string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Lome vertoning tegen Vitesse.

Zondag 12 april 2009 om 18:37

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 3-2 verloren van Vitesse. De FC leverde te weinig strijd en werd in de omschakeling afgetroefd. Doelpunten van Goran Lovre en Danny Holla konden de vijfde thuisnederlaag niet voorkomen.

Aan de kant van FC Groningen had trainer Ron Jans twee personele tegenvallers in de aanloop naar de vijftiende thuiswedstrijd van het seizoen. Evgeniy Levchenko (kuit) en Gonzalo Garcia (bovenbeen) waren er niet bij door blessures. Hun basisplekken werden ingevuld door Martijn Meerdink en de van een schorsing teruggekeerde Danny Holla. In het centrum van de verdediging keerde Andreas Granqvist terug en begon Ondrej Svejdik daardoor op de bank. Op diezelfde bank zat ook Nicklas Pedersen die voldoende herstel is van een enkelblessure om weer minuten te maken. Voor het eerst sinds de thuiswedstrijd tegen Ajax zaten er geen spelers van Jong FC Groningen bij de selectie. Tim Matavz en Petter Andersson waren naast Levchenko en Garcia de andere geblesseerden.

Waar Groningen het de laatste weken vooral van vechtlust en mentaliteit moest hebben, was dat nu juist wat er vanaf het begin aan ontbrak bij de ploeg van Ron Jans die voor de 226ste keer een Eredivisie-duel bij de FC op de bank zat en daarmee het clubrecord van Hans Westerhof evenaarde. De voorganger van de huidige Vitesse-coach Theo Bos kwam overigens in twee periodes tot dat totaal. Hoewel de insteek ongetwijfeld was geweest Vitesse vanaf het begin onder druk te zetten en zelf aan voetballen toe te komen, waren het juist de Arnhemmers die het meest onbevangen leken.

Na 22 minuten kwamen de gasten op voorsprong. Voor die tijd had doelman Luciano al eens een redding moeten verrichten op een schot van Claudemir. In de 22ste minuut stond de Braziliaan aan de basis van een treffer van de Arnhemmers. Slordig balverlies op het middenveld van FC Groningen en een steekbal van Claudemir leverden Lasse Nilsson na het uitspelen van Luciano een schotmogelijkheid op. Daarbij passeerde hij de naar de doellijn terug gesnelde Andreas Granqvist: 0-1.

Niet veel later kreeg Vitesse een behoorlijke tegenslag te verwerken toen doelman Piet Velthuizen nota bene door een eigen speler geblesseerd raakte en uiteindelijk moest worden vervangen door reservedoelman Eloy Room. Nadat Koen van de Laak zijn vijfde gele kaart van het seizoen had gepakt en daardoor volgende week in Doetinchem afwezig zal zijn, kwam FC Groningen toch terug in de wedstrijd. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd gaf Sankoh een boogbal op Goran Lovre die de bal langs Room kopte: 1-1. Een eervolle vermelding hierbij was weggelegd voor topscorer Marcus Berg die van de bal af bleef en daarmee het risico vermeed dat een doelpunt van zijn voet zou worden afgekeurd wegens buitenspel.

Na de pauze was het wedstrijdbeeld ongewijzigd. Uit een voorzet van Nilsson maakt Civard Sprockel van dichtbij de 1-2. Dat gebeurde al in de derde minuut. FC Groningen kreeg even later een goede kopkans toen De Roover een voorzet afleverde op het hoofd van Koen van de Laak. Maar na ruim een uur spelen counterde Vitesse naar 1-3. Nilsson deed een eerste poging en zag hoe zijn teamgenoot Ricky van Wolfswinkel het doelpunt aantekende. Daarmee was de wedstrijd echter nog niet gespeeld. De gedachten van velen zullen zelfs zijn teruggegaan naar de legendarische 4-3 zege op Vitesse van 2006, toen Groningen eenzelfde 1-3 achterstand wegwerkte.

In de 69ste minuut werd een doelpunt van Martijn Meerdink op aangeven van Danny Holla afgekeurd wegens buitenspel. Even later wisselde Theo Bos voor de tweede keer en kwam Mads Junker Van Wolfswinkel aflossen. Ook Ron Jans paste wissels toe. Paul Matthijs en Goran Lovre mochten douchen en werden vervangen door Ondrej Svejdik en Oluwafemi Ajilore. Ook de tactiek wijzigde bij de FC. Achterin werd een tegen een gespeeld en centrale verdediger Andreas Granqvist was vanaf dat moment een extra spits.

Deze ‘alles of niets’-poging wierp een minuut later al zijn vruchten af. Fredrik Stenman legde een balletje breed op ruim twintig meter voor de goal van Vitesse en zag hoe Danny Holla met een streep zijn vijfde seizoenstreffer toevoegde: 2-3. Een gele kaart voor Claudemir wegens vasthouden en de derde wissel van Vitesse (Van Diermen voor Kuiper) brachten het duel in de slotfase, die eigenlijk nooit echt spannend werd. Nicklas Pedersen mocht nog invallen voor Martijn Meerdink en Nicky Hofs kreeg toch nog de gele kaart waarnaar hij solliciteerde.

Tekenend voor de wedstrijd was de allerlaatste aanval van FC Groningen waarbij Gibril Sankoh uitgleed bij een poging de bal voor te geven en de bal richtingloos in de Supporterscurve vloog. Na vier minuten extra tijd kwam even voor half vijf een einde aan de lijdensweg van de FC in deze wedstrijd. Ondanks de nederlaag is Groningen nog altijd zesde. Het gat met de play-offstreep is met vier duels nog altijd zeven punten. Volgende week gaat Groningen op zaterdagavond op bezoek bij degradatiekandidaat De Graafschap.

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Matthijs (71’ Svejdik), Meerdink (85’ Pedersen), Holla, Lovre (71’ Ajilore); Berg, Van de Laak.
Rest bank: Van Loo, Veldmate, Metaj, Hiariej.

Opstelling Vitesse
Velthuizen (35’ Room), Verhaegh, Sansoni, Sprockel, Drost, Claudemir, Molhoek, Van Wolfswinkel (69’ Junker), Nilsson, Kuiper (76’ Van Diermen), Hofs.
Rest bank: Van der Struijk, Kolk, Jenner, Büttner.

Toeschouwers: 21.811
Scores: 22’ Nilsson (Claudemir) 0-1, 45’ Lovre (Sankoh) 1-1; 48’ Sprockel (Nilsson) 1-2, 61’ Van Wolfswinkel 1-3, 72’ Holla (Stenman) 2-3.

Scheidsrechter: Braamhaar
Grensrechter: Gerritsen en Simons
Vierde official: Winter
Gele kaarten: 38’ Van de Laak, 45’+4’ Verhaegh, 73’ Claudemir, 90’ Hofs

Gerelateerd nieuws.

3 dagen geleden

Rijbewijs B Battle: Blokzijl vs Bakker

5 dagen geleden

Krachtig groeien: De FC Groningen Uitdaging voor jongeren

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’