Tweemaal kwartet tegen Flevo Boys.

Woensdag 29 oktober 2014 om 22:16

FC Groningen heeft woensdagvond met ruime cijfers gewonnen van Zaterdag Hoofdklasser Flevo Boys: 1-8. Bij rust was de stand 1-3. Michael de Leeuw scoorde de helft van de FC-treffers. Door de zege bereikte FC Groningen de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi.

In Emmeloord stond FC Groningen in dezelfde samenstelling aan de aftrap als afgelopen zaterdag in Alkmaar. Tegenstander Flevo Boys uit de Zaterdag Hoofdklasse speelde voor de derde maal op rij een thuiswedstrijd in het bekertoernooi. Het bezoek van FC Groningen leverde een toeschouwersaantal van liefst 3.250 op. Een kleine 246 waren overigens afkomstig uit Groningen en namen plaats in het geïmproviseerde bezoekersvak.
In het eerste kwart van de wedstrijd wist de dappere amateurclub stand te houden, maar in de 22ste minuut opende Danny Hoesen de score uit een voorzet van Tjaronn Chery: 0-1. Acht minuten later was het Yoëll van Nieff die na een slalom over de linkerkant zelf afrondde: 0-2. Vijf minuten voor de pauze kopte Michael de Leeuw een voorzet van Jarchinio Antonia binnen: 0-3. Op slag van rust was het Paul Bergtop die de eretreffer maakte. Bijzonderheid over de doelpuntmaker van Flevo Boys is dat Bergtop in Groningen werkt en studeert.
De eerste twintig minuten van de tweede helft veranderde er niets in de score. Daarna was de thuisclub dan toch stuk gespeeld. In de resterende 25 minuten scoorde FC Groningen namelijk nog vijfmaal. Na de treffer van invaller Dino Islamovic (1-4) begon Michael de Leeuw aan een loepzuivere en bijzondere hattrick. Op aangeven van Hans Hateboer maakte hij eerst 1-5. Vervolgens nam De Leeuw een strafschop nadat hij zelf was gevloerd in de zestien meter. De eerste inzet werd nog gekeerd door doelman Rosink, maar in de herkansing scoorde De Leeuw 1-6.
Na de prachtige 1-7 van De Leeuw op aangeven van Islamovic, leek die stand ook lange tijd de eindstand te gaan worden. In letterlijk de laatste seconde maakte Johan Kappelhof op aangeven van Tom Hiariej de 1-8 en dat werd de eindstand. Die stand is een evenaring van de hoogste score in een uitwedstrijd uit 2000 en 2007. In die jaren won Groningen van Appingedam en IJsselmeervogels. De grootste thuiszege, 10-1 op DVS’33 uit 1999 is nog altijd de enige keer dat de FC dubbele cijfers haalde in een officiële ontmoeting.
Donderdagavond rond de klok van 23.30 uur wordt geloot voor de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi en wordt duidelijk tegen wie Groningen in de week van woensdag 17 december speelt en of het een thuis- of uitwedstrijd betreft. Inmiddels hebben dertien profclubs zich geplaatst waarvan tien Eredivisieclubs. Morgen kan nog een Eredivisieclub en twee Jupiler League-clubs zich plaatsen en zijn er nog twee amateurclubs op jacht naar een stunt.

Padt; Hateboer, Botteghin (74’ Lindgren), Kappelhof, Van Nieff, Antonia (68’ Mahi), Kieftenbeld, Hiariej, Chery; De Leeuw, Hoesen (59’ Islamovic).
Rest bank: Van der Vlag, Hagenauw, Baas, Bijl.
Opstelling Flevo Boys
Rosink, Bergsma (73’ Sipma), Van der Wal, Arnoud Post, Bergtop, Nijboer, Postma, De Groot (80’ Koomen), Bakker (46’ Rorije), Frank Post, Spaan.
Rest bank: De Vries, Buimer, Huijsmans, Tromp.
Toeschouwers: 3.250
Scoreverloop: 22’ Hoesen (Chery) 0-1, 28’ Van Nieff (solo) 0-2, 40’ De Leeuw (Antonia) 0-3, 44’ Bergtop 1-3; 66’ Islamovic (Chery) 1-4, 67’ De Leeuw (Hateboer) 1-5, 70’ De Leeuw (rebound) 1-6, 72’ De Leeuw (Islamovic) 1-7, 90’ Kappelhof (Hiariej) 1-8.
Scheidsrechter: Martens
Overige officials: Polman, Balder, De Brito Roque
Gele kaarten: 8’ Botteghin, 16’ Arnoud Post, 69’ Van der Wal, 81’ Islamovic