string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Garcia schiet FC naar 2-0; debuut Ajilore en Andersson.

Donderdag 04 september 2008 om 22:37

Hoewel de competitie zes dagen geleden reeds begon, heeft FC Groningen donderdagavond een oefenduel gespeeld in Euroborg. Tegen het Belgische KV Mechelen werd met 2-0 gewonnen. Gonzalo Garcia scoorde voor en na de pauze. Over tien dagen speelt de FC thuis tegen FC Utrecht.

FC Groningen speelde voor het eerst in het uitgebreide Euroborg stadion, dat ruim tweeëneenhalfduizend plekken is uitgebreid. Voor het duel tegen KV Mechelen was de uitbreiding nog niet nodig geweest, gezien de zesduizend betalende toeschouwers. Degene die wel waren gekomen, zagen een prima eerste helft van FC Groningen met in de basis de nieuwelingen Oluwafemi Ajilore controlerend en Petter Andersson aanvallend op het middenveld.
Kwetsuren
Trainer Ron Jans kon niet beschikken over de internationals Berg, Granqvist, Levchenko en Hiariej. Daarnaast ontbraken ook de geblesseerden Van de Laak (heup), Meerdink (middenveld), Powel (voet) en Cahais (enkel). Jans’ Belgische collega Peter Maes kon niet beschikken over de internationals Renard en Rossini en kreeg in de eerste twee verloren competitieduels te maken met langdurige blessures van titularissen (basisspelers – red.) Geurdens en Nong.
Het eerste halfuur was erg behoorlijk, zo vond ook trainer Ron Jans achteraf op de persconferentie. In de 24ste minuut kwam het doelpunt tot stand door een aanvalsopzet van Goran Lovre, die een pass afleverde op Petter Andersson. De Zweed koos voor een inzet dat tussen een voorzet en een schot in hing en zag hoe Gonzalo Garcia de 1-0 binnen schoof. Andersson raakte bij de actie zelf geblesseerd aan de ribben omdat hij in aanraking kwam met een Belgische verdediger. Garcia had even later ook nog de kans op 2-0, maar schoot van dichtbij tegen doelman Biebauw.
Wissels, wissels
In de rust vonden drie wisselingen plaats en verderop in het bedrijf nog eens acht. Zo kwamen in totaal dus niet twee, maar drie elftallen voetballers in actie. Bijzonder was ook het debuut van Pepijn Kluin, die voor het Beloftenteam werd gehaald van Jong AZ, maar afgelopen maandag nog niet speelgerechtigd was. Door het ontbreken van Berg en Powel was hij na de onderbreking de aangewezen man om in de spits te spelen.
De beste kansen van de Belgen waren voor de blonde aanvaller Björn Vleminckx. Hij schoot na ruim een uur eens rakelings langs het doel van Luciano en was een kleine tien minuten voor het eindsignaal met een kopbal nog dichtbij een treffer, maar zag de Braziliaan toen katachtig redding brengen.
Mooie goal
Op dat moment was het al 2-0. In de 68ste minuut werd een aanvalsopzet door Goran Lovre en Paul Matthijs namelijk prima afgerond door Gonzalo Garcia. Niet de treffer op zich, maar vooral de combinaties die eraan vooraf gingen, waren van grote schoonheid. Na de eerder genoemde kopkans kwamen nog eens drie spelers van de Beloften binnen de lijnen. Opgeteld was het trio Pellegriti (35), Ramic (37) en Lachman (48) goed voor exact 120 aan rugnummers.
Tegen dat numerieke overwicht konden de Belgen in de slotfase geen vuist meer maken. De tweede helft was qua kijkspel minder aantrekkelijk dan de eerste en zo was het eigenlijk voor alle partijen prima dat het duel er toen ook bijna op zat.
Trainers
Beide trainers waren redelijk in hun opzet geslaagd, volgens eigen zeggen. Peter Maes van KV Mechelen speelde het duel vooral om internationale ervaring op te doen. “Drie jaren geleden waren we nog semi-prof. Na de promotie en het lijfsbehoud willen we weer een stap maken. We speelden eerder tegen Belgische clubs en thuis tegen NAC Breda. We leren veel van de tegenstander en zien onze tekortkomingen, zowel atletisch als voetballend. In de eerste helft hadden we teveel respect en na de pauze hebben we beter pressie gezet. Het was voor ons een positieve test.”
Ron Jans was tevreden over het eerste halfuur. “Daarna waren de spelers bij hun hoofd misschien al teveel bij een vrij weekend. Het was belangrijk dat we het vertrouwen van de uitwedstrijd tegen Vitesse zouden uitbouwen en dat hebben we gedaan. De nieuwe spelers en het team aan elkaar laten wennen, dat is ook prima gelukt. Ajilore speelde alsof hij dat al jaren doet in Euroborg en Andersson heeft noodgedwongen als aanvallende middenvelder gespeeld en het was jammer dat hij er wat gemankeerd bijliep nadat hij zijn rib kneusde.”
“Na de internationale nederlagen tegen Olympiacos, FC Dender en AEK Athene hebben we nu wel een duel tegen een buitenlandse club gewonnen. Het is een goed resultaat en als je naar de doelpunten kijkt, hebben we heel goed gespeeld. Met name de tweede was een hele mooie aanval met een overstapje, combinaties en de afronding. Ik ben tevreden over vanavond. Ook de jongens die een moeilijke voorbereiding hebben gehad, speelden vandaag prima. Ik ga zelf met mijn vrouw Marjo nu een weekendje weg. Naar Jong Oranje-Noorwegen en Nederland-Australië. Dus wat wil ze nog meer,” besloot Jans met een kwinkslag.
Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Sankoh (82’ Lachman), Svejdik (58’ Veldmate), Stenman; Ajilore, Matthijs (82’ Pellegriti), Metaj (46’ Kluin), Andersson (58’ Holla); Lovre, Garcia (82’ Ramic). Rest bank: Van Loo.
Opstelling KV Mechelen
Biebauw; Grondin, Ivens, Van Hoevelen, Chen (46’ Van Goethem); Persoons (86’ Mununga), Dunkovic (46’ Iddi), Asare; Kielo Lezi (74’ Ngadrira), Vleminckx, Vrancken (80’ Biset).
Rest bank: Thoelen, Mbemba, Dom.
Toeschouwers: 5.800
Scores: 24’ Garcia (Andersson) 1-0; 68’ Garcia (Matthijs) 2-0.
Scheidsrechter: Luinge
Grensrechters: Lapar en Langkamp

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard