Nederlaag in serieuze laatste test

22 juli 2009

De oefenperiode van FC Groningen zit erop. De gelijk opgaande zevende wedstrijd in de voorbereiding werd woensdagavond in het Griekse Piraeus met 2-0 verloren na een 1-0 ruststand.

Dinsdag reisde de ploeg van trainer Ron Jans net als vorig jaar af naar Griekenland. Destijds was AEK Athene de tegenstander. Deze keer kwam de FC op uitnodiging van recordkampioen Olympiacos naar de Griekse hoofdstad. Of eigenlijk het aangrenzende Piraeus, dat gelegen is aan de zeekant van de stad. Vorig jaar was Olympiacos op uitnodiging van Groningen in Assen ‘sparring partner’ geweest van de FC. Dat duel werd destijds met 2-0 verloren.

Dinsdagavond werd een training van zo’n anderhalf uur afgewerkt op het jeugdcomplex van de rood-witte club. De afsluitende partij van negen tegen negen werd met 1-1 gelijkgespeeld door de ploeg et de hesjes, die een dag later de basis zouden vormen in het Georgiso Karaiskakis Stadion. De training was afgelopen rond een uur of elf. Op dat moment was het nog altijd een kleine dertig graden.

Na een bezoek aan een nabij gelegen baai aan het einde van de woensdagochtend was rust het devies voor de eerste selectie, waarin naast de geblesseerde Petter Andersson ook de aanstaande vaders Gibril Sankoh en Brian van Loo ontbraken. Vanuit de Beloften waren Jeffrey Rijsdijk, Darryl Lachman en Leon ter Wielen hun logische vervangers. Om half zeven plaatselijke tijd was het tijd voor het diner en aansluitend werden de speler door de technische staf voorbereid op het duel in de wedstrijdbespreking.

Rond twintig over acht arriveerde de bus na een ritje van tien minuten bij het stadion, dat anderhalf uur later zeer goed gevuld zou zijn. Voor de ruim 30.000 fanatieke supporters was het de eerste serieuze kennismaking met de nieuwe selectie van hun kampioensploeg, die volgende begint in de voorrondes van de Champions League. Coach Temur Ketsbaia van Olympiacos was er een dag eerder speciaal voor afgereisd naar Slowakije om de aanstaande tegenstander Slovan Bratislava aan het werk te zien.

FC Groningen begon onder de redelijk bedreigende omstandigheden met harde vuurwerkknallen aan een zeer serieus duel waarin duidelijk werd dat de Grieken hun thuispubliek op een zege wilde trakteren, maar Groningen daar duidelijk niet aan wenste mee te werken zoals dat bijvoorbeeld ooit bij het Spaanse Valencia (5-0) het geval geweest was. De wedstrijd was behoorlijk gelijk opgaand zonder dat er echt veel kansen gecreëerd werden. Sterker nog; de enige uitgespeelde en gevaarlijke aanval viel pas twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd te noteren.

In de eerste helft was Dudu de gevaarlijkste man van het veld. Hij kopte in de zesde inuut voor langs, schoot nog eens van afstand en was ook het ‘slachtoffer’ bij de strafschop die de uit Piraeus afkomstige arbiter Spathas gaf in de 26ste minuut. Halverwege de eerste helft had Fredrik Stenman zijn naast belager van achteren om zijn middel gegrepen. Deze actie binnen de zestien was bestraft met een strafschop tegen, die vervolgens door diezelfde Dudu werd benut.

In het restant van de eerste helft werd de score van 1-0 naar de rust gebracht. Na de pauze ging Groningen op zoek naar de gelijkmaker. Daar was Goran Lovre in de 56ste minuut nog het dichtst bij toen hij een voorzet van Stenman van de linkerkant van het veld pardoes in de handen van doelman Nikopolidis schoot. Aan de overzijde zorgde Zairi nog eens voor een afstandsschot en werd een gevaarlijke uitbraak van Mitroglou door Leonardo onschadelijk gemaakt.

Juist toen het duel leek af te steven op de kleinst mogelijke nederlaag voor Groningen en de toeschouwers in het stadion langzamerhand de uitgang begonnen op te zoeken, wilden twee van de tien invallers aan de zijde van de thuisclub hun stempel ook nog op de wedstrijd drukken. Leonardo leverde vanaf de linkerkant een voorzet die door zijn collega Mitroglou onder Luciano door werd geschoven. Zo werd de stand twee minuten voor tijd nog verdubbeld.

In de vijf minuten extra tijd bracht Nikopolidis zichzelf nog in de problemen toen hij bij een uittrap Pedersen raakte, maar had de goalie geluk dat de bal over de achterlijn rolde. Olympiacos heeft in Slovan Bratislava volgende week de eerste test. Voor FC Groningen is Ajax op 2 augustus in Euroborg de eerste tegenstander van de nieuwe competitie. Komende zondag wordt de nieuwe selectie voorgesteld op de Open Dag in Euroborg (12.00 uur-17.30 uur).

Opstelling FC Groningen
1 Luciano; 2 De Roover (80’ 14 Lachman), 3 Svejdik, 4 Granqvist (67’ 12 Hiariej), 5 Stenman (73’ 15 Jansen); 6 Ajilore (80’ 17 Metaj), 7 Van de Laak, 8 Holla (73’ 18 Rijsdijk), 10 Lovre; 9 Koç (61’ 19 Matavz), 11 Garcia (61’ 20 Pedersen). Wisselkeeper: 16 Ter Wielen.

Opstelling Olympiacos CFP
71 Antonis Nikopolidis, 14 Michal Zewlakow (77’ 30 Tasos Pantos), 21 Avraam Papadopoulos (73’ 88 Giorgos Katsikogiannis), 4 Olaf Melberg, 15 Raul Bravo (67’ 24 Leonardo); 28 Christian Ledesma (61’ 8 Oscar Gonzales), 33 Yiannis Papadopoulos (70’ 2 Kyriakos Papadopoulos); 11 Jaouad Zairi (77’ 3 Didier Domi), 20 Dudu Caerense (88’ 17 Andreass Vasilogiannis), 31 Aris Soiledis (55’ 23 Giorgos Niklitsiotis), 10 Diogo Luis Santo (60’ 22 Kostas Mitroglou). Wisselkeeper: 78 Urko Pardo.

Toeschouwers: 30.000
Scores: 26’ Dudu (strafschop) 1-0; 88’ Mitroglou (Leonardo) 2-0.

Scheidsrechter: Elias Spathas
Gele kaarten: 88’ Mitroglou (uittrekken shirt), 92’ Katsikogiannis (overtreding op Lovre)

Laatste nieuws