string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Groningen haalt punt in Nijmegen, maar verliest topscorer.

Zondag 25 oktober 2015 om 16:32

FC Groningen heeft zondagmiddag in Nijmegen met 1-1 gelijkgespeeld tegen NEC. Albert Rusnak scoorde in de eerste helft. Vlak na rust werd het 1-1. Clubtopscorer Mimoun Mahi viel een kwartier voor rust geblesseerd uit. Met 14 punten uit tien wedstrijden staat Groningen nu op de achtste plek van de ranglijst.

In Nijmegen stond FC Groningen aan de aftrap met een basisopstelling die op twee plekken verschilden van de startende elf van afgelopen donderdag in Tsjechië. Zo startte doelpuntmaker Danny Hoesen in de basis en begon Bryan Linssen vanaf de bank. Aan de linkerkant was het Lorenzo Burnet die de plek innam van Abel Tamata. De selectie van achttien was evenwel hetzelfde als drie dagen tevoren, in een 3-5-2-formatie.
Al binnen negen minuten nam de uitploeg de leiding. Met de eerste uitgoal van het seizoen in de Eredivisie bracht Albert Rusnak de FC aan de leiding: 0-1. Hij schoof de bal geplaatst in de linkeronderhoek van het doel en passeerde de Duitse doelman Kirsten. In het verloop van de eerste helft was er weinig gevaar voor de beide doelen. De volgende twee zaken die arbiter Ed Jansen in zijn boekje noteerde, waren twee gele kaarten. Voor verdedigers Van Eijden en Kappelhof.
Na ruim een halfuur spelen ging clubtopscorer Mimoun Mahi tegen het gras met ogenschijnlijk last van de hamstrings. Hij werd vervangen door Bryan Linssen. Meteen daarna kreeg NEC bij een grote mogelijkheid. Vlak voordat Navarone Foor dreigde te gaan uithalen, was het Lorenzo Burnet die de bal uit het stadion knalde. Een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd kreeg Kasper Larsen nog een kopkans na een vrije trap, maar kreeg de lange Deen zijn hoofd net niet goed achter de bal.
De pauze werd door Linssen benut om zijn warming-up nog iets verder te verlengen. In de tweede helft kreeg Hans Hateboer de bal al binnen een minuut ongelukkig van dichtbij tegen de handen na een mispeer van Marcel Ritzmaier. En zo kreeg Christian Santos vanaf elf meter een buitenkansje om de score gelijk te trekken. Santos schoot in de hoek waarin Sergio Padt dook, maar de doelman zag de bal via zijn handen alsnog in de linkerbovenhoek suizen: 1-1.
Vervolgens waren er hachelijke momenten voor beide doelen, waarbij aan de ene kant Sergio Padt al geslagen op de grond lag en de bal door zijn teamgenoten uit het luchtruim geplukt kon worden. Aan de overzijde maakte een voorgewende blessure van de Pool Golla een einde aan een scrimmage voor het doel van NEC. En een paar minuten later was het Danny Hoesen die na weifelend optreden van de Nijmeegse defensie, de bal tegen de deklat schoot.
De tweede wissel van de wedstrijd was de vervanging van Danny Hoesen door Jarchinio Antonia, een kwartier voor tijd. De invaller kopte in de 80ste minuut een voorzet van Bryan Linssen op de bovenkant van de lat, precies op de plek die Hoesen eerder ook al eens had geraakt. In de slotfase hadden de gasten een aantal keren een snelle uitbraak, maar kozen de spelers er telkens voor om zelf te schieten. Geen van deze afstandsschoten leverde echt gevaar op. NEC was ook nog wel dreigend, maar miste de finesse om tot kansen te komen. Zo bleef het 1-1 en mocht Groningen het eerste Eredivisiepuntje op vreemde bodem bijschrijven. Komende woensdag speelt Groningen in Utrecht de KNVB-bekerwedstrijd. Zaterdagavond komt PEC Zwolle naar Euroborg in competitieverband.

Opstelling FC Groningen
Padt; Kappelhof, Reijnen, Larsen; Hateboer, Tibbling (82’ Drost), Maduro, Rusnak, Burnet; Mahi (38’ Linssen), Hoesen (76’ Antonia).
Rest bank: Van der Vlag, Tamata, Hiariej, De Leeuw.
Opstelling NEC
Kirsten; Kane, Van Eijden, Golla, Woudenburg; Bikel, Ritzmaier (90’ Rayhi), Breinburg; Foor, Santos, Limbombe.
Rest bank: Van Duin, Buysse, Lundholm, Sleegers, Celik, Leiwakabessy.
Toeschouwers: 11.630
Scores: 9’ Rusnak (-) 0-1; 47’ Santos (strafschop) 1-1
Scheidsrechter: Janssen
Overige officials: Jansen, Sanders, Van den Heuvel
Gele kaarten: 13’ Van Eijden (overtreding op Hoesen), 21’ Kappelhof (overtreding op Limbombe), 61’ Reijnen (overtreding op Ritzmaier)

Gerelateerd nieuws.

8 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard