Onder-15 krijgt flinke weerstand in Denemarken

8 februari 2019

FC Groningen onder-15 was afgelopen weekend te gast in Denemarken en speelde in twee dagen vier oefenwedstrijden tegen leeftijdsgenoten van Aarhus en Aalborg. Trainer/coach/manager Bote Talsma blikt terug op de driedaagse bustrip naar Scandinavië.

In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft, die zaterdag 9 februari start met de thuiswedstrijd tegen Be Quick ’28, zocht de onder-15 een mogelijkheid om zich optimaal te prepareren voor de competitie. "We hebben de afgelopen jaren al veel samen met Aalborg gedaan,” vertelt Talsma. “Gezien onze geografische ligging zijn we van de clubs in Nederland voor Deense clubs interessant. We hebben vaker uitwisselingen gehad van trainers en zijn daar bij Aalborg voor de tweede keer zeer gastvrij ontvangen en ze hebben ons ondersteund om het programma voor het weekend op te stellen.”

Uitdaging
“We speelden met de lichtingen onder-14 en onder-15 oefenwedstrijden tegen elkaar en zij zorgden voor Aarhus als derde partij in het geheel. Onze ploeg heeft kunnen spelen onder andere omstandigheden, maakte kennis met een andere speelstijl en trof vooral heel veel fysiek sterkere spelers. De manier van scouten bij die clubs is duidelijk anders. Het zorgde voor een enorme uitdaging.”

De ploeg verbleef in een ‘boarding school’.  “Talentvolle sporters zitten op die school. We konden het hele weekend gebruik maken van hun faciliteiten en ook het ontbijt, de lunch en het diner werden voor ons geregeld. Naast het voetballen hebben we ook nog Groningen-Willem II gekeken en was er een verder randprogramma met een poolbiljart en een tafeltennistoernooi.”

Leerervaring
Met 23 spelers en vier wedstrijden in twee dagen had de ploeg een fikse opdracht. “Je hoopt natuurlijk dat alles en iedereen zo fit mogelijk is en blessures en ziekte achterwege blijven, maar het was onvermijdelijk dat sommige jongens anderhalve wedstrijd op één dag moesten spelen. We hebben alle oefenduels verloren, maar hebben een goede leerervaring gehad.”

De 750 kilometer op en neer in de bus werden ook optimaal benut. “We hadden onderweg ruim de tijd voor individuele gesprekken en om videobeelden van de oefenwedstrijd van een week terug te kijken. Overigens hadden de spelers via diverse acties geld ingezameld om de trip mogelijk te maken. Tot slot gaat naast onze gastheren in Denemarken mijn dank uit naar de Vrienden van de Opleiding en alle begeleiders tijdens de reis,” besluit Talsma zijn terugblik op het Deense voetbalweekend.

Laatste nieuws