Groningen laat koploper PSV ontsnappen.

Zaterdag 27 oktober 2018 om 22:53

FC Groningen heeft zaterdagavond in het Hitachi Capital Mobility Stadion met 2-1 verloren van koploper PSV. De winnende goal van de Eindhovenaren viel in de vierde minuut voor tijd. Samir Memisevic had zijn ploeg met een rake strafschop op 1-0 geholpen. De ruststand was 1-1. Door de zege blijft PSV koploper zonder puntverlies. FC Groningen is na tien duels de nummer 18 van de ranglijst in de Eredivisie.

FC Groningen speelde met een basisformatie die op drie plekken verschilde met het elftal dat afgelopen weekend met 4-1 verloor bij Heracles Almelo. Op het middenveld had Ajdin Hrustic plaatsgemaakt voor Ludovit Reis. In de aanval waren Jannik Pohl en Mateo Cassierra de vervangers van Uriel Antuna en Mimoun Mahi. PSV speelde in exact dezelfde formatie als afgelopen woensdag in de Champions League tegen Tottenham Hotspur.

De 18.445 toeschouwers in het Hitachi Capital Mobility Stadion zagen dat de thuisclub speelde met veel energie en aanvallende intenties en was veelvuldig in de zestien meter van tegenstander PSV te vinden. Het resulteerde nog niet direct in grote kansen voor de Trots van het Noorden. Drie minuten voor de pauze ging de bal op de stip en nam Samir Memisevic plaats achter de bal om een strafschop te nemen. Deze keer werd de arbiter niet ‘teruggefloten’ door de VAR en zo kon de Bosniër 1-0 tegen de touwen schieten.

Het was voor het eerst dat PSV dit seizoen in competitieverband op achterstand stond. Lang duurde dat echter niet. Denzel Dumfries ontsnapte in de extra tijd van de eerste helft aan de aandacht van de FC-defensie en denderde door over de rechterkant. Zijn voorzet kon van dichtbij door Donyell Malen worden binnen gewerkt: 1-1.

In de tweede helft hadden beide ploegen twee grote kansen om op voorsprong te komen. Zo was het Mateo Cassierra die met een voorzet parallel aan de achterlijn geen van zijn drie teamgenoten vond en kwam de Colombiaanse aanvaller even later oog in oog met doelman Jeroen Zoet niet tot een schot. Sergio Padt hield zijn ploeg aan de overzijde op de been met een katachtige redding op een kopbal van Luuk de Jong en redde ook in een één tegen één met Hirving Lozano.

Nota bene uit een ingooi van FC Groningen zelf werd in de vierde minuut voor tijd de winnende goal door PSV gescoord. Na balverlies op het middenveld grepen de Duitsers Tim Handwerker en Jeffrey Chabot achtereenvolgens te zachtzinnig in en was het Denzel Dumfries die Padt deze keer wel wist te verschalken. Invallers Uriel Antuna en Ahmad Mendes Moreira hadden in de twee minuten extra tijd amper nog inbreng en zo was de achtste nederlaag van dit seizoen een feit.