilissen (overtreding op Lovre), 43’ Sankoh (overtreding op Mtiliga), 45’ Reuser (protesteren), 64’ Garcia (protesteren), 78’ Zwaanswijk (overtreding op Garcia), 89’ Granqvist (overtreding op Kolkka), 99’ Boukhari (spelbederf), 106’ Lovre (overtreding op Reuser), 113’ Van de Laak (protest)