Onder-15 neemt ervaringen mee uit Barcelona

17 juli 2018

De nieuwe FC Groningen onder-15 maakte in de afgelopen periode een voetbaltrip naar Barcelona. In het eerste deel van de voorbereiding op het seizoen 2018/2019 een ideale gelegenheid om voor het team en de staf om elkaar beter te leren kennen, zowel op als naast het veld.

barca1

Trainer Bote Talsma reisde met het gezelschap van 23 spelers en drie medestafleden af naar de Catalaanse hoofdstad. “We namen onder meer deel aan het Footvia Tournament. Het was voor ons de samensmelting van de nieuwe groepen van onder-15 en onder-14, afgelopen seizoen de onder-14 en onder-13. Het is met 23 spelers een wat grotere groep dan vorig jaar. In een topsportklimaat, qua hotel en voeding en dagprogramma hebben we flinke stappen kunnen zetten.”

In Barcelona was het hoofddoel van de trip teamontwikkeling. “En dat deden we onder andere omstandigheden dan gebruikelijk, in een ander land, een ander klimaat, een andere cultuur en in een andere taal. Er waren jongens bij voor wie het hun eerste trip naar het buitenland was. Naast onze voetbalactiviteiten hebben we een stadstour gedaan, stadion Camp Nou bezocht. Deze trip is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de Vrienden van de Opleiding van FC Groningen.”

“Diverse spelers hebben Barcelona als hun droomclub aangegeven en dan is het geweldig om bij zo’n club binnen te stappen met alle Nederlandse invloeden en ook een speler als Luis Suárez die dichtbij de belevingswereld van de spelers staat. Maar ook foto’s en beelden van mannen als Ronald Koeman, Johan Cruijff, Louis van Gaal en al die trofeeën in het museum zijn geweldig om te zien. Net als de voetballer Lionel Messi die indruk maakt.”

Op voetbalgebied koos Groningen voor tegenstand van semi-profclubs uit de buurt van Calella, waar we overnachtten. “De teams waartegen we oefenden waren zowel qua leeftijd als fysiek een uitdaging. We hebben de basis kunnen leggen aan de ontwikkeling van onze speelwijze. In de groepsfase van het toernooi werden we tweede van de vijf teams en in de achtste finale verloren we. Daarin geven we ‘niet thuis’ en dat was op dat moment best een teleurstelling. Het was echter interessant hoe de groep zich op zo’n moment houdt en hoe de groep zich ook buiten het veld ontwikkelt en manifesteert. Al met al een waardevolle ervaring.”

barca3

Laatste nieuws