Jeugdteams kansloos tegen Feyenoord.

Woensdag 27 november 2013 om 09:22

Op Corpus den Hoorn verloren zowel FC Groningen B1 als FC Groningen B2 van Feyenoord. In Doetinchem was er winst voor de A-junioren terwijl de onder-14 ploeg in Leeuwarden van Cambuur won.

DE GRAAFSCHAP A1 1-3 FC GRONINGEN A1
0-1 Gijs Jasper (11.), 1-1 (17.), 1-2 Jafar Arias (68.pen.), 1-3 Kasper Oldenburger (90.)
opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne (69.Tolgahan Cicek), Keziah Veendorp, Roland Baas, Glenn Bijl, Niels Stenekes, Gijs Jasper (59.Jim de Leeuw), Liban Abdulahi (69.Thijs Gerlofs), Jafar Arias (88.Sadik Spijodic), Willem Gootjes (72.Youri Schuur), Kasper Oldenburger.
Wat thuis niet lukt, lukt FC Groningen A1 op verplaatsing wel: winnen! De ploeg van trainer Peter Hoekstra is in uitwedstrijden nog steeds ongeslagen en won alweer voor de vierde maal dit seizoen op vreemde bodem. Via Jafar Arias werd het eerste gevaar gecreeerd waarna ook Kasper Oldenburger een prima actie in petto had. In de elfde minuut namen de Groningers de leiding. Op een assist van Oldenburger tikte Gijs Jasper beheerst de 0-1 binnen.
Lang duurde de vreugde niet want zes minuten later kwam de ploeg uit Doetinchem op gelijke hoogte. In het vervolg liet de FC het na om een tweede treffer te scoren. Er werd volop gedomineerd en er waren mogelijkheden voor Oldenburger (lat), Arias (over), Jasper (naast), Veendorp (kopbal naast) en Gootjes (naast). Toch moesten de mannen van trainer Peter Hoekstra genoegen nemen met een gelijke stand bij aanvang van de tweede helft.
Doelman Wieger Sietsma moest na de hervatting tot tweemaal toe redding brengen. Het gevaar bij de FC bleef met name komen van Kasper Oldenburger. In de 68ste minuut werd hij na een solo onreglementair gestopt in de zestien. Jafar Arias benutte de strafschop. Via Arias en De Leeuw kregen de gasten mogelijkheden op meer doelpunten. Pas in de slotminuut werd het duel definitief beslist. Op een voorzet van Sadik Spijodic tekende Oldenburger onberispelijk voor de derde groenwitte treffer.
FC GRONINGEN B1 0-3 FEYENOORD B1
0-1 (3.), 0-2 (31.), 0-3 (45.)
opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen (78.Mathijs Elderman), Gerald Postma, Tyson dos Santos (60.Stan Haanstra), Yannick Kuijpers, Ozan Kokcu (73.Daan Ganzinga), Rutger Etten, Ebrar Yildirim (69.Shivaro Hok-Ahin).
De ploeg van trainer Peter Moltmaker was niet opgewassen tegen Feyenoord B1. Al in de derde minuut kwam de thuisploeg op achterstand. Uit een corner kopten de Rotterdammers raak. Daarna werd nog een doelpunt van Feyenoord afgekeurd en moest ook doelman Erwin Heidekamp een mooie redding verrichten. De Groningers waren af en toe dreigend maar met name de beslissende pass ontbrak.
Zo miste een steekbal maar net Ebrar Yildirim. Dennis van Duinen werd goed aangespeeld door Gerald Postma maar ook ditmaal kwam de laatste bal niet bij een medespeler. Rutger Etten probeerde het na een individuele actie van afstand maar het schot belandde over. De gasten waren daarentegen wel dichter bij treffers. Eerst stond de paal nog in de weg maar na een half uur spelen werd het dan wel 0-2.
