Strijdend FC Groningen D1 zet koploper Ajax D1 opzij.

Dinsdag 17 maart 2015 om 19:28

Een prima dag voor de jeugdteams van FC Groningen. Alle bovenbouwteams wonnen terwijl de beide D-teams mooie wedstrijden op hoog niveau speelden. De onder-14 ploeg leed het enige verlies.

Teams Locatie Groningen
FC GRONINGEN A1 2-0 FC VOLENDAM A1
1-0 Gijs Jasper (41.), 2-0 Pier Veldman (51.)
opstelling FCG A1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Daro Faraj, Keziah Veendorp, Jim de Leeuw, Gerald Postma, Pier Veldman, Ajdin Hrustic, Gijs Jasper, Yassine Zakir (77.Niels Stenekes), Kasper Oldenburger (85.Cedric Main).
In de Eerste Divisie Hoog bleef de ploeg van trainer Peter Hoekstra voor de vijfde maal op rij ongeslagen. FC Volendam werd eenvoudig aan de kant gezet. Voor rust gebeurde niet al teveel en waren de kansen schaars. Kasper Oldenburger was het met hoofd dichtbij maar de doelman bracht redding. Vlak voor rust rondde Gijs Jasper wel doeltreffend af. Na de hervatting gooide de thuisploeg het duel snel op slot dankzij een doelpunt van Pier Veldman. De oranjehemden waren daarna een paar keer gevaarlijk. Zo moest doelman Erwin Heidekamp vol aan de bak om een treffer te voorkomen. Aan de andere kant zag Jasper een inzet in het zijnet gaan en kopte Veldman rakelings naast. In de slotfase stopte Heidekamp nog een Volendamse strafschop.
NAC BREDA B1 1-3 FC GRONINGEN B1
0-1 Mehmet Gencer (15.), 1-1 (20.), 1-2 Jhurrey Margaritha (46.), 1-3 Noel Wever (84.)
opstelling FCG B1 Jan Hoekstra, Tim Riksman (20.Nagesh Amatsaleh), Luuk Kuipers, Jan Hup, Mathijs Elderman, Tom van de Looi, Sander de Grote (70.Dennis Molema), Daniel Bouman, Ibrahim Dumduya (70.Noel Wever), Mehmet Gencer (77.Daan Wijma), Jhurrey Margaritha (70.Ebrar Yildirim).
De B-junioren van FC Groningen behielden de koppositie in de Eerste Divisie Laag dankzij een 1-3 overwinning op de leeftijdgenoten van NAC Breda. Na een kwartier spelen zette Mehmet Gencer de FC op voorsprong. “We speelden een goede eerste helft waarin we domineerden,” vertelde trainer Marcel van Buuren. “NAC kreeg geen vat op ons en eigenlijk hadden we ook dikker voor moeten staan.” Toch werd het voor rust gelijk. Uit een onnodige vrije trap kwam de thuisploeg langszij. In de tweede helft veranderde het spelbeeld enigszins. Van Buuren: “Het ging wat moeizamer en zij gaven wat meer druk op ons.” Jhurrey Margaritha maakte een goede goal waardoor de groenwitte formatie wederom aan de leiding kwam. In de slotfase nam NAC meer risico en dit leidde uiteindelijk een derde Groningse treffer in. “Hoewel we de ruimtes wel kregen hebben we aanvallend te weinig gebracht. Verdedigend was het prima en dit was gewoon een goede overwinning,” aldus Marcel van Buuren.
PEC ZWOLLE B2 1-2 FC GRONINGEN B2
0-1 Marc Vegter (12.), 0-2 Marc Vegter (23.), 1-2 (72.)
opstelling FCG B2 Joep van de Haar, Oege Sietse van Lingen, Daniel Camara Bos, Luka Prljic, Daniel Teune (74.Givancy Phillips), Mark Westra, Marc Vegter, Daniel van Kaam (79.Armani Mardjoeki), Teun Cools (62.Tom Boezerooy), Martijn van Maastrigt, Luke Millar.
