Roda bezwijkt niet onder druk van FC.

Zaterdag 27 november 2010 om 22:03

FC Groningen heeft zaterdagavond in Kerkrade met 1-0 verloren van Roda JC. Het enige doelpunt werd even voor de pauze gescoord. In de tweede helft had Groningen wel een overwicht, maar bezweken de Limburgers niet.

Bij FC Groningen startte Leandro Bacuna in de basis op de plek van de geblesseerde Gonzalo Garcia. De rest van de basiself was ongewijzigd ten opzichte van de opstelling in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Feyenoord. In de wetenschap dat FC Groningen met twee overwinningen op 3 december voor ten minste een dag de koppositie in de Eredivisie zou kunnen innemen, begon de FC – onder toeziend oog van liefst 170 meegereisde supporters – aan het duel in de zestiende speelronde van de competitie.
In het eerste kwartier van de wedstrijd liet de thuisclub de eerste kansen noteren. Drie kopballen van Mads Junker, Willem Janssen en nogmaals Junker troffen geen doel. Keeper Luciano maakte vervolgens een schot van Sutchin Djoum onschadelijk. Halverwege de eerste helft was het Davy de Fauw die de eerste gele kaart van de wedstrijd kreeg na een overtreding op Tim Sparv. Twee minuten later ging Spar zelf op de bon. In die fase legde arbiter Braamhaar de wedstrijd enkele keren stil wegens blessures aan de hoofden van Leandro Bacuna, Rob Wielaert en Maikel Kieftenbeld.
Een opmerkelijke situatie deed zich voor bij een vrije trap van Roda op zo’n twintig meter van het doel. Verdediger Pa Modou Kah stoorde daarbij doelman Luciano bij het klaarzetten van de Groningse muur. Iets dat volgens de regels niet wordt verboden, maar toch niet in de geest van het spel past. Het had overigens geen positief effect op het resultaat van de vrije bal. Die werd door Davy de Fauw vakkundig ver naast en over geschoten. Even later schoot Mads Junker op aangeven van Ruud Vormer over het doel van de FC.
In de 37 ste minuut was er de eerste kans voor FC Groningen toen Tim Matavz de bal in de schoot geworpen kreeg maar het doel met een flinke afstand miste bij zijn schot. Aan de overzijde kon Luciano op een inzet van Anouar Hadouir nog simpel rapen, maar had hij in de 40ste minuut geen kans op een inzet van Sutchuin. Die prikte de bal na actie op links in e korte hoek langs Andreas Granqvist en de FC-goalie.
De aftrap werd een minuut later genomen toen het spel nog even extra had stilgelegen. Een onverlaat had vanaf de Roda-tribune een flink stuk knalvuurwerk op het veld gegooid en nota bene de eigen doelman Tyton van de thuisclub had daardoor last van zijn oren gekregen. Na de onderbreking maakte Danny Holla zijn opwachting in het elftal. Hij verving Tom Hiariej als controlerende middenvelder.
In het begin van de tweede helft kreeg Hadouir nog een tweetal schotkansen, waarvan de tweede het grootst was. De middenvelder mikte beide keren over het doel. In de 54ste minuut eindigde een vrije trap van Dusan Tadic via Koen van de Laak op het hoofd van Fredrik Stenman, die vervolgens in de handen van Tyton kopet. Het was het begin van een tweede helft waarin FC Groningen veel sterker was en Roda JC met de wedstrijd van afgelopen woensdag in de benen het zichtbaar steeds moeilijker kreeg.
Na ruim een uur spelen was er een schotkans voor Tim Matavz die de bal echter niet vol raakte, maar slechts schampte. Twintig minuten voor tijd was er de invalbeurt van Thomas Enevoldsen, die Koen van de Laak verving. Een kleine tien minuten later kwam Petter Andersson in de ploeg voor Leandro Bacuna. Op dat moment was ook breekijzer en aanvoerder Andreas Granqvist ook weer zeer regelmatig te vinden in de voorhoede. Tot echte kansen kwam het lange tijd echter niet. De ruimte die Groningen achterin liet, leverde zelfs een kopkans op voor Ruud Vormer die in de handen van Luciano mikte.
In de 84ste minuut was Groningen nog het dichtst bij de gelijkmaker toen Tim Sparv een bal vol op de pantoffel nam. De Fin zag hoe Roda-goalie Tyton keerde en ook geen gevaarlijke rebound weggaf. Zo bleef Roda JC met hangen en wurgen op de been en kan het vierde verlies van dit seizoen door FC Groningen worden bijgeschreven in de categorie ‘onnodige nederlagen’. Komende vrijdag speelt de FC in een uitverkocht Euroborg tegen Vitesse. Dat is de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft.
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (46’ Holla), Sparv; Van de Laak (71’ Enevoldsen), Bacuna (79’ Andersson), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Ajilore, Veldmate, Lachman.