string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Persdag 2010: Toespraak Nijland.

Maandag 02 augustus 2010 om 15:20

Maandagmiddag hield directeur Hans Nijland een toespraak op de jaarlijkse persdag in Euroborg. Onderstaand is te lezen wat Nijland de aanwezige pers en sponsors vertelde.

Wij staan aan de vooravond van andermaal een nieuw voetbalseizoen, het seizoen 2010/2011. We hebben een prima voorbereiding achter de rug met gisteren een zeer geslaagde Open Dag in en rond het Euroborg stadion. Aanstaande zondag staat de eerste competitiewedstrijd op het programma, hier in eigen stadion thuis tegen Ajax. Deze wedstrijd hadden we liever ergens later in het seizoen gespeeld. Niet omdat we bang zijn voor Ajax. Integendeel, maar dit omdat in Noord-Nederland er nog bouwvakvakantie is waardoor vele seizoenkaarthouders alsook sponsors deze geweldige kraker aan zich voorbij moeten laten gaan. Ook het vorig seizoen zijn we gestart met een thuiswedstrijd tegen Ajax. Per officiële brief hebben wij de KNVB verzocht het volgend seizoen te starten tegen een andere tegenstander. We wachten het af.

Doelstellingen
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat FC Groningen zich opmaakt voor een nieuwe fase. Onze eerste selectie heeft de nodige mutaties ondergaan en ingaande dit seizoen is ook de samenstelling van de technische staf anders dan de laatste jaren. Pieter Huistra is zoals bekend onze nieuwe hoofdtrainer en hij wordt geassisteerd door Erwin van de Looi, Peter Hoekstra, Jan-Arend Vredeveld en onze keeperstrainer Ruud Hesp. Op maandag 28 juni zijn we gestart met de voorbereiding en ik moet zeggen dat de samenwerking met onze grotendeels nieuwe technische staf ons –  net als ook onze vorige technische staf – uitstekend bevalt. De nieuwe trainers Pieter en Erwin zijn enorm gedreven en ze willen er alles aan doen om het maximale uit onze spelersgroep te halen. Eén van onze sportieve doelstellingen zal zijn om dit seizoen andermaal de play-offs te halen. Op deze doelstelling en de daaraan gekoppelde overige doelstellingen zal Pieter Huistra straks verder in gaan.
Vorig jaar hebben wij u op onze persdag gemeld dat wij ons zorgen maken over de financiële situatie in het betaalde voetbal. Kennelijk hebben wij een vooruitziende blik gehad. Immers; wij hebben toen vanaf deze plek uitgesproken dat wij vreesden dat betaald voetbalorganisaties financieel in de problemen zouden komen. Helaas is dit de keiharde waarheid gebleken. Veel clubs zijn in het afgelopen seizoen in de problemen gekomen. Meerdere clubs in het betaalde voetbal zullen het komende seizoen met minpunten gaan starten, dit omdat financiële afspraken volgens het licentiesysteem niet zijn nagekomen.

Zwarte cijfers
In december 2009 heeft de directie van FC Groningen het initiatief genomen de clubs bij elkaar te roepen, dit in gezamenlijkheid met de KNVB en de Eredivisie CV. Het heeft er toe geleid dat de clubs de realiteit onder ogen zijn gaan zien en zich realiseren dat het uitgaven-patroon niet ongestraft kan blijven groeien. Inmiddels is de CAO voor het betaalde voetbal open gebroken en is er in ieder geval sprake van een versobering. Ook zijn er harde afspraken gemaakt binnen het licentiesysteem. Dit moet er toe leiden dat de financiële uitgangspunten voor iedere betaald voetbalorganisatie dezelfde zijn, waardoor er meer sprake is van een eerlijke concurrentie.
Wat betreft het afgelopen seizoen kunnen wij u melden dat,  ondanks dat onze definitieve jaarcijfers pas eind september/begin oktober klaar zijn, FC Groningen zwarte cijfers zal gaan schrijven. Oftewel: een kleine winst. Aan de  start van het vorige seizoen meldden wij u dat wij een verlies hadden voorzien van 1 miljoen euro. Dit hebben we dicht kunnen lopen door een aantal meevallers in onze normale bedrijfsexploitatie, als ook door transferopbrengsten. Het mag helder zijn dat wij op dit resultaat meer dan trots zijn. Naar ons bekend, heeft het afgelopen seizoen slechts een zeer beperkt aantal clubs in de Eredivisie een positief resultaat gescoord. Dit houdt dus tevens in dat ons positief eigen vermogen in tact blijft. Dit eigen vermogen bedraagt 2 miljoen euro.