De tweede veertig minuten begon zoals de eerste, namelijk met een goal voor roodwit. Daarmee zat het duel op slot. In de fase daarop een beter spelend FC Groningen B1 met een aantal fraaie combinaties. Tyson dos Santos zag een schot gekeerd terwijl een Ozan Kokcu een kans naast zag gaan. Ook Gerald Postma loste nog een schotje. Tot doelpunten kwam het niet meer. Doelman Heidekamp redde tot tweemaal toe nog katachtig waardoor een 0-3 eindstand op het scorebord bleef staan. Op de zege voor Feyenoord viel uiteindelijk weinig af te dingen.
FC GRONINGEN B2 0-4 FEYENOORD B2
0-1 (22.), 0-2 (49.), 0-3 (71.), 0-4 (74.)
opstelling FCG B2 Jan Hoekstra, Sammy Feenstra, Luuk Kuipers, Robin Hoekstra (64.Jan Hup), Niels Hylkema, Nagesh Amatsaleh (68.Dylan Leurink), Tim Riksman (50.Thomas Reinders), Daan Wijma, Dennis Molema, Dave Bosgraaf, Sander de Grote.
De onder-16 ploeg blijft wachten op de eerste competitiezege van het seizoen. De mannen van trainer Rick Mulder begonnen niet slecht aan de wedstrijd. Zo miste een kopbal doel. Het waren echter de Rotterdammers die de score openden. Een fantastisch schot was onhoudbaar voor doelman Jan Hoekstra. Op een vrije trap van Dave Bosgraaf mikte Luuk Kuijpers met het hoofd over. Een aanvalsactie van de gasten over rechts leverde geen treffer op.
Sander de Grote kreeg ook nog een mogelijkheid maar het bleef voor rust bij die ene Rotterdamse treffer. Na negen minuten in de tweede helft was het voor de tweede maal raak. In die periode domineerden de gasten en meer treffers konden ook niet uitblijven. Zo trof Feyenoord de paal en moest Hoekstra ook nog eens sterk optreden. Dennis Molema probeerde het van dertig meter afstand maar zijn schot had ook niet het gewenste resultaat.
Negen minuten voor het laatste fluitsignaal werd het duel definitief beslist: 0-3. Vervolgens ontstond de beste kans aan Groningse zijde. Dylan Leurink werd bediend door Sander de Grote maar van dichtbij schoot Leurink over. Uiteindelijk waren het de gasten die nog een vierde doelpunt lieten aantekenen. Een eretreffer was de FC ook niet meer gegund hoewel Molema met een lobje nog wel dichtbij was.
AJAX C1 8-0 FC GRONINGEN C1
1-0 (8.), 2-0 (32.), 3-0 (37.), 4-0 (48.), 5-0 (51.), 6-0 (61.), 7-0 (63.), 8-0 (70.)
opstelling FCG C1 Joep van de Haar, Armani Mardjoeki, Tom van de Looi, Daniel Camara Bos (51.Shabani Nduwumuremyi), Oege Sietse van Lingen, Mark Westra (36.Dion Paapst), Marc Vegter, Daniel Teune, Daniel van Kaam, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha (51.Jairzinho Leirissa).
FC Groningen C1 verliet met een ongenadig pak slaag sportpark De Toekomst in Amsterdam. Voor een C1-team van FC Groningen was deze 8-0 de grootste nederlaag ooit. Met afstand zelfs want tweemaal eerder werd in een competitiewedstrijd met ‘slechts’ 5-0 verloren. ‘We wisten vooraf dat Ajax een goed team had. Toch was dit een mooi moment om tegen hun te spelen. Na drie opeenvolgende zeges hadden we vertrouwen en zo begonnen we ook aan de wedstrijd,” zei trainer Hugo Alves Velame.
Die hoop was snel vervlogen want al na acht minuten prijkte een 1-0 stand op het scorebord. De tweede treffer viel vlak voor rust. “Die eerste treffer viel uit een hoekschop en was eigenlijk niet nodig. Bij het tweede doelpunt ging balverlies aan onze kant vooraf.” Nog was de wedstrijd niet verloren. “We wilden na rust proberen in een goede organisatie te spelen. Na de 3-0 ging het echter snel.” Ajax C1 scoorde vervolgens nog eens vijfmaal en serveerde daarmee de groenwitte brigade af.
