FC stuurt Vitesse bos in.

Woensdag 28 oktober 2009 om 22:20

FC Groningen heeft woensdagavond de achtste finales van het bekertoernooi bereikt. In Arnhem werd Vitesse met klinkende cijfers verslagen: 1-5. Bij rust was de stand al 0-4. De loting is donderdagavond.

De FC begon de wedstrijd in Arnhem met een opstelling die op twee posities afweek van de van die van afgelopen zondag. Doelman Brian van Loo was voor een wedstrijd geschorst naar aanleiding van de rode kaart die hij kreeg in de uitwedstrijd bij FC Twente. Luciano nam zijn plaats in onder de lat van de Arnhemmers. Verder zou Nicklas door de omschakeling van 4-4-2 naar 4-3-3 zijn plek hebben afgestaan aan Danny Holla. In de aanloop naar de wedstrijd werd echter duidelijk dat de middenvelder te veel last had van zijn knie. En dus nam Leandro Bacuna zijn plaats in. Serhat Koç sloot ondanks zijn knieklachten weer aan bij de selectie en nam plaats op de bank.

De driehonderd meegereisde fans van FC Groningen maakten gebruik van een speciale actie van de club om voor slechts 25 euro mee te reizen met hun club op jacht naar de twee bekerzege van het seizoen en een plek bij de beste zestien van het bekertoernooi. Waar het in Enschede reeds na vijf minuten mis ging voor de ploeg van trainer Ron Jans, was het nu juist al na vier minuten raak. Na drie minuten en enkele seconden werd over rechts een aanval opgezet door Koen van de Laak die daags voor de wedstrijd had aangekondigd Vitesse te willen ‘oprollen’. Na een eentweetje met basisdebutant Bacuna binnen de zestien werd door de aanvoerder vanaf de achterlijn voorgezet richting Thomas Enevoldsen, die bij de eerste paal binnen prikte: 0-1.

De Arnhemse fans gaven te horen dat ze voetbal wilden zien en daaraan gaf FC Groningen de gehele eerste helft gehoor. Enevoldsen kreeg een kans op zijn tweede goal en Goran Lovre ging eens richting het Vitesse-doel. In de 22ste minuut werd een aanval over de rechter kant afgeslagen, gaf Enevoldsen van links voor en werd de bal binnen geschampt door Leandro Bacuna: 0-2. Zeven minuten later was het opnieuw raak. Sepp De Roover gaf nota bene van links voor en zag hoe Fredrik Stenman de bal binnenkopte: 0-3. Het is de eerste officiële treffer voor de Zweed in het FC-shirt.

Tien minuten voor rust was Morten Nordstrand dichtbij een volgend doelpunt, maar kopte hij op de paal en kon daarna Piet Velthuizen tussenbeide komen. Twee minuten later was het wel weer raak voor de gasten. Verdediger Andreas Granqvist stoomde op over de as van het veld, kapte de defensie uit en schoof keurig de 0-4 binnen. Op dat moment had Groningen tegen twee Eredivisieclubs in het bekertoernooi achtmaal gescoord. Even vaak als in elf ontmoetingen in de competitie.

De tweede helft was uiteraard een formaliteit met een marge van vier doelpunten. Bij Vitesse kwamen Nicky Hofs en Wiljan Pluim binnen de ploeg en startte de thuisploeg met hernieuwde energie. Het leverde na een klein kwartier de eerste (kop)kans op voor de geel-zwarten. Invaller Pluim verschalkte Luciano, maar zag vervolgens hoe Granqvist de bal alsnog onschadelijk maakte. Nordstrand, die daarvoor nog een kans had gehad, werd twintig minuten voor tijd afgelost door Gonzalo Garcia. Daarmee was hij de tweede invaller bij de gasten. Ruim tien minuten eerder had Tim Matavz namelijk Enevoldsen afgelost.

In de 72ste minuut werd het nogmaals feest in het uitvak. Een ingooi van links belandde voor de voeten van Koen van de Laak, die vervolgens Goran Lovre bediende bij de 0-5. Leandro Bacuna kreeg uit een dieptepass van Gibril Sankoh nog een enorme kans op zijn tweede treffer, maar zag Velthuizen ingrijpen. Ook Tim Matavz kreeg nog een aardige schotkans, maar mikte naast. Dat was op het moment dat Michael Jansen zijn officiële debuut had gemaakt toen hij de maker van zijn eerste officiële doelpunt, Fredrik Stenman, afloste.

Twee minuten voor tijd bracht Luciano nog een fabelachtige redding op een inzet van Stevanovic. Even later was de Braziliaanse doelman kansloos op een inzet van Kaya, die de 1-5 eindstand aantekende. Het mocht de pret niet meer drukken voor Groningen. Donderdagavond is de loting voor de achtste finales, die op dinsdag 22 en woensdag 23 december zullen worden afgewerkt. Komende zaterdag treft Groningen in Euroborg AZ, dat tegen de amateurs van Spakenburg vanavond overuren maakte.

Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman (77′ Jansen); Ajilore, Lovre, Bacuna; Van de Laak, Nordstrand (72′ Garcia), Enevoldsen (58′  Matavz).
Rest bank: Ter Wielen, Pedersen, Koç, Lachman.

Opstelling Vitesse
Velthuizen; Verhaegh, Van Diermen, Drost, Claudemir, Molhoek, Kaloglu (46′ Hofs), Jenner, Stevanovic, Jong-a-Pin (46′ Pluim), Büttner (78′ Kaya).
Rest bank: Room, Van der Struijk, Felixdaal, Gravenbeek.

Toeschouwers: 8.550
Scores: 4′ Enevoldesen (Van de Laak) 0-1, 22′ Bacuna (Enevoldsen) 0-2, 29′ Stenman (De Roover) 0-3, 37′ Granqvist  (Nordstrand) 0-4; 72′ Lovre (Van de Laak) 0-5, 88′ Kaya (Hofs) 1-5.

Scheidsrechter: Kuipers
Grensrechters: Van Roekel en Simons
Vierde official: Bakkelo
Gele kaarten: 42′ Van Diermen (overtreding op Van de Laak).