TV-gelden
Ook hebben wij vorig jaar aangegeven dat de economische crisis niet aan het betaalde voetbal voorbij zou gaan. Helaas is ook dit bewaarheid. Overigens zou het gek en vreemd zijn als wij met elkaar hiervan geen last zouden hebben gehad.
Het afgelopen seizoen hebben wij voor ongeveer 1,3 miljoen euro aan sponsorinkomsten ingeboet. Dit zijn faillissementen geweest en surseances van betalingen, maar ook relaties die het zich niet meer konden permitteren een betaald voetbalorganisatie te blijven sponsoren. Overigens hebben wij het gevoel dat wij de bodem hebben bereikt en merken wij gelukkig weer dat vele bedrijven en ondernemers zich aansluiten bij FC Groningen. Met andere woorden; de sponsorinkomsten zijn duidelijk weer groeiende en dit is verheugend nieuws.
Echter; wij dienen de zojuist genoemde geleden schade wel weer in te halen. Dit betekent dan ook dat onze begroting voor komend seizoen – nadat deze jarenlang is gestegen – terug gaat van 17 miljoen euro naar 16,2 miljoen euro. Dit heeft dus te maken met de vermindering van sponsorinkomsten, alsook met de druk die staat op de te ontvangen televisiegelden. Drie jaar geleden hadden alle clubs nog een bedrag te verdelen van 70 miljoen euro. Komend seizoen gaat het te verdelen bedrag – naar we hopen 50 miljoen euro – mogelijk zelfs terug naar 45 miljoen euro. Wij hopen de komende weken hieromtrent meer duidelijkheid te krijgen. Wij vertrouwen er echter op dat ook hier de bodem is geslagen en dat vanaf nu de televisieopbrengsten weer een opwaartse lijn zullen laten zien.

DAS
Het komende seizoen zullen wij een tekort in onze begroting moeten accepteren van 1,5 miljoen euro. Oftewel: onze uitgaven zijn 17,7 miljoen euro. Dit tekort kunnen wij financieren vanuit de zojuist genoemde reserves. FC Groningen kan dus voldoen aan al zijn verplichtingen, maar het mag duidelijk zijn  dat wij het volgende seizoen, dus het seizoen 2011/2012, absoluut toe willen naar een evenwichtige begroting waarbij de inkomsten en uitgaven met elkaar in balans zijn.
Ten aanzien van onze commerciële inkomsten kunnen wij u melden dat wij constructief en voorzichtig begroot hebben. Gezien de commerciële ontwikkelingen van de laatste maanden – en met name de laatste weken – zijn wij hoopvol gestemd beter te presteren dan commercieel begroot.
Daarom zijn we ook blij en trots dat Noordlease de optie als hoofdsponsor heeft gelicht en ook komend seizoen hoofdsponsor van FC Groningen zal zijn. Daarnaast mogen wij komend seizoen op de achterzijde van ons uitshirt DAS als nieuwe partner begroeten. Zoals aangekondigd zal mevrouw Den Boef straks het bedrijf nader aan u voorstellen en zullen wij overgaan tot de officiële ondertekening van het contract en zullen wij u ook het nieuwe uitshirt – met op de achterzijde DAS – presenteren. Onze andere shirtsponsor is, zoals u wellicht weet, al jaren Bos Incasso.