Hugo Alves Velame: “Elke fout van ons werd afgestraft. Wat wij vorige week tegen Almere City deden, deed Ajax nu bij ons. We moeten leren van de situatie en ook leren om in wedstrijden zoals deze de schade te beperken. We hebben vandaag het maximale eruit gehaald maar we waren blijkbaar niet goed genoeg. Dit was gewoon een stap te hoog voor ons. Wat dat betreft ook de complimenten voor Ajax. We moeten nu de draad weer oppakken want volgende week spelen we tegen Alphense Boys.”
SC CAMBUUR C2 1-4 FC GRONINGEN C2
0-1 Lion Kalentjev (7.), 0-2 Boy Spijkerman (22.), 0-3 Orkun Kokcu (54.), 0-4 Steyn Strijker (57.), 1-4 Max de Jong (66.pen.)
opstelling SCC C2 Jesse Molenaar, Koen Blom (55.Jens de Jager), Matthijs Verheul, Gabriel Fernando, Sidney de Jong, Nick Kleen, Werner Bouma (45.Hidde Drost), Wilko van der Kooi, Tom Doldersum (36.Ate Ruisch), Max de Jong, Luc Tjalma (36.Max Huiskamp).
opstelling FCG C2 Olav Faber, Tapmahoe Sopacua, Ken Raghoebar, Mark Versteegen, Rick Boyer, Mees Gootjes, Jearl Margaritha (55.Steyn Strijker), Mark te Velde (55.Mark Jagt), Lion Kalentjev, Orkun Kokcu, Boy Spijkerman (36.Ashraf Hezam).
In het Cambuur Stadion in Leeuwarden behaalde FC Groningen C2 een eenvoudige overwinning op de opleidingsgenoten van SC Cambuur C2. Toch was de eerste kans voor de thuisploeg. Nick Kleen omspeelde doelman Olav Faber maar zag zijn inzet via een Groningse verdediger tegen de lat gaan. Vrij snel in de wedstrijd domineerden de gasten het spelbeeld en via Lion Kalentjev werd de leiding genomen. Een kwartier later bepaalde Boy Spijkerman de ruststand op 0-2.
FC Groningen C2-trainer Gerard Wiekens blikte tevreden terug op de eerste 35 minuten: “Ons positiespel was goed en we stonden terecht op voorsprong. Na die eerste kans voor Cambuur hebben we gedomineerd en van achteruit goed gespeeld. Wel hadden we meer moeten scoren.” Minder tevredenheid was er bij Rodney van der Hoek, trainer van SC Cambuur C2: “Ik vond het zeer teleurstellend wat we lieten zien. Ik herkende mijn ploeg niet meer, het leek ook wel of de jongens onder hoogspanning speelden. Het was te gelaten en te passief.”
Aan het begin van de tweede helft was er aanvankelijk een iets ander spelbeeld te zien. Wiekens: “Cambuur kwam feller uit de kleedkamer en zette eerder druk. Daar hadden wij wat moeite mee. We kwamen niet echt meer aan voetballen toe.” De thuisploeg kreeg een goede mogelijkheid op de aansluitingstreffer maar Werner Bouma chipte de bal over Faber heen. “We gaven meer druk maar echt grote kansen creeerden we niet,” gaf Van der Hoek na afloop toe.
Orkun Kokcu en Steyn Strijker scoorden vlot achter elkaar waardoor de drie punten mee gingen naar Groningen. Max de Jong tekende vanaf de strafschopstip voor het slotakkoord. “Ondanks dat onze zege nooit in gevaar is geweest vind ik ook weer niet dat we het heel gemakkelijk hebben gehad. Er zal namelijk veel strijd in dit duel,” concludeerde Wiekens. Tenslotte nogmaals Rodney van der Hoek: “We liepen in dit duel te snel achter de feiten aan en de jongens straalden niet uit te willen winnen. In deze wedstrijd hebben we eigenlijk niet meegedaan en dat is teleurstellend.”
