Groningen in extra tijd naar nederlaag bij PEC Zwolle.

Zaterdag 30 september 2017 om 22:08

FC Groningen heeft zaterdagavond in Zwolle met 3-2 verloren. Ritsu Doan bracht de FC voor de pauze (1-1) op voorsprong. In de tweede helft deed Tom van Weert dat opnieuw. Van Weert kreeg vlak voor tijd de rode kaart. Drie minuten in de extra tijd van de tweede helft maakte Younness Mokhtar de winnende treffer: 3-2. Groningen heeft na zeven duels acht punten.

In Zwolle ging FC Groningen op jacht naar de eerste punten op vreemde bodem na de nederlagen bij Ajax en NAC Breda. Dat moest de Trost van het Noorden doen zonder de geblesseerden Todd Kane en Lars Veldwijk. De aanvaller werd vervangen door Tom van Weert. Bij PEC Zwolle startte oud-FC’er Stef Nijland voor het eerst sinds lange tijd weer een in de basis.

Na een kwartier spelen kwam FC Groningen op een voorsprong door een treffer van Ritsu Doan. Op aangeven van Mimoun Mahi loste de Japanner zijn eerste schot in de Eredivisie en was het meteen raak. Een verdediger en doelman Diederik Boer werden daarbij ‘gepoort’: 0-1. Lang kon FC Groningen niet van de voorsprong genieten want vier minuten later was het aan de overkant raak. Stef Nijland knalde de 1-1 binnen.

Tot de pauze kwam in de score geen verandering. Het eerste kwartier van de vermakelijke tweede helft vielen er opnieuw twee goals. Juninho Bacuna gaf in de 54ste minuut een voorzet op Tom van Weert die de bal naar het oordeel van de assistent-scheidsrechter over de doellijn kopte: 1-2. Doelman Boer was het er duidelijk niet mee eens en vond dat de bal niet volledig de doellijn had gepasseerd.

Nu stond de voorsprong zes minuten op het scorebord en was het Ryan Thomas die de 2-2 liet aantekenen na precies een uur spelen. In de slotfase werd de wedstrijd feller en waren beide ploegen op jacht naar de drie punten. Scheidsrechter Pol van Boekel slingerde diverse spelers op de bon na een opstootje, onder wie Oussama Idrissi.

Drie minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Tom van Weert een rode kaart wegens een overtreding ‘van achteren’ op Dirk Marcellis. Met een man minder liet FC Groningen het punt toch nog glippen. In de derde minuut van de extra tijd kopte invaller Piotr Parzyszek de bal voor de voeten van clubtopscorer Mokhtar, die op zijn beurt ontsnapt was aan liefst drie bewakers: 3-2.

Zo verspeelde FC Groningen tweemaal een voorsprong en stond het na 95 minuten met lege handen, net als in de voorgaande twee Eredivisiewedstrijden op vreemde bodem. Doan en Van Weert maakten hun eerste treffer van het seizoen. Komend weekend ligt de competitie stil wegens een interlandperiode. De week erna, op zondag 15 oktober, ontvangt Groningen AZ in het Noordlease Stadion.