string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Streep Holla blijkt zuivere driepunter.

Zondag 25 januari 2009 om 18:07

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 1-0 gewonnen van de nummer 2 van de ranglijst, Ajax. De ploeg van Ron Jans hield prima stand nadat Danny Holla zijn ploeg vlak voor rust op voorsprong had gezet. Het is dit seizoen de eerste zege op een club uit de huidige top-6.

In de aanloop naar de wedstrijd waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Immers, FC Groningen had driemaal op rij een thuisduel verloren en wachtte op die manier al ruim twee maanden op een overwinning in Euroborg. Bovendien is Ajax de club die zelden de drie punten in Groningen achterlaat. Maar hoewel de FC slechts één van de afgelopen negen officiële duels won, ging dat niet echt ten koste van het vertrouwen in de groep.

In Rotterdam vergat Groningen te winnen en in Breda had het dubbeltje ook zomaar de andere kant op kunnen vallen. Bovendien was de selectie weer zo goed als fit. Van de reguliere basisspelers ontbrak alleen nog Sepp De Roover. Verder waren Brian van Loo en Jeroen Veldmate nog niet inzetbaar. Bij Ajax had Marco van Basten wel te maken met de nodige kwetsuren. Zo ontbraken bijvoorbeeld oud-FC’ers Rasmus Lindgren en Bruno Silva. Luis Suárez stond wel aan de aftrap.

En FC Groningen begon fel aan de eerste helft, die door het publiek als zeer aantrekkelijk zou worden bestempeld. Koen van de Laak liet blijken dat het Groningen menens was en maaide Robbert Schilder in de vierde minuut even van het gras. Dit ten koste van een volkomen terechte gele kaart. In de achttiende minuut kreeg Evgeniy Levchenko net niet de eerste mogelijkheid namens de thuisclub. Hij miste een voorzet van Berg op een halve meter na. Even later probeerde Goran Lovre het van afstand, Marcus Berg in de rebound en kon Gonzalo Garcia in de herkansing net niet tot een derde schot komen.

Aan de overkant werd het ook nog behoorlijk zweten geblazen. Gibril Sankoh verloor de bal voor de tweede – en laatste – keer knullig omdat hij een voetballende oplossing zocht in plaats van de bal te ‘ruimen’. Urby Emanuelson leverde vervolgens vanaf de achterlijn een voorzet op Luis Suárez die in zijn schotpoging liet blijken nog best een beetje sympathie te hebben voor zijn oude club. Het doel waarin hij geregeld scoorde, vond hij niet. Luciano kon de bal keren. Andreas Granqvist ging als tweede op de bon, na een overtreding op Suárez.

Vijf minuten voor de pauze zat het FC Groningen nu eens echt mee. In een prima opgezette aanvalscombinatie gaf Gonzalo Garcia de bal vanaf de achterlijn terug richting zestienmeterlijn. Marcus Berg liet daar de volgende actie aan Koen van de Laak, die de bal op zijn beurt op Danny Holla teruglegde. De middenvelder nam de bal ineens op de slof en richtte daarbij op de linkeronderhoek. Doelman Stekelenburg was kansloos en Euroborg ontplofte bijkans: 1-0.

Met die score ging FC Groningen vol vertrouwen thee drinken. Na de onderbreking gingen de Amsterdammers meer en meer risico nemen en zo ontstond er voor Groningen ook steeds meer ruimte achter de defensie van de gasten. Geen van beide ploegen zou het net nog vinden, maar kansen waren er toch nog volop. Zo moest Luciano nog eens handelend optreden bij een inzet van opnieuw Suárez en schoot Thomas Vermaelen na ruim een uur van dichtbij keihard tegen de onderkant van de lat.

Op dat moment had Vertonghen zijn eerste gele kaart op zak wegens een overtreding op Levchenko. Ook had Van Basten tweemaal gewisseld. Hij haalde Emanuelson en Gabri naar de kant en bracht Leonardo en Evander Sno in de ploeg. Thomas Vermaelen was de tweede Amsterdammer die een prent kreeg, wegens een overtreding op Tom Hiariej. Bij FC Groningen maakte Nicklas Pedersen in de 72ste minuut zijn debuut. Hij verving Gonzalo Garcia, die opnieuw betrokken was bij de totstandkoming van een FC-treffer.

Even later had Goran Lovre de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar mikte hij een volley vlak voor het doel hoog over. Bij de gasten kwam Jeffrey Sarpong vervolgens in de ploeg voor Siem de Jong. Sarpong zou in de slotfase nog van afstand tegen de buitenkant van de paal knallen. Ook Sno was nog twee keer gevaarlijk, maar kon zowel met het hoofd als met de rechtervoet niet genoeg richting aan de bal meegeven.

Tien minuten voor tijd werd de licht aangeslagen Goran Lovre afgelost door Petter Andersson, die op zijn beurt in de extra tijd geblesseerd zou raken aan de knie. Fredrik Stenman kon vijf minuten later ook niet door en werd vervangen door Shkodran Metaj. Even later ontstond flink wat tumult toen Vertonghen wegens protest zijn tweede gele kaart kreeg. Robbert Schilder ging namelijk ook nog op de bon net als coach Marco van Basten, die een statement probeerde te maken door richting middencirkel te lopen en door Wegereef naar de tribune werd verwezen.

Hoewel Ajax het nog wel probeerde, bleef FC Groningen in de vier minuten extra tijd keurig op de been. Andersson kreeg nog een gele kaart voor een overtreding langs de zijlijn, maar raakte daarbij zelf aan de knie geblesseerd. Marcus Berg kreeg in de laatste minuut van de extra tijd nog een gele kaart wegens spelbederf en zal derhalve volgende keer in Den Haag ontbreken. Bij de Zweed staat de teller namelijk op vijf en dat betekent automatisch een schorsing. Op woensdag 4 februari is Berg weer inzetbaar in de thuiswedstrijd tegen NEC.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman (86’ Metaj); Holla, Van de Laak, Levchenko (c), Lovre (81’ Andersson); Berg, Garcia (72’ Pedersen).
Bank: Koopmans, Matthijs, Svejdik, Ajilore.

Opstelling Ajax
Stekelenburg; Van der Wiel, Wielaert, Vermaelen, Schilder; Gabri (57’ Sno), Sulejmani, Vertonghen (86’ rood), Suárez, De Jong (76’ Sarpong), Emanuelson (57’ Leonardo).
Bank: Vermeer, Oleguer, Anita, Alderweireld.

Toeschouwers: 22.230
Score: 39’ Holla (Van de Laak) 1-0

Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Inia en Olde Olthof
Vierde official: Winter
Rode kaarten: 54’ & 86’ Vertonghen (overtreding op Levchenko en commentaar op leiding); 86’ Van Basten (commentaar op de leiding)
Gele kaarten: 4’ Van de Laak (overtreding op Schilder), 30’ Granqvist (overtreding op Suárez), 71’ Vermaelen (overtreding op Hiariej), 86’ Schilder (commentaar), 92’ Andersson (overtreding op Van de Wiel), 94’ Berg (spelbederf)

Gerelateerd nieuws.

7 dagen geleden

Rijbewijs B Battle: Blokzijl vs Bakker

1 week geleden

Krachtig groeien: De FC Groningen Uitdaging voor jongeren

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’