FC GRONINGEN D1 3-2 DE GRAAFSCHAP D1
0-1 (4.), 0-2 (15.), 1-2 Joshua Sion (19.pen.), 2-2 Jarno Deuring (39.), 3-2 Mark Ploeger (56.)
opstelling FCG D1 Nick van Leeuwen, Harold Kwant, Pim Betzema, Leonel Miguel, Quinten Anakotta, Joris Reiziger, Tariq Lancelot, Joshua Sion, Remco Balk, Jonathan Edens, Gerwin Heidema. Wissels: Leon Santema, Magnus Klaber, Jarno Deuring, Mark Ploeger, Daan Reiziger.
De tweedejaars D-pupillen van FC Groningen kwamen na een 0-2 achterstand sterk terug en behaalden op Corpus den Hoorn alsnog de volle buit. De gasten uit Doetinchem begonnen goed aan de wedstrijd en stonden na een kwartier spelen al met 2-0 voor. “We konden niet domineren, speelden rommelig en liepen achter de feiten aan. Daarnaast zetten we onvoldoende druk en gaven we hun de gelegenheid om te voetballen,” vertelde trainer Arjen Jorritsma over de eerste helft.
Toch kwam de thuisploeg nog voor de pauze terug in de wedstrijd. Remco Balk werd gevloerd in het strafschopgebied en Joshua Sion benutte het buitenkansje. In de tweede helft ging het aan Groningse zijde stukken beter. Na een afvallende bal tekende Jarno Deuring met een afstandsschot voor de gelijkmaker. Jorritsma: “De ballen werden nu wel veroverd en er zat tevens wat meer pit in de ploeg.”
Vier minuten voor het verstrijken van de speeltijd wist FC Groningen D1 alsnog de winnende treffer te forceren. Mark Ploeger kopte raak en bij die 3-2 stand bleef het. “Dit was zeker niet onze beste wedstrijd. Het resultaat was goed maar je wilt toch altijd dat het beter gaat.” Voor FC Groningen D1 zit de helft van de competitie er nu op. Het team staat op een runner-up positie met een achterstand van twee punten op koploper FC Twente/Hengelo D1.
NEC D1 1-5 SC CAMBUUR D1
0-1 Kevin de Vries (4.), 0-2 Bart Kooistra (7.), 0-3 Kian Visser (10.), 1-3 (33.), 1-4 Bart Kooistra (48.), 1-5 Mark van der Meer (56.)
opstelling SCC D1 Marco Kreeft, Robert Polee, Sil Bos, Rik de Boer, Feike Zijlstra, Kevin de Vries, Mark van der Meer, Pieter Abe de Jong, Kian Visser, Job Zwager, Bart Kooistra. Wissels: Martijn Ferwerda, Milan de Koe, Jhondly van der Meer, Quinten Lamsma, Youri Sletering.
Na vier verliespartijen op rij boekte de ploeg van trainer Elwin van Keulen eindelijk weer een overwinning. De thuisploeg begon gretig maar het was Cambuur dat in de beginfase korte metten maakte en het duel snel op slot gooide. Onder druk schoot Kevin de Vries de bal met zijn linkervoet hard binnen. Even later krulde Bart Kooistra de bal in de bovenhoek na een prima kapbeweging vooraf. In de tiende minuut konden de handen wederom de lucht in. Op een assist van Jhondly van der Meer scoorde Kian Visser met een fraaie halve omhaal de derde treffer.
Elwin van Keulen kon over de beginfase louter tevreden zijn: “Tegen Emmen vond ik dat we het hebben laten liggen en daarom wilden we nu echt het onderste uit de kan halen. In de eerste vijftien minuten lukte alles.” Kenmerkend was dat de ploeg uit Nijmegen slechts eenmaal voor het doel van Marco Kreeft te vinden was. Kansen op meer doelpunten waren er zeker, Zo miste Kian Visser nog voor open doel. Ondanks dat NEC werd weggespeeld waarschuwde Van Keulen in de rust zijn ploeg toch.
