Gelijkspel in erewedstrijd in Erfurt.

Woensdag 08 oktober 2014 om 21:42

FC Groningen heeft woensdagavond in het Duitse Erfurt met 1-1 gelijkgespeeld tegen Rot-Weiss Erfurt. De ruststand was 0-0. Invaller Jarchinio Antonia maakte het openingsdoelpunt. Het duel werd gespeeld ter ere van het afscheid van het ‘oude’ Steigerwaldstadion. In 1991 ging de FC in Erfurt met 1-0 onderuit in een UEFA Cup-duel.

FC Groningen was uitgenodigd door de voormalige Europese tegenstander als eregast bij het officiële afscheid van het stadion in de oude vorm. In 2015 zal het onderkomen van Rot-Weiss Erfurt een totale renovatie ondergaan en wordt het voetbal- en atletiekstadion omgebouwd tot een multifunctioneel complex met verplaatsbare tribunes achter de beide tribunes. Voor deze gelegenheid had Erfurt een totaalprogramma met festiviteiten opgetuigd en het uitlopen van het voorprogramma zorgde ervoor dat de wedstrijd een kwartier later begon dan het geplande aanvangstijdstip van half acht.
Trainer Erwin van de Looi had in de aanloop naar het duel aangegeven ‘wat nieuws’ te willen proberen in de aanloop naar het thuisduel met Excelsior op zondag 19 oktober in Euroborg. In de oefenwedstrijd op voormalige Oost-Duitse bodem werd gekozen voor een 1-4-4-2-formatie. Van de elf spelers die afgelopen zondag aan de aftrap stonden, begonnen Sergio Padt en Jarchinio Antonia op de bank. Hans Hateboer ontbrak wegens interlandverplichtingen. Peter van der Vlag keepte in deze oefenwedstrijd. Verder was er een basisplaats voor Glenn Bijl als rechtsachter en Henk Bos als één van de middenvelders.
De nummer 9 van de Eredivisie dicteerde de eerste helft tegen de nummer 7 van de derde Bundesliga, die afgelopen zondag nog met 2-1 won bij Hallescher FC en na 13 speelronden op twee punten van de koploper staat. Binnen tien minuten waren er al kansen voor Danny Hoesen en Nick van der Velden. Ook na een kwartier spelen kreeg Hoesen een mogelijkheid. In alle gevallen bracht doelman Klewin redding. Zijn collega Peter van der Vlag kreeg aan de overzijde van het veld voor rust weinig te doen.
Tien minuten voor de pauze werd een doelpunt van Eric Botteghin na een corner afgekeurd wegens buitenspel. Vijf minuten na de pauze schoot Van der Velden naast het doel van de Duitsers. Even later werd Henk Bos vervangen door Jarchinio Antonia, die binnen enkele minuten de 0-1 binnenschoot. Dit op aangeven van Danny Hoesen. Een voorzet van de zijkant van Erfurt werd vervolgens door Christian Falk binnengekopt: 1-1. Even later werd Hoesen afgelost door Dino Islamovic.
In het laatste kwartier kregen beide ploegen nog een grote kans op de overwinning. Een kwartier voor tijd was het Maikel Kieftenbeld die een steekbal gaf op doelpuntmaker Antonia. Deze keer mikte Antonia echter tegen de paal en bracht het aluminium redding voor de thuisclub. Vijf minuten voor tijd wist doelman Peter van der Vlag zich te onderscheiden door een inzet van Harris Bukva te keren en zo het gelijkspel veilig te stellen. Zo eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel voor een kleine 6.500 toeschouwers, waaronder enkele tientallen uit Groningen.

Van der Vlag, Bijl, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff, Lindgren, Kieftenbeld, Bos (53’ Antonia), Chery, Hoesen (63’ Islamovic), Van der Velden.
Rest bank: Padt, Payne, Baas, Saban, Denkovski, Hagenauw.