FC wint voetbalspektakel in Den Haag.

Zondag 01 mei 2011 om 16:43

FC Groningen heeft zondagmiddag in Den Haag met 4-2 gewonnen van ADO. Driemaal kwam de FC op voorsprong door achtereenvolgens Andersson, Stenman en opnieuw Andersson. In de slotfase bepaalde Hiariej de eindstand. Bulykin maakte beide ADO-goals. Door de zege is FC Groningen nu vijfde en houdt het zicht op de vierde plek die directe plaatsing voor Europees voetbal betekent.

FC Groningen begon in Den Haag in de voorlaatste speelronde met Jeroen Veldmate in de basis in plaats van de geschorste Andreas Granqvist. Ook Nicklas Pedersen ontbrak in de selectie. Tim Matavz startte op de bank. Beide spitsen kampen met liesklachten. In de startopstelling was er naast de terugkeer van Tim Sparv ook plek voor Petter Andersson, die afgelopen week nog een invalbeurt maakte. Virgil van Dijk, centrale verdediger uit Jong FC Groningen, maakte zijn debuut bij de eerste selectie.
In ADO Den Haag had men onlangs 30.000 euro opgehaald met een collecte, die ten goede kwam aan sfeeracties voorafgaand aan de eerste en tweede helft en na afloop van het duel. Doordat de werplinten eerder weggeveegd waren dan in het geplande tijdschema, begon het duel bijna drie minuten eerder dan gepland. Supporters van beide ploegen, zo’n 14.500 uit Den Haag en circa 250 uit Groningen, zaten in den eerste helft op het puntje van hun stoel voor zover te zien stonden om hun helden aan te moedigen.
In de negende minuut eindigde een aanval via Petter Andersson en Dusan Tadic in een schot van Thomas Enevoldsen die vanaf rechts voorlangs schoot. Vier minuten later was het wel raak voor de FC. Een aanval over rechts via Leandro Bacuna werd door Petter Andersson verzilverd: 0-1. Aan de overkant deed ADO Den Haag even later van zich spreken toen Bulykin eerst zijn schot geblokt zag en Wesley Verhoek vervolgens over schoot.
Tim Sparv ging vervolgens op de bon. De Fin heeft door zijn zesde gele kaart van dit seizoen de twijfelachtige eer dat hij de eerste speler is die een gele kaart oor het seizoen 2011/2012 op zijn naam heeft staan. In de 24ste minuut kreeg Dusan Tadic op aangeven van Bacuna een schotkans maar pakte Gino Coutinho de bal met enig fortuin. Een minuut later was het aan de overkant wel raak toen Bulykin een voorzet van Wesley Verhoek binnen werkte: 1-1.
In de 29ste minuut kwam FC Groningen opnieuw op voorsprong. Petter Andersson kreeg op het middenveld verrassend veel ruimte. Fredrik Stenman werd flink gehinderd, maar wist toch de bal van Stenman te ontvangen. Na een mislukte poging schoot de Zweedse linksback vervolgens wel raak: 1-2. Aan de overzijde stelden Derijck en Verhoek daar vrij wilde schoten tegenover. In de 38ste minuut werd een voorzet van Tadic door Enevoldsen recht in de handen van Coutinho gekopt.
Vijf minuten voor rust had FC Groningen zo lang balbezit dat het ADO Den Haag-publiek er een straf fluitconcert voor over hadden. Blijkbaar schrok Maikel Kieftenbeld hier zo van dat hij de bal in de voeten van een tegenstander speelde. Vervolgens werd Eredivisie-topscorer Bulykin ingespeeld en binnen ‘de zestien’ gestuit door Jeroen Veldmate. Scheidsrechter Vink zag er een strafschop in, die vervolgens ook werd benut door Bulykin: 2-2.
Vlak voor de pauze kreeg ADO nog twee dotten van kansen. Eerst was het ‘Rado’ die een kopmogelijkheid had en vervolgens tikte Bulykin een lage voorzet van links van de voet van Vicento tegen de rechterpaal. Zeven minuten na de pauze kwam FC Groningen voor de derde keer op voorsprong. Bij een aanval over de linkerkant werd door Dusan Tadic een steekballetje gegeven op Petter Andersson die vervolgens met een geweldig stiftje de 2-3 over doelman Coutinho werkte.
Deze keer was Groningen wel in staat de voorsprong vast te houden. Ondanks veel lange ballen en hoekschoppen, hoefde doelman Luciano slechts een enkele keer handelend op te treden. Virgil van Dijk maakte na 72 minuten zijn debuut in het eerste elftal als centrale verdediger en vervanger van uitblinker Andersson. Ook Oluwafemi Alijore mocht zijn opwachting maken als vervanger van Bacuna. Ook Norair Mamedov viel nog in.
Lange tijd wist Groningen de tegenaanvallen niet uit te spelen, maar in de 86ste minuut legde Dusan Tadic de bal panklaar voor Tom Hiariej die de bal keurig via de onderkant van de lat tot 2-4 promoveerde. Aangezien AZ met 5-1 won, was die extra goal in de slotfase van extra belang. Bij winst op PSV volgende week en verlies van AZ zal Groningen daardoor boven de Alkmaarders eindigen. Bij elk ander resultaat speelt FC Groningen in de play-offs om Europees voetbal.

Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Veldmate, Stenman; Hiariej, Sparv; Enevoldsen, Andersson (72’ Van Dijk), Tadic (90’ Mamedov); Bacuna (82’ Ajilore).
Rest bank: Van Loo, Kunst, Metaj, Matavz, Mamedov.
Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Leeuwin, Derijck, Kum, Piqué (59’ Buijs), Immers, Radosavljevic, Toornstra, Verhoek, Bulykin, Vicento.
Rest bank: Zwinkels, Ammi, Rankovic, Buijs, Brouwer, Kubik, Visser.
Toeschouwers: 14.800 (uitverkocht)
Scores: 13’ Andersson (Bacuna) 0-1, 25’ Bulykin (Verhoek) 1-1, 29’ Stenman (-) 1-2, 42’ Bulykin (strafschop) 2-2; 52’ Andersson (Tadic) 2-3, 86’ Hiariej (Tadic) 2-4.