string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Svejdik: ‘Heel leuk om weer terug te zijn’.

Woensdag 04 november 2015 om 20:38

Trainer Jindrich Trpišovský nam voorafgaand aan de afsluitende training van Slovan Liberec voor het duel met FC Groningen plaats in het perscentrum van Euroborg. De Tsjechische trainer had een oude bekende van de Groningers meegenomen voor de persconferentie, want ook voormalig FC’er Ondrej Svejdik zat achter de tafel.

De Tsjechische persvoorlichter heette iedereen welkom tijdens het ingelaste persmoment voorafgaand aan de laatste oefensessie van Slovan Liberec. Trainer Trpišovský werd voorgesteld, maar Svejdik niet. “Dat is hier niet nodig,” grapte de voorlichter.
Individueel programma
Of de verdediger gaat spelen, is trouwens nog de vraag want achter zijn naam en die van collega-verdediger Lukas Pokorný staat nog een vraagteken. Svejdik raakte in de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Barnik Ostrava geblesseerd. “Ik heb de laatste dagen een individueel programma afgewerkt en we gaan tijdens de afsluitende training bekijken of ik fit genoeg ben,” vertelt Svejdik in vloeiend Nederlands. “Mocht ik niet kunnen spelen, is het natuurlijk ontzettend jammer, maar ik heb er alles aan gedaan om fit genoeg te zijn.”
De verdediger, die van 2006 tot 2010 75 officiële wedstrijden voor FC Groningen speelde, werd de laatste dagen meerdere malen door teamgenoten gevraagd hoe het is om in Euroborg te voetballen. “Er is me geregeld gevraagd hoe het er hier aan toe gaat, maar ik heb mijn teamgenoten verzekerd dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Het is een mooi stadion en er hangt geen onprettige sfeer. Ik vind het heel leuk om weer terug te zijn.”
Cadeautjes
De verdediger heeft eerder op de dag voormalig FC-spits Marnix Kolder en ex-teammanager Theo Huizinga ontmoet in het hotel waar de Tsjechen verblijven. “Ik heb Marnix en Theo gezien en gesproken. Kolder en ik zijn goed bevriend, we spreken elkaar nog geregeld per telefoon en ik had cadeautjes bij me voor zijn dochter. Het was erg leuk om elkaar weer eens te zien.”
Svejdik begon het seizoen als basisspeler, moest daarna enkele weken vanaf de bank toekijken hoe zijn teamgenoten goed presteerden, maar werd de laatste wedstrijden weer steevast in het basisteam opgesteld. De verdediger heeft grote verwachtingen voor de wedstrijd van donderdagavond in Euroborg. “Ik mag nog niet zeggen of ik basisspeler ben, de situatie is lastig als je niet helemaal fit bent. Natuurlijk wil ik morgen van FC Groningen winnen, net als iedereen in Liberec. Heel Liberec wil dat we winnen.” 
Punten ophalen
Dat gevoel beaamde trainer Trpišovský. Volgens de Tsjechische oefenmeester is de wedstrijd in Euroborg voor beide ploegen van groot belang. “Het is zeker heel belangrijk,” meent Trpišovský. “We hebben twee weken geleden in de slotfase helaas punten laten liggen en dus willen we de punten nu hier graag alsnog ophalen. FC Groningen heeft de laatste weken Europees en in de competitie in verschillende systemen gespeeld, dus het is moeilijk om in te schatten hoe ze gaan spelen. We zijn op beide manieren voorbereid. Ik denk dat we hier punten kunnen halen.”
Opvallend is dat de Tsjechen dit Europese seizoen in uitwedstrijden nog geen doelpunt tegen kregen. In de voorrondes werd gewonnen van Hapoel Ironi Kiryay Shmona uit Israël en het Kroatische Hajduk Split. Onlangs werd Olympique Marseille in Frankrijk met 0-1 verslagen. Goede resultaten, terwijl men in de Tsjechische competitie diverse keren punten verspeelden buitenshuis.
“De Tsjechische competitie is anders dan de wedstrijden in Europa. Ik denk dat Europees voetbal ons beter ligt. We hebben juist na de wedstrijden in de Europa League de nodige punten verspeeld, maar ik moet er ook bij zeggen dat onze tegenstanders in Tsjechië het tegenwoordig al heel knap vinden wanneer er gelijk wordt gespeeld tegen Slovan Liberec.”

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard