string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Herstructurering binnen de opleiding van FC Groningen.

Donderdag 27 november 2014 om 22:22

FC Groningen gaat vanaf het nieuwe seizoen de opleiding herstructureren. Dat is een uitkomst van het nieuwe voetbalbeleidsplan ‘Plan55’. Het betekent dat er vanaf het seizoen 2015/2016 geen zelfstandig B2- en C2-jeugdteam meer zal actief zijn en dat er aan de bovenkant van de opleiding weer een volwaardig Beloftenteam zal komen.

Deze plannen heeft de club vanavond in de Noordlease Business Corner van Euroborg gepresenteerd tijdens een themabijeenkomst voor alle ouders en verzorgers van de jeugdspelers van FC Groningen. Centraal hierbij stond de ontwikkeling van de opleiding bij FC Groningen in de komende jaren.
Topsportzorgcentrum
De presentatie over de herstructurering van de opleiding volgde op het nieuws, eerder deze week, van de aanstelling van topcoach Gerard Kemkers, die per 1 december bij FC Groningen in dienst treedt als manager Performance Center. Kemkers gaat daarbij vorm en invulling geven aan het nieuw te verrijzen Topsportzorgcentrum op Sportpark Corpus den Hoorn. Speerpunt daarbij is het project ‘2018: talenten op één’. De bedoeling hierbij is dat vanaf 2018 de helft van de eerste selectie bestaat uit spelers uit de eigen opleiding.
Het beoogde ultramoderne Topsportzorgcentrum van Groningen is voorzien van de meest geavanceerde trainings- en opleidingsfaciliteiten, met technologische kennis en een sportwetenschappelijke benadering, waar een topsportklimaat heerst op gebied van sportieve voetbaltechnische prestaties, fysieke gesteldheid, mentale weerbaarheid en life style. Het creëren van een topsportklimaat en –beleving binnen de gehele club komt centraal te staan en moet de norm worden.
Stappen zetten
Dit betekent nog meer investeren in goede faciliteiten en gekwalificeerde mensen voor de toptalenten van FC Groningen om het doel dat de club zich gesteld heeft ook daadwerkelijk te bereiken. Daarmee wil FC Groningen zich niet alleen onderscheiden, maar verwacht het ook concurrerend te kunnen blijven in de Eredivisie.
Op het Topsportzorgcentrum dienen topsport, topzorg (zowel professioneel als voor de breedtesport) en top-ondernemen samen te komen. Het is tevens de nieuwe huisvesting voor de totale voetbalafdeling van FC Groningen. Daarnaast zijn er nieuwe technische beleidsplannen gemaakt, onder meer Plan55. Deze en andere ontwikkelingen binnen de club hebben onder meer consequenties voor het aantal jeugdteams en –spelers, het inrichten van de opleiding na de A1 en de inzet en ondersteuning van technologische middelen.
Technische analyse
Een zorgvuldige en uitvoerige technische analyse – wetenschappelijk onderbouwd met harde gegevens en cijfers – leert hierbij dat om de sportieve doelen te bereiken er nóg selectiever naar talenten gekeken dient te worden (talentherkenning) en de begeleiding nóg optimaler kan en moet
Hiervoor laat FC Groningen het B2- en C2-team vanaf volgend seizoen afvloeien. Dit betekent niet dat hiermee van twee hele leeftijdscategorieën binnen de club afscheid wordt genomen. De beste en meest talentvolle B- en C-jeugdspelers blijven – ongeacht hun leeftijd (lees: eerste- of tweedejaars) instromen en/of doorstromen in de opleiding van FC Groningen.
Budget
Voor de sportieve keuzes, die vanaf volgend seizoen worden gemaakt, geldt geen kostenbesparing. Het totale beschikbare budget voor de opleiding blijft per saldo ongeveer gelijk. Aan de bovenkant van de opleiding wordt namelijk het Beloftenteam richting volgend seizoen als zelfstandig team geformeerd en zal er dus in nog betere faciliteiten over de gehele linie binnen de opleiding worden geïnvesteerd.

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard