Inhaalrace in Alkmaar in extra tijd teniet gedaan.

Zondag 18 maart 2018 om 15:14

FC Groningen heeft zondagmiddag in het AFAS Stadion met 3-2 verloren van AZ. De ploeg van trainer Ernest Faber kwam na een 0-0 ruststand op 2-0 achter, maar knokte zich terug via treffers van Tom van Weert en Ritsu Doan. In de tweede minuut van de extra tijd werd Alireza Jahanbakhsh matchwinner. FC Groningen heeft nu 29 punten uit 28 duels en speelt zondag 1 april thuis tegen Ajax.

In Alkmaar kon FC Groningen in de 28ste speelronde van de Eredivisie voor de derde achtereenvolgende keer in dezelfde startopstelling binnen de lijnen komen. Na het gelijkspel bij FC Twente was er vorige week de thuiszege op PEC Zwolle, de eerste van het kalenderjaar. De ziekenboeg van de FC bestaat nog uit slechts twee verdedigers, Amir Absalem en Kasper Larsen, die bovendien hard op de weg terug zijn.

Aan de aftrap bij FC Groningen stonden internationals Samir Memisevic, Deyovaisio Zeefuik, Tom van de Looi en Juninho Bacuna. Aan de kant van AZ begonnen onder meer de Oranje-internationals Guus Til, Wout Weghorst en Marco Bizot aan de aftrap, net als Jong Oranje-klanten Oussama Idrissi, Teun Koopmeiners en Thomas Ouwejan. Eerder dit seizoen stond Idrissi nog bij FC Groningen binnen de lijnen toen het 1-1 werd in het Noordlease Stadion.

De eerste helft van de wedstrijd kenmerkte zich door een overzicht van de thuisclub en diverse reddingen van Sergio Padt aan de ene kant van het veld en gevaarlijke corners aan de overzijde van FC Groningen. Zo zoefde een bal van de voet van Ajdin Hrustic rakelings langs de paal van het doel van AZ-goalie Bizot. In de eerste helft werd er niet gescoord.

De 16.459 aanwezige fans in het AFAS Stadion, waaronder 146 luid aanwezige FC-supporters, zouden in de tweede helft nog vijf treffers kunnen aanschouwen. Acht minuten na de pauze kwam de 1-0 van de voet van Johan Svensson, die een voorzet van Alireza Jahanbakhsh tot doelpunt promoveerde. Dertien minuten later leek AZ de wedstrijd te beslissen in de persoon van Guus Til (2-0), maar daar dacht de uitclub duidelijk anders over.

Binnen vijf minuten, in de 70ste minuut, deed FC Groningen iets terug toen Tom van Weert een assist van Ritsu Doan converteerde en de aansluitingstreffer voor zijn rekening nam: 2-1. Dertien minuten later was het Doan zelf die op aangeven van invaller Ludovit Reis de prachtige gelijkmaker voor zijn rekening nam: 2-2 in de linkerbovenhoek.

De comeback was achteraf gezien voor FC Groningen niet voldoende voor een punt. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd verrichte Padt nog een wereldredding op een inzet van Wout Weghorst, maar twee minuten later was het bij een corner van de voet van Idrissi wel raak. Jahanbakhsh trok zijn bewaker Django Warmerdam aan de arm en kon op die manier van dichtbij ongehinderd inkoppen: 3-2. Een minuut later was de wedstrijd ten einde. Op zondag 1 april hervat FC Groningen de campagne, thuis tegen Ajax. Aanvang in het Noordlease Stadion is dan 14.30 uur. Tickets zijn zonder beperkingen aan te schaffen via onder meer deze website.