“Vaak komt er na de pauze bij zo’n tegenstander toch een bepaalde kracht naar boven. Die opleving gebeurde ook in deze wedstrijd maar ik moet wel zeggen dat we hun daarbij in het zadel hielpen.” Een foutje van de goalie lag ten grondslag aan het doelpunt van NEC. De Gelderlanders brachten een fysiek sterke spits in en begonnen opportunistisch te spelen. Dit leverde echter geen kansen op. Cambuur nam wederom het initiatief en kon de wedstrijd uiteindelijk eenvoudig uitspelen.
Op aangeven van Feike Zijlstra schoot Bart Kooistra hard raak. In het duel der mooie doelpunten had ook Mark van der Meer zijn aandeel. Van der Meer werd middels een steekbal bediend en vanaf ruim twintig meter lobde hij de bal schitterend over de Gelderse doelman heen. Van Keulen: “Dit was niet echt een duel van een hoog niveau want daarvoor was het krachtsverschil te groot. Toch is een wedstrijd zoals deze ook wel eens lekker. Tuurlijk zijn er dingetjes die beter konden maar over het geheel gezien ben ik wel tevreden. Met een goed gevoel gaan we zaterdag naar De Graafschap.”
VELOCITAS D1 2-5 FC GRONINGEN D2
0-1 Marshelon Pourier (11.), 0-2 Kian Slor (13.), 1-2 (34.pen.), 1-3 Romano Postema (54.), 1-4 Romano Postema (55.), 1-5 Jesper de Backer (59.), 2-5 (60.)
opstelling FCG D2 Max Wolfs, Tijs Mulder, Yannick Hettinga, Job van Dijk, Nout de Groot, Corvin Braun, Joel van Kaam, Daan Scholtens, Romano Postema, Jesper de Backer, Kian Slor. Wissels: Jort Stuiver, Jimi van Halen, Marshelon Pourier, Tom van der Werff, Stein Barkhuis.
Het jongste jeugdteam won ook de tiende competitiewedstrijd van het seizoen. Anders dan de uitslag doet vermoeden was het een lastige wedstrijd tegen stadgenoot Velocitas D1. Op een zwaar bespeelbaar veld ging het aanvankelijk gelijk op en liet de thuisploeg zich ook zeker gelden. Toch was het de ploeg van trainer Bote Talsma die in de openingsfase trefzeker was. Joel van Kaam, die vanuit het middenveld schitterend werd aangespeeld, bediende de vrijstaande Marshelon Pourier die geen fout maakte
Meteen daaropvolgend een grote kans voor Velocitas maar de bal belandde in het zijnet. Twee minuten na de eerste treffer was het wederom raak. Joel van Kaam gaf de pass op Kian Slor die hard en doeltreffend uithaalde. Kansen voor rust op een derde doelpunt waren er zeker. Zowel Slor als Jesper de Backer zagen hun schoten gekeerd. Daarnaast ging een vrije trap van Corvin Braun rakelings over de kruising. Negen minuten voor rust kreeg de thuisploeg nog een kans. Het schot ging echter naast de goal.
Ook in de tweede helft hadden de Groningers het niet gemakkelijk. In de 34ste minuut kreeg Velocitas een strafschop toegekend. Doelman Stein Barkhuis stopte de inzet maar in de rebound was hij kansloos. ‘Velo’ kreeg nog een 100% kans maar deze poging werd goed gered door Barkhuis. Pas in de laatste zes minuten werd het duel beslist. Romano Postema scoorde binnen zestig seconden tweemaal terwijl Jesper de Backer met een schot hoog in het doel een handvol treffers vol maakte. Onder moeilijke omstandigheden en een taai Velocitas een prima zege voor FC Groningen D2.