string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC wint en stijgt drie plekken.

Zondag 27 september 2009 om 17:20

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg de eerste thuiszege van het seizoen behaald. Vitesse werd met 1-0 verslagen door een doelpunt van Danny Holla. Door de overwinning stijgt Groningen naar plek dertien op de ranglijst van de Eredivisie.

FC Groningen begon aan de wedstrijd in precies dezelfde, winnende, beginopstelling als afgelopen woensdag tegen FC Utrecht. Ook Vitesse-trainer Theo Bos handhaafde de winnende selectie uit het bekertreffen met FC Oss.

Het duel startte met een scherp Groningen dat op jacht ging naar de eerste thuiszege na drie verloren wedstrijden in Euroborg. Sepp De Roover was de eerste die een schot loste namens de thuisclub. Nicky Hofs schoot aan de overkant eens tegen zijn teamgenoot Lasse Nilsson op, voordat ook Thomas Enevoldsen het eens van afstand probeerde.

Het was bepaald niet de meest enerverende eerste helft die ooit in Euroborg is gespeeld. In de 26ste minuut kwam FC Groningen op voorsprong. Claudemir maakte een overtreding op Danny Holla op de punt van het zestienmetergebied. De middenvelder nam zelf plaats achter de bal en krulde de bal ‘op doel’. De voorbij lopende Goran Lovre leidde de aandacht van doelman Piet Velthuizen af waardoor de bal pardoes achter hem in het net plofte: 1-0.

Nog voor de pauze was Groningen dichtbij de tweede goal. Koen van de Laak raakte van dichtbij via de hand van Velthuizen de lat en kon in de rebound niet snel genoeg reageren om alsnog de tweede treffer binnen te schuiven.

Enkele minuten na de pauze kreeg Andreas Granqvist een gele kaart en bleef het oppassen geblazen voor de thuisploeg omdat met name Lasse Nilsson enkele malen gevaarlijk opdook voor Brian van Loo. Thomas Enevoldsen probeerde het van afstand en raakte ook nog eens de lat, vlak voordat hij werd afgelost door Mike Zonneveld. Bij Vitesse kwam Dalibor Stevanovic als invaller binnen de lijnen.

Een kwartier voor tijd ging Goran Lovre naar de kant en werd hij vervangen door Tim Matavz. Even later kreeg Vitesse een enorme kans in de persoon van Santi Kolk, die echter voorlangs schoot en zag hoe Nicky Hofs iets te laat kwam om de bal in het doel te duwen. Na een invalbuert van Onur Kaya was Gonzalo Garcia de derde invaller aan Groningen-zijde. Ook Julian Jenner kwam voor drie minuten nog binnen de lijnen.

In die samenstelling werd het nog een bizarre slotfase. In de slotminuten werd Gonzalo Garcia binnen de zestien meter gevloerd door Alexander Büttner en kreeg de FC toch nog de strafschop die het in twee eerdere situaties ook al claimde. Aanvoerder en topscorer Koen van de Laak nam als vaste nemer plaats achter de bal, maar schoot nota bene links naast het doel van Vitesse.

Daarna kwam Velthuizen mee naar voren en werd het nog billenknijpen geblazen voor Groningen. Waar Tim Matavz in de startblokken stond om – net als woensdag – een keeperloos doel aan te vallen, struikelde Van de Laak in een poging de bal naar voren te rossen en kreeg Vitesse nog een kans om de bal in de zestien te pompen. Na vier minuten extra tijd was de opluchting groot in Euroborg. De drie punten leveren een stijging op van drie plekken.

Opstelling FC Groningen
Van Loo; De Roover, Svejdik, Granqvist, Stenman; Ajilore, Lovre (75’ Matavz), Holla; Van de Laak, Pedersen (85’ Garcia), Enevoldsen (69’ Zonneveld).
Rest bank: Ter Wielen, Sankoh, Jansen, Koç.

Opstelling Vitesse
Velthuizen, Van de Struijk (88’ Jenner), Sprockel, Van Diermen (83’ Kaya), Büttner, Kolk, Claudemir (69’ Stevanovic), Verhaegh, Hofs, Molhoek, Nilsson.
Rest bank: Room, Snijders, Van der Linden, Pluim.

Toeschouwers: 21.942
Score: 26’ Holla (vrije trap) 1-0
Bijzonderheid: 90’ Van de Laak schiet strafschop naast

Scheidsrechter: Janssen
Grensrechters: Gerritsen en Van Dongen
Vierde official: Van de Graaf
Gele kaarten: 26’ Claudemir (overtreding op Holla), 51’ Granqvist (overtreding op Claudemir), 81’ Molhoek (overtreding op Pedersen), 89’ Büttner (overtreding op Garcia)

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard