Tweede wedstrijdpunt bij afscheid Europa League

10 december 2015

FC Groningen heeft het tweede wedstrijdpunt behaald in de Groep F van de UEFA Europa League en daarmee voorkomen dan het de slechtste van de 32 deelnemers is geworden. Tegen SC Braga was en bleef het 0-0. Zondagmiddag speelt de FC thuis tegen Feyenoord.

In Euroborg, dat met ruim 15.500 toeschouwers toch nog prima gevuld was, begon FC Groningen fel aan de wedstrijd tegen de koploper in Groep F. Hans Hateboer kwam een aantal keren goed door over de rechterkant, maar kreeg de bal niet bij een medespeler in de zestien meter. De eerste kans was voor Hateboer zelf, die van dichtbij over schoot. In de loop van de eerste helft hield FC Groningen het initiatief en met Danny Hoesen de meeste dreiging. De maker van één van de twee Europese treffers van Groningen zag zijn gevaarlijkste inzet gekeerd door de Portugese goalie. In de tweede helft kwam Groningen weer goed uit de startblokken. Simon Tibbling kreeg de grootste kans van de wedstrijd namens de thuisclub, maar schoot rakelings voorlangs de linker paal. Albert Rusnak kreeg nog binnen het kwartier een mogelijkheid, maar schoot over het doel van SC Braga. Daarna brak een fase aan dat Groningen een aantal keren goed weg kwam en een aantal keren werd gered door de man van de wedstrijd, doelman Sergio Padt. Zo redde de doelman op een inzet van Eduardo en kopte Crislan tegen de lat. De Portugezen raakten nogmaals de lat in de persoon van Boly, die zijn inzet via de onderkant van de deklat via het veld terug zat stuiten in het vijfmetergebied. Vervolgens kon de Groninger defensie redding brengen en werd het eerste Europese ‘clean sheet’ veiliggesteld. Albert Rusnak dwong de doelman aan de overzijde nog eens tot een redding, maar net als in de thuiswedstrijden tegen Marseille en Liberec leken de krachten van Groningen in het vierde kwart van de wedstrijd weggevloeid. Daar konden invallers Jarchinio Antonia en Michael de Leeuw weinig aan veranderen. Al met al was het positief aan de Europese campagne dat FC Groningen het hoogste toeschouwersaantal in de eigen Euroborg wist te begroeten. Gemiddeld 18.976 en een positieve uitschieter van 21.520 in de uitverkochte openingswedstrijd tegen Marseille. Tegenover het feit dat deze toeschouwers geen doelpunten zagen, waren zij wel getuige van het eerste clean sheet in Euroborg sinds Groningen-Partizan in 2006. Ook werd een negatieve reeks van drie Europese thuisnederlagen gestopt met het gelijkspel, dat bovendien voorkwam dat FC Groningen het lelijke eendje van deze editie van de Europa League zou worden. In Groep C eindigde Qäbälä met eveneens twee doelpunten maar een negatief doelsaldo van 2-12 tegenover de 2-8 van FC Groningen. Ook wist Groningen nog een tweede punt toe te voegen aan de Nederlandse UEFA-ranking. Komende zondag speelt FC Groningen opnieuw in Euroborg. De vorige twee thuiswedstrijden na een Europese ontmoeting werden beiden omgezet in zeges, op respectievelijk AZ en ADO Den Haag. Komende zondag is Feyenoord de opponent die op bezoek komt bij de Trots van het Noorden. Aanvang is 14.30 uur en scheidsrechter Pol van Boekel. Opstelling FC Groningen
Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen, Tamata; Tibbling, Kappelhof, Maduro; Rusnak, Hoesen (74’ De Leeuw), Linssen (74’ Antonia).
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Burnet, Bacuna, Drost, Antonia. Opstelling SC Braga
Matheus; Baiano, Boly, André Pinto, Marcelo Goiano; Alan (80’ Pedro Santos), Luiz Carlos, Vukcevic, Rafa Silva; Wilson Eduardo (93’ Fonte), Ahmed Hassan (65’ Crislan).
Rest bank: Kritsuk, Roman, Filipe Augusto, Mauro. Toeschouwers: 15.715 Scheidsrechter: Evans
Overige officials: Thomas, Roberts, Beckett, Markham-Jones, Pratt
Gele kaarten: 58’ Marcelo Goiano, 71’ Luis Carlos

Laatste nieuws