string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Luciano: ‘Mooiste avond van mijn leven’.

Dinsdag 26 januari 2010 om 14:21

Doelman Luciano stond maandagavond in een uitverkocht Estadio de Luz in Lissabon onder de lat in een duel voor de strijd tegen de armoede met als speciaal thema Haïti. Samen met tientallen wereldvoetballers haalde hij liefst een half miljoen euro op voor Unicef.

Net geland in Nederland vertelt Luciano hoe het was om in het bomvolle stadion van Benfica in Portugal de kleedkamer te delen met spelers als Zinedine Zidane, Michael Laudrup en trainer Louis van Gaal. Gevraagd naar een samenvatting van het afgelopen etmaal, komt de Braziliaan met een reeks superlatieven. “Geweldig, fantastisch, niet normaal. Het was de mooiste avond van mijn leven. Nu ben ik wel een beetje moe,” concludeert Luciano na alle indrukken die hij opdeed.
All Star Team
Het begon half januari allemaal met een bericht of Luciano onderdeel wilde uitmaken van het All Star Team van Ronaldo en Zidane. Hij behoorde tot de selectie van een kleine dertig spelers die het zouden opnemen tegen een All Star Team van gastheer Benfica. “Die uitnodiging heb ik graag geaccepteerd en van FC Groningen kreeg ik alle medewerking om af te reizen. En dus stond ik maandagmiddag om vier uur op het vliegveld in Portugal. Voor de wedstrijd hebben we met de hele selectie wat gegeten in een hotel en hebben we elkaar wat beter leren kennen.”
Een speciale ontmoeting was die met zijn coach Louis van Gaal. “Ik kon natuurlijk gewoon Nederlands met hem praten. Hij was wel verbaasd dat ik zo goed Nederland sprak. En mijn collega-keepers heb ik natuurlijk aangesproken. Van Jens Lehmann had ik altijd de indruk dat hij een beetje arrogant was. Maar eigenlijk is hij een hele sociale en gewone man. Zo zie je maar weer hoe je beeld soms verkeerd wordt gevormd op een afstand.”
Sfeer
Daarna verplaatste het hele gezelschap zich naar het ‘stadion van het licht’ van Benfica. “De sfeer in het stadion was echt geweldig. Iedereen heeft een hele leuke wedstrijd gezien. Het duel begon een beetje traag, maar toen het eerste doelpunt was gevallen, wilde iedereen natuurlijk het beste van zichzelf laten zien. De sfeer tussen de twee ploegen was heel erg sportief. Er was veel respect en heel veel mooie acties voor de toeschouwers.”
Zijn eigen inbreng begon na ongeveer een halfuur en duurde precies een kwartier. “Ik mocht Fabian Barthez vervangen en in de tweede helft keepte Lehmann. In het kwartier dat ik heb gespeeld, heb ik een redding verricht op een schot van Rui Costa en ben ik twee keer ver het doel uitgekomen om de bal te onderscheppen. De coach verontschuldigde zich nog dat ik de minste speeltijd van de aanwezige keepers had gekregen, maar ik heb er alleen maar van genoten. Er zijn zoveel bekende keepers en ik mocht er toch staan.”
Geen cadeautjes
Meewerken aan een doelpuntenfestijn heeft Luciano niet gedaan. “Nee, iedereen heeft gewoon zijn best gedaan. We wilden er een mooie wedstrijd van maken, maar ik heb geen cadeautjes weggeven. Misschien was ik wel wat scherper dan de andere spelers, maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Als ik in het doel sta, wil ik niet gepasseerd worden.”
“Na de wedstrijd hebben we opnieuw gegeten en zat ik aan tafel met Michael Laudrup. Ook een hele ervaring. Met hem heb ik niet over voetbal gepraat, maar over het leven. Hij heeft een dochter van 18 jaar en ik eentje van twee jaar oud. We hebben het over de toekomst gehad en ook hem heb ik leren kennen als een bijzondere persoonlijkheid.”
Geen verliezers
Het doel van de avond werd ruimschoots bereikt. De wedstrijd eindigde in een spectaculaire 3-3 en kende dus helemaal geen verliezers. “Bovendien hebben we meer dan 500.000 euro opgehaald voor Unicef en de bestrijding van armoede in Haïti. Als ze me de volgende keer weer vragen voor een dergelijke wedstrijd, hoef ik er niet lang over na te denken. En als het bij deze ene keer zou blijven, is het ook prima. Deze ervaring neem ik voor altijd mee.”

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard