Grootste nederlaag van het seizoen in Arnhem: 5-0.

Zondag 04 oktober 2015 om 16:44

FC Groningen heeft vanmiddag in Gelredome een forse nederlaag geleden. Na een 1-0 ruststand liep de nederlaag in het laatste halfuur op naar een 5-0 nederlaag. Daarmee heeft de FC dit seizoen buiten Euroborg nog altijd geen punten gepakt of doelpunten gescoord. Met 10 uit acht staat Groningen nu negende op de ranglijst van de Eredivisie.

In Arnhem stonden dezelfde elf aan de aftrap als donderdagavond in Braga. In het duel tussen de nummers 6 en 8 van de ranglijst begon FC Groningen prima aan de wedstrijd. De eerste kans was dan ook voor de gasten. Albert Rusnak schoot op aangeven van Michael de Leeuw over het doel van Eloy Room. Nog binnen het eerste kwartier raakte Mimoun Mahi de lat van het Arnhemse doel.
Daarna was er een fase dat Sergio Padt een aantal keren in actie moest komen. Op een schot van Nakamba in de achttiende minuut had Padt nog een antwoord, maar niet meer op de rebound van Solanke die de eerste treffer van de wedstrijd mocht aantekenen: 1-0. Vier minuten later was Lewis Baker dichtbij een treffer en schampte zijn afstandsschot de paal.
Na ruim een halfuur kreeg Groningen de grootste kans om de eerste treffer van het seizoen buiten het eigen stadion aan te tekenen. Uit een hoekschop van Bryan Linssen kopte Michael de Leeuw tegen de onderkant van de lat. In de rebound ging de bal nog rakelings langs Hedwiges Maduro. Nakamba en Solanke schoten in het laatste kwartier van de eerste helft nog namens de Arnhemmers. Mahi deed dat namens Groningen.
Ook in de tweede helft was Groningen de club die het sterkst uit de kleedkamer kwam. Tweemaal wist Michael de Leeuw het aanvoerder Guram Kashia knap lastig te maken en clubtopscorer Mimoun Mahi raakte bij een schotpoging nog eens het lichaam van Room. In de 61ste minuut werd de wedstrijd echter beslist. Kashia legde een balletje binnen de zestien van Groningen terug op rechtsback Kevin Diks die de bal binnen streepte: 2-0.
Daarna oogde de FC gebroken en mocht het van geluk spreken dat Vitesse niet alle kansen benutte. Toch was het nog drie keer raak voor de thuisclub. Vier minuten na de tweede treffer lag ook de derde al in het mandje toen Valeri Qazaishvili laatste man Johan Kappelhof aftroefde en Padt vervolgens redelijk eenvoudig kon omspelen om de 3-0 aan te tekenen. Drie minuten later raakte Qazaishvili ook nog eens de paal.
Een van de drie invallers, Jesper Drost, moest nog een reddend optreden op de doellijn bij een cornersituatie. In de laatste vijf minuten was het slotakkoord voor twee gretige invaller van de thuisclub. Eerst was het Nathan die een afgeketste voorzet binnen kon schieten voor de 4-0 en in de tweede minuut van de extra tijd verergerde Dauda het Groningse leed nog eens verder en tekende hij de 5-0 aan. In de tussentijd had Antonia namens Groningen voor de derde keer de lat geraakt. Het was zo’n middag dat weinig mee zat.
Het is voor FC Groningen de grootste nederlaag van het seizoen en ook grootste nederlaag in ruim twee jaar. Op 29 september 2013 verloor Groningen met 5-0 bij FC Twente. Dit seizoen pakte Groningen in Euroborg tien van de twaalf mogelijke punten in Eredivisiewedstrijden. In uitduels staat de teller nog op nul. Over dertien dagen is de huidige nummer 15, Willem II, te gast in Euroborg. De Tilburgers hebben zes punten. Vier minder dan Groningen, dat negende staat.

Padt; Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Tamata; Tibbling, De Leeuw (77’ Drost), Maduro (62’ Bacuna); Linssen (80’ Antonia), Mahi, Rusnak.
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, Burnet, Hoesen.
Opstelling Vitesse
Room; Diks, Kashia, Kruiswijk, Leerdam; Baker (85’ Pantic), Qazaishvili, Nakamba; Rashica, Solanke (76’ Dauda), Oliynyk (80’ Nathan).
Rest bank: Velthuizen, Van der Werff, Pantic, Ibarra, Achenteh.
Toeschouwers: 16.185
Scores: 18’ Solanke (rebound) 1-0, 61’ Diks (Kashia) 2-0, 65’ Qazaishvili (onderschepping) 3-0, 87’ Nathan (rebound) 4-0, 92’ Dauda 5-0.
Scheidsrechter: Kuipers
Overige officials: Van Roekel, Zeinstra en Dieperink
Gele kaarten: 69’ Linssen (overtreding op Rashica)