Fikse afstraffing in De Kuip.

Zondag 27 februari 2011 om 17:04

FC Groningen heeft zondagmiddag in de Rotterdamse Kuip met 5-1 verloren van Feyenoord. Georginio Wijnaldum was de man van de wedstrijd met vier doelpunten, waarvan twee strafschoppen. Voor de FC scoorde Nicklas Pedersen vlak voor de pauze de aansluitingstreffer, 2-1. Ondanks de nederlaag blijft Groningen vierde op de ranglijst van de Eredivisie.

In de opstelling van FC Groningen was Tim Matavz terug in de punt van de aanval. Hij was voldoende hersteld van zijn liesblessure om zijn opwachting te maken in de basis. FC Groningen zag in de achtste minuut van de wedstrijd een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Een minuut later was de smaakmaker aan Feyenoord-kant Ryo Miyaichi als aangever betrokken bij de eerste kans voor de thuisclub. Luc Castaignos schoot echter naast.
Daarna begon Wijnaldum aan een bapelende fase in de wedstrijd. Hij probeerde het eerst al met een lobje, dat net over de lat zeilde. In de 23ste minuut was hij attent toen een bal in de rebonud voor zijn voeten terecht kwam en had hij de 1-0 voor het intikken. Acht minuten later kwam de tweede treffer van Feyenoord tot stand nadat Miyaichi de bal met zijn hand meenam binnen de zestien meter en vervolgens een assist afleverde op Wijnaldum, die 2-0 scoorde.
Nog voor rust wilde FC Groningen de marge verkleinen en daarop hadden de gasten een aantal mogelijkheden. Een kansje van Matavz ging vooraf aan een duw van Kelvin Leerdam in de rug van Danny Holla. Nijhuis zag er geen strafschop in. Een blunder in de verdediging van Feyenoord werd door Nicklas Pedersen vier minuten voor de pauze wel feilloos afgestraft: 2-1. Zo ging Groningen de rust in met de gedachte dat alles nog mogelijk zou zijn in het tweede bedrijf. In de pauze werd deze keer overigens geen Uggs gesignaleerd bij de wisselspelers van beide ploeg.
Na de pauze bleef Feyenoord opportunistisch spelen en veroorzaakte Maikel Kiefenbeld al na twee minuten een strafschop toen hij samen met Miyaichi in het strafschopgebied onderuit struikelde. Wijnaldum knalde de strafschop rechtdoor: 3-1. Na ruim een kwartier werd Tim Matavz afgelost door Leandro Bacuna. FC Groningen ging opnieuw op zoek naar de aansluitingstreffer en kreeg daarvoor één grote kans. Dusan Tadic mikte echter op de linkerpaal. Met Castaignos, Diego Biseswar en Wijnaldum (kopbal) had Feyenoord ook nog de nodige mogelijkheden.
In het laatste kwartier werden Gonzalo Garcia en Tom Hiariej gebracht als vervangers van Thomas Enevoldsen en Kieftenbeld. Zeven minuten voor tijd viel de definitieve beslissing. Fredrik Stenman werkte Biseswar tegen de grond en zag hoe Wijnaldum van elf meter nu de rechterbovenhoek koos: 4-1. Drie minuten later werd het leed nog iets groter voor de FC toen Ron Vlaar, even daarvoor al toegeschreeuwd door de fanatieke Feyenoord-fans, een vrije trap van afstand binnen streepte: 5-1.
Zo heeft de FC nu tweemaal achter elkaar verloren en is het alweer drie wedstrijden geleden dat de volle winst werd gepakt, thuis tegen Willem II. Komende zondag komt Heracles Almelo op bezoek in Euroborg. Die ploeg was zaterdagavond met zes treffers flink op schot. Voor het thuisduel dat komende zondag begint om 14.30 uur zijn nog tickets te koop via onder meer deze website.

Luciano; Kieftenbeld (74’ Hiariej), Ivens, Granqvist, Stenman; Holla, Sparv; Enevoldsen (74’ Garcia), Pedersen, Tadic; Matavz (63’ Bacuna).
Rest bank: Van Loo, Metaj, Veldmate, Lachman.
Opstelling Feyenoord
Mulder, Swets, De Vrij, Vlaar, De Cler, Leerdam, Wijnaldum (88’ Fer), Meeuwis, Biseswar, Castaignos (87’ Larsen), Miyaichi (85’ Cabral).
Rest bank: Van Dijk, Bahia, Simon, Martins Indi.
Toeschouwers: 46.000
Scores: 23’ Wijnaldum (Castaignos) 1-0, 31’ Wijnaldum 2-0, 41’ Pedersen 2-1; 48’ Wijnaldum (strafschop) 3-1, 83’ Wijnaldum (strafschop) 4-1, 87’ Vlaar 5-1
Scheidsrechter: Nijhuis
Grensrechters: Rutgers en Diks
Vierde official: Winter
Gele kaarten: 47’ Kieftenbeld, 60’ Holla, 82’ Bacuna, 83’ Stenman