string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Tibbling: ‘Het is ongelooflijk!’.

Donderdag 25 juni 2015 om 16:51

Door zijn late gelijkmaker in het groepsduel met Portugal (1-1), was Simon Tibbling woensdagavond de ‘matchwinner’ tijdens de EK-wedstrijd van Zweden onder-21 in Tsjechië. Een dag later is FC Groningens middenvelder amper bekomen van de reacties na zijn heldenrol voor Zweden en laat hij opgetogen vanuit het spelershotel weten: “Het is werkelijk ongelooflijk wat er sinds gisteravond allemaal is gebeurd.”

Door zijn doelpunt vlak voor tijd bezorgde Tibbling zijn land niet alleen een plek in de halve finales van het Europese eindtoernooi, tevens mag Zweden door dit resultaat volgend jaar deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. “En dat is meer dan twintig jaar geleden, geloof ik,” vertelt Tibbling. “Voor een relatief klein voetballand als Zweden is dit uniek. En dat we ook nog eens in de halve finale van het EK staan, maakt het helemaal compleet. Het enthousiasme is groot en ik ben er beduusd van.”
Afhankelijk
In de laatste groepswedstrijd tegen koploper Portugal was Zweden bij winst zeker van een halve finaleplaats én daarmee ook van het Olympisch ticket voor Rio 2016. Bij een gelijkspel waren de Scandinaviërs afhankelijk van het andere groepsduel tussen Engeland en Italië. Bij een 2-0 ruststand in het voordeel van de Italianen werd gedurende de avond wel duidelijk dat een gelijkspel tussen Portugal en Zweden voor beide landen voldoende zou zijn voor kwalificatie voor de halve finales.
Toen het in de loop van de tweede helft ook nog 3-0 werd voor Italië en Portugal-Zweden nog altijd op 0-0 stond, leek niets een ‘salon-remise’ nog in de weg te staan. Daar dacht de Portugese koploper van de groep anders over en tien minuten voor tijd namen zij de leiding. Voor Zweden leek het verhaal hiermee over en uit, maar uitgerekend Tibbling – die op de bank was begonnen – werd als invaller de Zweedse held van de avond.
Teleurgesteld
“Natuurlijk was ik teleurgesteld dat ik niet in de basis startte. In de tweede groepswedstrijd tegen Engeland had ik goed gespeeld. Ik speel in de nationale ploeg bij Zweden niet als centrale middenvelder, maar als links- of rechtsbuiten. Niet zoals Antonia bij FC Groningen, want die snelheid heb ik niet, maar meer zoals Rusnak; vanaf de buitenkant met een vrije rol naar binnen. Ik ben zeker geen klassieke buitenspeler, laat niemand zich daar in Groningen zorgen over maken, haha!”
Een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd kwam hét moment van Tibbling. “Ik anticipeerde goed op een bal die in de zestienmeter viel, ging met een beweging langs twee verdedigers en schoot met links in. De bal werd nog aangeraakt, waardoor die van richting veranderde en de keeper helemaal kansloos was, maar ik ben er haast zeker van dat de keeper ook niet goed genoeg had kunnen reageren als de bal volgens mijn bedoeling naar de andere hoek was gegaan. Daarvoor stond ik te dicht bij het doel.”
Uit z’n dak
Tibbling ging na de belangrijke gelijkmaker uit z’n dak en dat terwijl de middenvelder in Groningen vooral bekend staat als een koele, rustige jongen. “Ik realiseerde me wel direct hoe belangrijk mijn doelpunt was. De halve finale, de Olympische Spelen; voor een land als Zweden zijn dit absolute sportieve hoogtepunten. In het stadion waren zesduizend Zweedse supporters en voor de televisie keken nog eens één miljoen mensen live naar de wedstrijd. Het was een groot moment; voor Zweden, het team en ook voor mezelf. Een absoluut hoogtepunt in mijn carrière tot nu toe.”
Wat er na zijn treffer allemaal gebeurde, kan Tibbling een dag later nog amper onder woorden brengen. “Het is ‘crazy’… Ik heb ontzettend veel reacties gehad. Ook via social media, zoals Facebook. Niet alleen van vrienden en familie uit Zweden, maar ook vanuit Groningen. Van medespelers en trainers en overige mensen van de club. Het geeft mij een heel warm gevoel. Botteghin had al tegen me gezegd dat hij volgende zomer bij me langs zou komen in Rio als wij de Spelen zouden halen. Ik ga hem met open armen begroeten, haha!”
In Groningen
Wanneer de supporters van FC Groningen Tibbling weer kunnen begroeten, is nog onduidelijk. “Ik sta voortdurend in contact met de trainer, Erwin van de Looi. We hebben afgesproken dat we na de laatste wedstrijd van het toernooi gaan bepalen wanneer ik weer in Groningen wordt verwacht.”
Eerst wacht voor Tibbling en zijn ploeggenoten zaterdag om 21.00 uur de halve finale tegen Denemarken. “Zij zijn duidelijk favoriet, hebben een hele goede ploeg. Maar als wij honderd procent zijn, kunnen wij van ze winnen. Daar gaan we voor. Of ik nu verwacht te spelen in de halve finale? Geen idee nog, dat gaan we zien. Eerst geniet ik vandaag (donderdag – red.) nog van alles wat er op me is afgekomen. Ik kan het eigenlijk nog steeds amper geloven…”

Gerelateerd nieuws.

6 dagen geleden

Rijbewijs B Battle: Blokzijl vs Bakker

1 week geleden

Krachtig groeien: De FC Groningen Uitdaging voor jongeren

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’