string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Mogelijke Europese tegenstanders voor FC bekend.

Maandag 08 juni 2015 om 13:35

Na het einde van de Griekse play-offs op zondagavond 7 juni zijn nu alle mogelijke tegenstanders van FC Groningen in de groepsfase bekend. Door de bekerwinst is FC Groningen direct geplaatst voor de groepsfase van de Europa League 2015/2016.

Dit betekent dat FC Groningen in het komende seizoen minimaal drie thuis- en uitwedstrijden zal spelen in dit toernooi. De loting voor de groepsfase van de Europa League is op vrijdag 28 augustus in Monaco. De wedstrijden in de groepsfase worden gespeeld op de donderdagen 17 september, 1 oktober, 22 oktober, 5 november, 26 november en 10 december 2015. Vaste aanvangstijden zijn 19.00 uur en 21.05 uur. De nummers 1 en 2 van de twaalf groepen overwinteren in de Europa League en krijgen bij de knock-outfase in 2016 gezelschap van de acht nummers 3 uit de Champions League.
Voorronden: 136 afvallers
Voordat de loting voor de twaalf groepen van vier ploegen op vrijdag 28 augustus kan worden verricht, zullen er eerst vier voorronden worden gespeeld. Daarin strijden liefst 158 clubs uit 54 verschillende landen om slechts 22 startbewijzen voor de groepsfase. Tien ploegen zijn de afvallers uit de vierde voorronde van de Champions League, terwijl zestien ploegen – waaronder dus FC Groningen – direct zijn geplaatst voor de groepsfase.
Mogelijke tegenstanders
Onder meer de bekerwinnaars van de twaalf hoogst geklasseerde landen van de UEFA-ranglijst zijn direct geplaatst voor de groepsfase van de Europa League, tenzij ze zich voor de (voorronde van de) Champions League hebben geplaatst. De volgende teams zijn hierdoor op 28 augustus mogelijke tegenstanders voor FC Groningen in de groepsfase: Schalke 04 (Dui), Napoli (Ita), Tottenham Hotspur (Eng), Villarreal (Spa), Olympique Marseille (Fra), Dnjepr Dnjepropetrovsk (Oek), Sporting Braga (Por), Fiorentina (Ita), Anderlecht (Bel), Liverpool (Eng), Besiktas (Tur) en Lokomotiv Moskou (Rus).
Ploegen als FC Augsburg (Dui) of Southampton (Eng) en Saint-Étienne hebben – net als FC Groningen – te weinig punten om een beschermde status te genieten en komen in ‘pot 4’ bij de loting.
Het veld van tegenstanders zal worden aangevuld met 22 winnaars van de vierde voorronde van de Europa League en de tien verliezers uit de vierde voorronde van de Champions League. Die brengen het totaal op 48 clubs.
Niet beschermd
Bij de loting op vrijdag 28 augustus in Monaco zal FC Groningen dus geen beschermde status genieten. De bekerwinnaar zal hierdoor drie ploegen treffen met veel Europese ervaring. Bij de loting kan het overigens in deze groepsfase geen andere ploegen uit Nederland treffen.
De nummers 1 en 2 van alle twaalf groepen gaan samen met de acht nummers 3 van de Champions League overwinteren en spelen op 18 en 25 februari 2016 in de zestiende finales. Hiervoor is de loting op maandag 14 december. De finale van het toernooi is uiteindelijk op woensdag 18 mei in het Zwitserse Basel. De winnaar van de Europa League plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League voor het seizoen 2016/2017.

Projectie
Via de onderstaande link is onder meer een projectie te vinden van de indeling van de vier potten, indien in elke ronde telkens de beschemde ploegen de volgende ronde behalen. Op die manier behoren bijvoorbeeld ook Borussia Dortmund (DUi), Athletic Bilbao (Spa) tot de mogelijke tegenstanders en mogelijke afvallers uit de voorronden van de Champions League, zoals Sporting (Por) en CSKA Moskou (Rus).

Gerelateerd nieuws.

10 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard