Nieuwe captain en trainer tevreden over voorbereiding

23 juli 2009

Koen van de Laak is de nieuwe aanvoerder van FC Groningen. Hij blikt terug op de oefenperiode en vooruit naar de nieuwe competitie. Ook trainer Ron Jans beschouwt na op het duel met Olympiacos.

Na het vertrek van Paul Matthijs en Evgeniy Levchnko zal de aanvoerdersband dit seizoen om de arm van Koen van de Laak zitten. De nieuwe ‘captain’ voelt zich thuis in zijn rol. “Vorig jaar was ik al de derde aanvoerder achter Matthijs en Levchenko en heb ik hem al diverse keren gedragen, dus het was niet helemaal een verrassing. We hebben een vrij jong team en ik zit natuurlijk al lange tijd bij de club.”

Als hij terugdenkt aan de vier afgelopen jaren bij de FC, vindt Van de Laak dat het snel is gegaan. “Ik heb het goed naar m’n zin bij deze club. Vanaf het moment dat ik vanuit Den Bosch naar Groningen ben gekomen, heb ik er nog geen minuut spijt van gehad. En de tijd gaat wat dat betreft erg snel. Toen ik net in het Oosterpark kwam, had ik niet gedacht dat ik eens aanvoerder zou worden. Destijds was het ook totaal nog niet aan de orde. Maar inmiddels past zo’n rol wel bij me.”

Verantwoordelijkheid
Wat houdt het aanvoerderschap precies in naast het aanwezig zijn bij de toss voor het wedstrijd. “Ik voel er in ieder geval extra verantwoordelijkheid door. Je hebt een voorbeeldfunctie naar de groep toe en met name naar de jonge jongens. Dat heb je natuurlijk altijd al, maar nu is het ook meteen duidelijk bij wie ze terecht kunnen.”

Van Van de Laak had de reis naar Athene nog wel iets langer mogen duren. “Het was een zeer geslaagde trip. Dit jaar hadden we geen trainingskamp in Nederland en dit zijn toch de momenten dat je elkaar eens op een andere manier meemaakt dan in de kleedkamer, op het veld of bij de lunch. Op die manier leer je de nieuwe spelers op een andere manier kennen.”

Makkelijk gegeven
Trainer Ron Jans is ook tevreden over de wedstrijd tegen Olympiacos en de voorbereiding als geheel. “Te beginnen met de wedstrijd tegen Olympiacos. Met name de eerste helft was heel aardig van onze kant. We waren voetballend goed, maar helaas nog ‘tot de zestien’. We hebben niet echt grote kansen gehad voor de pauze. We stonden wel met 1-0 achter door een makkelijk gegeven strafschop door de scheidsrechter uit Piraeus. Na de pauze werd het wat rommeliger, ook al omdat er veel gewisseld werd.”

“De gehele voorbereiding is goed geweest. Er is door de groep hard en intensief gewerkt en de sfeer in de selectie is ook prima. Alles staat natuurlijk in het teken van de eerste wedstrijd, op 2 augustus tegen Ajax. Zij spelen komend weekend een toernooi in de ArenA. Raymond Libregts en ikzelf zullen daar aanwezig zijn om de ploeg te gaan bekijken.”

Laatste nieuws