FC neemt punt mee uit Friesland.

Zondag 27 oktober 2019 om 14:32

FC Groningen heeft zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld op bezoek bij sc Heerenveen. Daardoor is de Trots van het Noorden al vijf seizoenen ongeslagen in het Abe Lenstra Stadion. De doelpunten vielen uit strafschoppen. Charlison Benschop schoot in de tweede helft raak vanaf de stip, Hicham Faik benutte voor rust een penalty van sc Heerenveen.

raak benschop

Spits Kaj Sierhuis begon in de basis naast Charlison Benschop. Mo El Hankouri kreeg een vrije rol vanaf de zijkant, Django Warmerdam ging een linie naar achteren en speelde als linksback.

Beide ploegen waren voor rust aan elkaar gewaagd. Heerenveen zette in de beginfase de Groningers onder druk, maar de FC kwam steeds beter in de wedstrijd. Ajdin Hrustic was na een half uur spelen dicht bij een goal na een knap schot van grote afstand.

Hét moment van de eerste helft, die liefst ruim 53 minuten duurde en waarover lang werd nagepraat, vond echter plaats in de blessuretijd. SC Heerenveen kreeg na het checken van de beelden een strafschop. Deyovaisio Zeefuik kreeg de bal op zijn hand en VAR Joey Kooij riep scheidsrechter Allard Lindhout naar de zijkant. Hicham Faik benutte de penalty waardoor de FC met een achterstand de rust in ging, 1-0.

Joel Asoro maakte in de tweede helft zijn opwachting als vervanger van Ajdin Hrustic. FC Groningen kreeg direct na rust een mogelijkheid op de gelijkmaker, toen Mo El Hankouri al vallend de bal met een grote boog over keeper Warner Hahn schoot en zijn inzet op de kruising tussen paal en lat plofte. Mike te Wierik werd na 68 minuten spelen vastgehouden in het strafschopgebied, maar er volgde geen penalty.

De strafschop voor FC Groningen kwam er enkele minuten later wel, toen een voorzet van Kaj Sierhuis tegen een Friese arm aan kwam. Charlison Benschop mocht net als vorige week aanleggen en schoot onberispelijk binnen, 1-1.

Sierhuis ging vlak daarna naar de kant en werd vervangen door Samir Memisevic, de eerste Eredivisieminuten voor de Bosniër van dit seizoen. Sergio Padt stopte in de slotfase nog een kopbal van Botman waardoor de Derby van het Noorden in Friesland voor de vierde achtereenvolgende keer gelijk eindigde, 1-1.

Komende woensdag gaat FC Groningen wederom naar Friesland voor de bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys, aftrap woensdag 30 oktober 19.45 uur. Volgende week zondag, 3 november om 14.30 uur, is Willem II tijdens speelronde 12 van de Eredivisie te gast in het Hitachi Capital Mobility Stadion.