Energie
Ook kunnen wij u melden dat wij inmiddels de nodige nieuwe initiatieven hebben ontwikkeld. Zo starten wij ingaande dit seizoen met een eigen Vastgoed Lounge. Een sociëteit met daaraan gekoppeld 75 businessseats, die inmiddels allemaal verkocht zijn. Zoals wellicht bij u bekend is, was Henk Wiering initiator van deze sociëteit. Helaas is Henk Wiering ons zeer recent plotseling ontvallen. Zijn overlijden heeft ons diep geraakt.
Beste mensen, vaak moeten wij horen – en zeker onze commerciële afdeling – dat het grotere bedrijfsleven, alsook de beslissers, niet in Noord-Nederland zijn gevestigd. Dit is onjuist en tevens niet correct. Wat te denken van de energiebranche? Nergens in Nederland is de energiesector zo sterk vertegenwoordigd als in het noorden van Nederland. Kijk bijvoorbeeld maar eens in het Eemshavengebied of de diverse projecten, die gerealiseerd zijn door Energy Valley. Noord-Nederland heeft afgelopen jaren een stevige energiepositie opgebouwd. Om deze unieke energiepositie en de onderlinge interactie tussen de verschillende bedrijven te versterken, starten wij gezamenlijk met een aantal partners – te weten, RWE, Gasunie, GasTerra, Imtech en Energy Valley – een energiesociëteit, genaamd de Energy Valley Top Club.

Groen
Het thema is duurzaam ondernemen en het op een verantwoorde wijze omgaan met energie, kortom GROEN. Deze Top Club telt 45 businessseats en is ook nagenoeg helemaal uitverkocht. Wij zijn er dan ook bijzonder trots op dat wij deze prachtige ondernemingen officieel partners van FC Groningen mogen noemen. Naast de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we nemen, mag duidelijk zijn dat ook de Energy Valley Top Club zorgt voor een belangrijke financiële pijler onder FC Groningen.
Wat betreft het verduurzamen, realiseren wij ons dat ook FC Groningen het goede voorbeeld dient te geven. Zo zal de directie van FC Groningen alsook trainer Pieter Huistra en technisch manager Henk Veldmate gaan rijden in auto’s op groen gas. Dit in een voortreffelijke samenwerking met autobedrijf Century. Met onze groenpartners, de Gemeente en de provincie Groningen zal een beleidsplan worden opgesteld voor het verduurzamen van de bedrijfsvoering van FC Groningen en het Euroborg Stadion.

Uitbreiding
Beste mensen, wat betekent dit alles voor onze concurrentiepositie? Wel nu; vele collega-clubs hebben het financieel nog zwaarder en veel moeilijker dan wij. Daardoor hebben ook veel clubs hun selectie nog niet voor elkaar. Wij bij FC Groningen hebben ondanks de kredietcrisis kunnen investeren in onze selectie. Wij zijn dan ook de stellige overtuiging toegedaan dat wij onze positie ten opzichte van heel veel clubs hebben kunnen verstevigen en dit kunnen we de komende periode nog verder uitbouwen.
Tot slot willen wij u nog informeren over een eventuele uitbreiding van Euroborg. Wij hebben het afgelopen seizoen benut om de uitbreidingsmogelijkheden te bestuderen, dit in gezamenlijkheid met de directie van Euroborg NV en de gemeente Groningen. In stappen kunnen wij het stadion gaan uitbreiden. Dit kunnen wij realiseren door een extra rij stoelen te plaatsen voor de tweede ring, alsook het plaatsen van stoelen tussen de pilaren op de omloop.
Met de nodige creativiteit en zonder dat hierbij de investeringen bovenmatig zijn – en daardoor niet terug te verdienen – kunnen wij Euroborg uitbreiden naar een capaciteit van 27.000 toeschouwers. Dit komt overeen met de stadioncapaciteit van FC Twente en sc Heerenveen. Met onze partners Euroborg NV en de gemeente Groningen zullen wij de komende periode een en ander verder bespreken en een planning maken wanneer wij de uitbreiding kunnen gaan realiseren.
Naast de uitbreiding van het stadion hebben wij al jarenlang de diepgekoesterde wens al onze teams te laten trainen op een gezamenlijk trainingscomplex. Zoals u wellicht weet, is het gebied Meerstad in kaart gebracht. De tekeningen voor een nieuw trainingscomplex met een omvang van circa 11 hectare liggen klaar. Echter, de financiële haalbaarheid hiervan lijkt heel lastig. Kort voor het zomerreces hebben wij hierover uitgebreid met de gemeente gesproken, waarbij is afgesproken dat na de vakantieperiode hierover verder gepraat gaat worden. Daarbij zullen mogelijk ook andere locaties in de stad Groningen in kaart worden gebracht. Kortom er wacht ons op alle fronten een boeiend en spannend seizoen 2010/2011.

Gerelateerd nieuws.

8 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard