string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Ten Caat: ‘Hart tegen hoofd, de vraag is wie gaat winnen’.

Woensdag 23 juli 2014 om 09:59

Theo ten Caat speelde tussen 1988 en 1991 in totaal 95 wedstrijden voor FC Groningen alvorens hij vertrok naar Aberdeen FC. De aanvallende middenvelder kwam in Aberdeen gedurende drie jaar tot zo`n vijftig wedstrijden voor de Schotten. Ten Caat is donderdagavond te gast in Euroborg wanneer zijn twee oud-werkgevers elkaar treffen in de returnwedstrijd uit de tweede voorronde van de Europa League. De huidige Hoofd jeugdopeleiding van FC Emmen en hoofdtrainer van Achilles 1894 geeft een terugblik op zijn tijd bij beide clubs, een vooruitblik op de wedstrijd en heeft mooie woorden voor FC-aanvoerder Maikel Kieftenbeld.

Ten Caat maakte deel uit van een succesvolle selectie van FC Groningen en speelde in totaal tien Europese wedstrijden voor de Trots van het Noorden. “FC Groningen had in die tijd een heel aardige ploeg. We hadden mannen als Hennie Meijer, René Eijkelkamp, John de Wolf en Jan van Dijk. Europees voetbal kan ik me in Groningen nog goed herinneren. Uiteraard de wedstrijden tegen Atletico Madrid. We wonnen thuis met 1-0, maar ik moet zeggen dat zij ook wel enkele heel grote kansen verprutsten.”
Uitdoelpunt
“In de uitwedstrijd in Madrid kwamen we al binnen een minuut via een strafschop op achterstand. Trainer Westerhof had voorafgaand aan de wedstrijd een heel verhaal gehouden hoe we het gingen doen en dan sta je na één minuut al achter. We dachten: ‘wat gebeurt hier?’ Ik scoorde nog voor rust de gelijkmaker. Door een goede combinatie kwam de bal bij Eijkelkamp, hij legde terug waardoor ik van net buiten de zestien met mijn linker in kon schieten. Uiteindelijk verloren we met 2-1, maar gingen we wel door vanwege dat belangrijke uitdoelpunt. Ik weet ook nog dat De Wolf in de rust drie spuiten in zijn teen kreeg. Achteraf bleek die teen gewoon gebroken te zijn.”

Een jaar later speelde Ten Caat memorabele duels tegen Partizan Belgrado. “We wonnen thuis met 4-3, maar het had een veel grotere uitslag moeten zijn. In de uitwedstrijd stonden we door een doelpunt van mij tot kort voor tijd op 1-1. We verloren de wedstrijd met 3-1, maar kregen het tweede doelpunt tegen uit een corner wat geen corner was. Zulke dingen vergeet je nooit meer. De beelden heb ik nog op video, maar heb ik al jaren niet gezien omdat ik geen videorecorder meer heb.”
Aberdeen
Na zijn periode bij Groningen vertrok Ten Caat in 1991 voor drie seizoenen naar Aberdeen. “Het was in die tijd geen misselijke club. Enkele jaren daarvoor had het de Europa Cup gewonnen en wij hadden een goed team met vijf Nederlanders en ex-Groninger Paul Mason. In mijn eerste jaar deden we het heel goed, maar in het tweede seizoen werd de manager ontslagen. Willie Miller kwam als vervanger. Hij is een grote man in Aberdeen, maar zoals wel vaker betekende een nieuwe manager ook veel nieuwe spelers.”

“Er kwamen acht nieuwe spelers, veel Nederlanders moesten weg en ook Mason vertrok. Ik had nog een contract en zat daar dus aan vast, maar eigenlijk zijn dat op voetbalgebied twee verloren jaren geweest. Achteraf gezien, had ik niet bij FC Groningen weg moeten gaan en heb ik in de tijd bij FC Groningen met de beste groep uit mijn carrière gewerkt.”
Kieftenbeld
Na zijn carrière werd Ten Caat jeugdtrainer bij FC Twente, waar hij onder andere FC-aanvoerder Maikel Kieftenbeld in de selectie had. “Ik was trainer van FC Twente B1 en had een tripje naar Schotland geregeld. We speelden een oefenwedstrijd tegen Dundee op zo`n echt Schots veldje dat omlaag liep. Door mijn contacten bij Aberdeen hebben we ook een wedstrijd in het Pittodrie Stadium gezien.”

“Maikel was daar ook bij, maar was op dat moment niet mijn eerste keus. Er waren spelers bij die op dat moment verder waren in de ontwikkeling, maar nu geen profvoetballer zijn. Maikel heeft een stapje terug gedaan naar Go Ahead Eagles en heeft zich daar perfect doorontwikkeld. Petje af voor die jongen. Zo zie je maar dat iedere jeugdspeler zijn eigen ontwikkelingsfase heeft. Als jonge speler moet je af en toe geduld hebben.”
Hart tegen hoofd
Ten Caat verwacht donderdag een leuke en spannende wedstrijd te zien in Euroborg. “Ik vind dat FC Groningen wat behoudend speelt, vanuit de reactie, met gevaar aan de zijkanten. Ik verwacht een zelfde soort wedstrijd als in Aberdeen, leuk en vooral spannend. Aberdeen moet niet te ongeduldig zijn, anders lopen ze in het Groningse mes. Schotten spelen altijd vol passie. Ik denk dat Aberdeen meer met het hart zal spelen en FC Groningen met het hoofd. De vraag is wie van die twee gaat winnen.”

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard