Groningen houdt hoofd koel tegen Feyenoord: 1-1.

Zondag 26 april 2015 om 16:38

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 1-1 gelijkgespeeld. Tjaronn Chery maakte vlak voor rust de gelijkmaker. In de tweede helft werd niet gescoord, maar werd wel invaller Khalid Boulahrouz met rood van het veld gestuurd. De FC blijft achtste op de ranglijst.

De thuiswedstrijd in de 32ste speelronde van de Eredivisie begon in de wetenschap dat de directe concurrenten in de strijd om de tweede plek, Cambuur en Willem II, beiden twee punten hadden verspeeld. De wedstrijd in Euroborg was voor FC Groningen de laatste in de aanloop naar de bekerfinale van zondag 3 mei. In het achterhoofd van menigeen in Euroborg speelde dus mee dat iedereen ‘heel’ moest blijven voor de wedstrijd van volgende week.
Dat gold met name voor het duo aan de linkerkant met Lorenzo Burnet en Albert Rusnak, dat afgelopen weekend nog ontbrak. De linksback trainde zaterdag niet met de groep, maar speelde wel de eerste helft van het duel met Feyenoord. Rusnak kwam het eerste uur in actie. Beiden kwamen de wedstrijd zonder kleerscheuren door en dat gold ook voor alle teamgenoten. Met – op Nick Bakker na – een fitte selectie, waren de druiven zuur voor Dino Islamovic, Hilal Ben Moussa, Tom Hiariej en Yoëll van Nieff. Het kwartet eerste-selectiespelers zat vandaag niet bij ‘de achttien’.
De wedstrijd begon prima voor FC Groningen dat scherp oogde en in geen enkel opzicht liet blijken dat de wedstrijd van volgende week bij hen in het hoofd zat. De eerste grote kans van de wedstrijd was er voor Mimoun Mahi, toen Miquel Nelom te kort terugspeelde en de rechteraanvaller van de FC kon uithalen. Hij vond doelman Vermeer op zijn weg en zag hoe Simon Tibbling in de rebound van buiten de zestien nipt naast en over het doel van de Feyenoorders mikte.
Twee minuten later lag de bal er aan de overkant wel in. Na enige ophef rond een snel genomen inworp door de Rotterdammers, werd achterin bij de FC niet resoluut genoeg uitverdedigd en kwam de bal voor de voeten van aanvoerder Jordy Clasie van de gasten. De middenvelder haalde uit en zag hoe de bal langs Lorenzo Burnet en doelman Sergio Padt in het doel van Groningen vloog: 0-1.
Vlak voor het aanbreken van de pauze in Euroborg kreeg Groningen een mogelijkheid op de gelijkmaker. Na een overtreding op Albert Rusnak legde vice-topscorer Chery de bal klaar op een voor hem ideale positie om een vrije trap te nemen. Hij krulde de bal vervolgens prachtig in de rechterbovenhoek en tekende daarmee de 1-1 aan en zijn veertiende seizoenstreffer. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met clubtopscorer Michael de Leeuw, die ook veertien keer trefzeker was.
De tweede helft was wat rommeliger van beide kanten en kende een meer open karakter. FC Groningen kreeg in het tweede bedrijf wel de betere kansen. De kansen van Feyenoord bleven beperkt tot schoten uit de tweede en soms derde lijn. Jens Toornstra zag een gevaarlijke inzet nog geblokt waarna het laatste grimmige kwartier aanbrak. Toen Hans Hateboer in buitenspelpositie scoorde na een rebound van een inzet van Michael de Leeuw, was er nog niets aan de hand.
De gele kaart van Kazim in de tachtigste minuut was de start van een zeer vervelende slotfase van de wedstrijd. Op dat moment was Kazim al naar de kant gehaald en vervangen door publiekslieveling Anass Achahbar, die in het restant van de wedstrijd overigens uitblonk in het uitlokken van overtredingen. Juninho Bacuna kreeg in de 83ste minuut een enorme kans zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar na een prachtige aanname en passeerbeweging mikte hij zijn lob slechts enkele centimeters rechts naast het vijandelijke doel. Zijn inzet kon rekenen op een hartverwarmend applaus van de 21.000 FC-fans in Euroborg.
Enkele minuten later ging Maikel Kieftenbeld op de bon nadat hij een overtreding beging op eerder genoemde Achahbar. Een minuut later was Karim El Ahmadi betrokken bij duw- en trekwerk en weer een minuut later moest invaller Boulahrouz alweer inrukken na een slaande beweging richting een tegenstander. Zo liet Feyenoord zich in de slotfase nog even van zijn slechtste kant zien. FC Groningen kwam deze fase echter wonderwel zonder verdere kleerscheuren door en mocht na drie minuten extra tijd tevreden zijn met een punt.
Na de speelronde is de afstand met de nummers 7 (PEC Zwolle), 9 (Cambuur) en 10 (Willem II) ongewijzigd en dus heeft de FC het vasthouden van de achtste plek op de ranglijst ook nog altijd volledig in eigen hand. Komende zondag wordt de bekerfinale in De Kuip een historische happening. Een geweldige wedstrijd tussen twee provincieclubs die op voorhand goed aan elkaar gewaagd lijken. Nog zeven dagen te gaan. Het aftellen is in volle gang en de focus kan de komende twee weken volledig op Zwolle, want 10 mei komt PEC ook nog eens naar Euroborg voor de competitie!

Padt; Kappelhof, Botteghin, Lindgren, Burnet (46’ Hateboer); Mahi (83’ Bacuna) Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak (61’ Antonia); Chery, De Leeuw.
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Hoesen, Van der Velden.