string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC verliest in Tilburg race tegen de klok.

Vrijdag 18 september 2009 om 23:59

FC Groningen heeft vrijdagavond met 2-1 verloren van Willem II. De eindstand was al voor de pauze bereikt. Koen van de Laak maakte in de beginfase nog 0-1. Door de nederlaag wordt Groningen door Willem II gepasseerd op de ranglijst.

In Tilburg stonden tien van de elf spelers in de basis die verantwoordelijk waren voor de uitzege op SC Heerenveen van vorige week. Alleen doelman Luciano da Silva was er niet bij. Hij had last van rugklachten en werd vervangen door Brian van Loo die juist was teruggekeerd van een schouderblessure. Petter Andersson (knie) en Gonzalo Garcia (rug) waren nog niet hersteld van blessures, maar zullen maandag wel weer speelminuten gaan maken in de Beloften van FC Groningen. Tom Hiariej (hamstring) en Jeffrey Rijsdijk (knie) waren er ook nog niet bij.

Door het late aanvangstijdstip en de verplichte buscombi die was opgelegd, namen slechts vijftien fans van FC Groningen de moeite het duel in Tilburg bij te wonen. Deze trouwe fans werden door de club beloond met een FC-uitshirt. Zij zagen hoe Groningen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. Was het Morten Nordstrand die tegen Heerenveen zijn naam als goalgetter waarmaakte, nu was het die andere nieuweling Thomas Enevoldsen die zijn eerste assist afleverde. Koen van de Laak pakte het cadeautje keurig uit en schoof zijn tweede treffer van het seizoen binnen: 0-1.

Vijf minuten later kreeg de thuisclub een grote kans op de gelijkmaker. Sheotahul schoot uit de draai echter net rechts naast het doel van de Groningers. Na een kwartier spelen had Andreas Granqvist de eerste gele kaart te pakken. Hij beging een overtreding op Frank Demouge. In het tweede kwartier had Groningen de voorsprong kunnen vergroten als men wat zuiniger was omgegaan met de bal in een prachtig uitgespeelde aanval.

Daarna was het de thuisclub die wat brutaler begon te worden. Sergio Zijler mikte in de 32ste minuut nog naast de FC-goal. Zeven minuten later streepte hij de bal echter diagonaal in de linkerkruising en was de gelijkmaker een feit: 1-1. Even tevoren hadden de FC-spitsen Nordstrand en Pedersen pech gehad bij een combinatie binnen de zestien meter van Willem II.

De gelijke stand stond niet lang op de borden. In de 42ste minuut werd Demouge binnen de zestien gevloerd door Ondrej Svejdik. De Tsjech werd bestraft met een gele kaart en een strafschop tegen. Die buitenkans werd een minuut later benut door Christophe Grégoire: 2-1. Die score bracht de nummer voorlaatst van de Eredivisie ook naar de kleedkamer.

De  tweede helft was er voor FC Groningen dus een duidelijke opdracht. Minimaal een treffer maken om iets uit Tilburg mee te kunnen nemen. Oluwafemi Ajilore kwam in het veld voor Mike Zonneveld. Na een kwartier werd Nicklas Pedersen vervangen door Goran Lovre. De tweede helft was zeer eenzijdig. Groningen had heel veel balbezit en voor Willem II was het vooral vrouwen en kinderen eerst.

Toch was het niet Groningen, maar Willem II dat nog de beste mogelijkheden kreeg. Frank Demouge werd gevaarlijk met enkele kopballen na standaardsituaties. Andreas Granqvist werd vervolgens in de slotfase weer eens ingezet als breekijzer in de voorhoede. Danny Holla probeerde het in die fase tweemaal van afstand, maar miste de juiste richting. Vrije trappen in de slotfase werd ook niet gevaarlijk.

Met Serhat Koç als invaller voor Morten Nordstrand in de laatste tien minuten van het duel, tikte de klok steeds verder weg in het nadeel van Groningen. Ook de vier minuten extra tijd leverden niet de gewenste gelijkmaker op. Zo verloor de uitploeg voor het eerst sinds acht officiële uitwedstrijden weer eens op vreemde bodem. Komende woensdag gaat Groningen voor de beker op bezoek in Utrecht, waar heel veel recente goede herinneringen liggen.

Opstelling FC Groningen
Van Loo, De Roover, Svejdik, Granqvist, Stenman; Holla, Enevoldsen, Zonneveld (46’ Ajilore), Van de Laak; Pedersen (58’ Lovre), Nordstrand (81’ Koç).
Rest bank: Ter Wielen, Sankoh, Jansen, Matavz.

Opstelling Willem II
Aerts, Janse, Biemans, Swinkels, Léo Veloso, Zijler, Kargbo, Boutahar (71’ Van der Heijden), Grégoire (90’ Livramento), Demouge (76’ Schenkel), Sheotahul.
Rest bank: Mäenpää, Mourad, Reniers, Bruma.

Toeschouwers: 11.000
Scores: 7′ Van de Laak (Enevoldsen) 0-1, 39’ Zijler (-) 1-1, 42 Gregoire (strafschop) 2-1.

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Gele kaarten: 15’ Granqvist (overtreding op Demouge), 42’ Svejdik (overtreding op Demouge)

Gerelateerd nieuws.

9 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

1 maand geleden

Strijd op het Shuffleboard