Groningen sluit 2017 af met ruime thuiszege: 4-0.

Zondag 24 december 2017 om 14:37

FC Groningen heeft 2017 op een prima wijze afgesloten. Een 4-0 zege op Sparta Rotterdam in het Noordlease Stadion kwam tot stand in de tweede helft na een 0-0 ruststand. Lars Veldwijk maakte vlak na rust 1-0, invallers Tom van Weert en Ritsu Doan 2-0 en 4-0. Frederik Holst van Sparta maakte 3-0 in eigen doel. FC Groningen gaat met 20 punten uit 18 duels als twaalfde de winterstop in.

171224EOA9451

Voorafgaand aan de laatste wedstrijd van het kalenderjaar 2017 werd een nieuwe traditie ingezet. In het kader van ‘In memoriam’ werd voor de aftrap een minuut applaus ingezet door alle aanwezigen in het Noordlease Stadion. Dit als ode aan alle overleden FC-supporters in het afgelopen jaar. Ruim twintig foto’s werden op de videowalls getoond en alle namen op de LED-boarding rondom het veld. Een indrukwekkende applausminuut waarbij iedereen zijn of haar eigen gedachte zal hebben gehad.

In de wedstrijd was het vervolgens vrij snel duidelijk welke intenties de beide twee ploegen hadden. FC Groningen ging vol voor een goede afsluiting van het jaar 2017, terwijl Sparta onder leiding van interim-coach Dolf Roks meer de schade wilde beperken na de 7-0 afstraffing door Feyenoord van afgelopen week. Het duurde even voor de wedstrijd los kwam, maar in het derde kwartier raakten Oussama Idrissi (lat) en Mimoun Mahi (paal) het ‘houtwerk’.

Wat dat betreft doemde het scenario van afgelopen week bij Excelsior weer een beetje op, met het grote verschil dat de Rotterdamse tegenstander niet vroeg op voorsprong was gekomen. Schadevrij ging FC Groningen met een 0-0 de rust in en gezien de prima tweede helften in de recente thuiswedstrijden, kwam de FC ook vol overgave terug op het veld. Een dieptepass van Yoëll van Nieff stond aan de basis van de kans die ontstond en waarbij Oussama Idrissi de assist gaf op Lars Veldwijk die met exact 49 minuten op de klok uiterst koel zijn vierde van het seizoen binnen schoof: 1-0.

Na een fase waarin Sparta iets meer van zich af beet, begon de thuisploeg aan een mooi slotoffensief. Onder leiding van nieuwe energieke invallers liet Groningen de teller nog flink oplopen. Allereerst was er Mimoun Mahi die Tom van Weert in de gelegenheid stelde met een voorzet van rechts de 2-0 binnen te schampen. Voor Van Weert alweer zijn vijfde van het seizoen. Van Weert was de andere doelpuntmaker, Veldwijk, komen vervangen.

In het laatste kwartier werd Mahi in zijn honderdste officiële wedstrijd afgelost door Ritsu Doan. De Japanner zou in de laatste minuut nog trefzeker zijn. In de tussentijd had Frederik Holst op aangeven van Juninho Bacuna op prachtige wijze zijn eigen doelman Roy Kortsmit gepasseerd voor de 3-0. Ook de derde invaller Uriel Antuna, die Idrissi afloste, werd nog tweemaal in schietpositie gebracht maar de Mexicaan mikte beide keren over.

Zo opende FC Groningen de tweede seizoenshelft zo vlak voor de winterstop met een klinkende 4-0 overwinning en gaat de ploeg nu twee weken op vakantie. De eerste training van 2018 staat gepland voor zondag 7 januari op Corpus den Hoorn. Tijdens het trainingskamp in Spanje zal worden geoefend tegen Club Brugge (woensdag 10 januari, 15.30 uur) en Dynamo Dresden (zaterdag 13 januari, 15.30 uur). De competitie wordt op zondag 21 januari hervat in Tilburg, bij Willem II.