FC Groningen B2 heeft de goede serie in Zwolle voortgezet. “We speelden een prima eerste helft waarin we ook voldoende kansen creeerden.” vertelde trainer Sander van Gessel. Voor rust namen de Groningers een 2-0 voorsprong. Een voorzet van Luke Millar werd door Marc Vegter bij de tweede paal binnengelopen. Ook de tweede treffer kwam op naam van Vegter. Ditmaal werd hij bediend door een mooie steekbal van Teun Cools. De thuisploeg werd eigenlijk enkel gevaarlijk bij spelhervattingen. Van Gessel: “Na rust hebben we de tegenstander zelf weer de gelegenheid gegeven om terug te komen in de wedstrijd. Zelf vergaten we twee grote kansen te benutten terwijl we in de opbouwfase teveel risico namen. Doordat Zwolle scoorde werd het toch nog onnodig spannend in de slotfase.”
FC VOLENDAM C1 1-6 FC GRONINGEN C1
0-1 Mark te Velde (2.), 0-2 Sammy Crowther (4.), 0-3 Mark te Velde (7.), 0-4 Nick Kleen (17.), 1-4 (27.), 1-5 Max de Jong (55.), 1-6 Sammy Crowther (62.)
opstelling FCG C1 Mats Roorda, Steyn Strijker, Alagie Jabbie, Ken Raghoebar, Rick Boyer (63.Mark Versteegen), Mees Gootjes, Nick Kleen (63.Mark Jagt), Werner Bouma (53.Max de Jong), Mark te Velde, Sammy Crowther, Wilko van der Kooi (53.Ashraf Hezam).
FC Groningen C1 nam knap revanche op de nederlaag van vorige week. Toen was datzelfde FC Volendam C1 op Corpus den Hoorn met 1-0 te sterk. In het vissersdorp kende groenwit een droomstart. Al na zeven minuten hadden de Groningers een 3-0 voorsprong genomen. En die werd alleen nog maar groter. “Als je na zeventien minuten al met 4-0 voorstaat dan geeft dit het team alleen maar meer vertrouwen om nog lekkerder te spelen,” zei trainer Hugo Alves Velame.” In de tweede helft werd de uitslag nog hoger. Zowel Sammy Crowther als Mark te Velde maakten twee doelpunten. Hugo: “We waren effectief en gingen meedogenloos om met de kansen. Dit was een prima wedstrijd van onze kant en we hebben vertrouwen opgebouwd voor de wedstrijd van aanstaande dinsdag tegen AFC.”
PSV C2 4-0 FC GRONINGEN C2
1-0 (19.), 2-0 (51.), 3-0 (56.), 4-0 (70.)
opstelling FCG C2 Nick van Leeuwen, Harold Kwant (50.Jules Anakotta), Pim Betzema, Leonel Miguel, Julian Fluks, Jarno Deuring (36.Max Hamelink), Gerwin Heidema (36.Tariq Lancelot), Joris Reiziger (50.Sven Jager), Giovani Zwikstra, Joshua Sion, Remco Balk.
De onder-14 ploeg speelde op De Herdgang een wedstrijd om snel te vergeten. “Voor rust konden we nog redelijk meekomen maar creeerden we weinig kansen,” zei trainer Gerard Wiekens. Remco Balk kreeg de enige mogelijkheid voor rust die werd ingegaan met een kleine achterstand. In de tweede 35 minuten werd FC Groningen volledig overklast door de Brabantse ploeg. Wiekens: “Na het tweede doelpunt was het over en uit. Het was eenrichtingsverkeer en we hadden nooit het gevoel dat we in de wedstrijd terug konden komen. We kwamen niet aan voetballen toe en dat is teleurstellend. Uiteindelijk mag je nog blij zijn dat het maar 4-0 wordt.”
FC GRONINGEN D1 4-3 AJAX D1
1-0 Kian Slor (9.), 2-0 Nout de Groot (26.), 2-1 (38.), 2-2 (46.), 2-3 (53.), 3-3 Romano Postema (55.), 4-3 Jesper de Backer (60.)
opstelling FCG D1 Max Wolfs, Tijs Mulder, Yannick Hettinga, Nout de Groot, Marshelon Pourier, Tom van der Werff, Joel van Kaam, Job van Dijk, Romano Postema, Jesper de Backer, Kian Slor. Wissels: Jort Stuiver, Sietze de Klerk, Emircan Gulge, Bjorn Meijer, Luciano Valente, Owen van der Vlag.
De tweedejaars D-pupillen zorgden voor een stunt van jewelste door koploper Ajax D1 in een ongekend spektakelstuk te verslaan. Uit een hoekschop van Jesper de Backer kopte Kian Slor de Groningers aan de leiding. Vlak voor rust werd een vrije trap van Nout de Groot van richting veranderd waardoor de thuisploeg op 2-0 kwam te staan. In het eerste half uur kregen beide teams een aantal goede kansen. Zo zag Joel van Kaam zijn inzet van de doellijn gekopt en hield Max Wolfs zijn doel schoon dankzij twee schitterende saves. Na rust startte de FC prima en raakte Romano Postema de lat. De gasten namen vervolgens meer en meer het heft in handen en na een aantal gemiste kansen scoorde Ajax uiteindelijk driemaal in een tijdsbestek van vijftien minuten. De ploeg van trainer Arjen Jorritsma toonde een enorme veerkracht. Joel van Kaam sprintte twee man uit en op zijn pass trof Romano Postema doel. In blessuretijd werd het feest compleet. Postema’s inzet werd gekeerd waarna Jesper de Backer uit de rebound heel Corpus liet juichen.
FC GRONINGEN D2 2-2 FLEVO BOYS D1
0-1 (23.), 0-2 (44.), 1-2 Luciano Valente (49.), 2-2 Luciano Valente (54.)
opstelling FCG D2 Owen van der Vlag, Milan Drayer, Redzer Veenkamp, Emircan Gulge, Jesse Glasbergen, Sietze de Klerk, Bjorn Meijer, Luciano Valente, Olivier van der Tuin, Revelino Slagveer, Maurilio de Lannoy. Wissels: Stijn Hensema, Jamai Bont, Rob Vegt, Rida Ajouaou, Liam Tyler, Bastiaan Renkema.
De topper in de Tweede Divisie F leverde geen winnaar op. In het eerste half uur domineerde de koploper uit Emmeloord. Flevo Boys was ook dreigend voor het doel maar dit leverde aanvankelijk geen treffers op. Born Meijer leek gevaarlijk voor de Groningers te worden maar zijn actie werd gestuit door een prima verdedigende ingreep. Zeven minuten voor rust kwamen de gasten op voorsprong toen een vrije trap ineens in de verre hoek verdween. Na rust liet de ploeg van trainer Bote Talsma zich veel meer zien. Olivier van der Tuin en Luciano Valente misten enkele mogelijkheden op de gelijkmaker. Daarnaast ontbrak voorin de eindpass. Het duel leek beslist toen Flevo Boys een kwartier voor tijd de voorsprong verdubbelde. De groenwitte formatie richtte zich echter op en werd alsnog beloond voor een veel betere tweede helft. Dankzij twee beheerste treffers van Lorenzo Valente kwam de FC langszij. In de slotminuten was het meeste balbezit voor Flevo Boys maar kreeg de thuisploeg nog de grootste kans. Van dichtbij schoten zowel Valente als Rida Ajouaou in kansrijke positie op de doelman waardoor een punt het hoogst haalbare bleek.
Teams Locatie Leeuwarden
0-1 (4.), 0-2 (10.), 0-3 (13.), 0-4 (28.), 0-5 (30.), 0-6 (56.), 0-7 (59.), 0-8 (69.), 0-9 (70.)
opstelling SCC C2 Marco Kreeft, Chiel Kuiper (47.Robert Polee), Jens van der Heide, Rik de Boer, Feike Zijlstra, Kevin de Vries, Job Zwager, Pieter Abe de Jong, Koen Kribben, Mark van der Meer (47.Deno Alejo), Bart Kooistra.
HOOGEZAND D1 1-3 SC CAMBUUR D1
0-1 Jorn Jongsma (19.), 0-2 Jorrit Miedema (28.), 1-2 (30.pen.), 1-3 Milan de Koe (32.)
opstelling SCC D1 Brett Minnema, Andries Venema, Martijn Ferwerda, Milan de Koe, Dylano van Dijk, Tobias Hoogstra, Jhondly van der Meer, Milan Smit, Jorrit Miedema, Jorn Jongsma, Youri Sletering. Wissels: Levi de Ron, Bas Verbree, Maurice Lap, Willem de Boer, Quinten Lamsma, Xanthi Dijkstra.