FC met overtuigende zege naar kwartfinales

17 december 2014

FC Groningen heeft woensdagavond in Euroborg met 3-0 gewonnen van FC Volendam en staat in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. Mimoun maakte voor de pauze 1-0. Nick van der Velden en Michael de Leeuw maakten 2-0 en 3-0. Donderdagavond laat is de loting voor de volgende ronde.

In Euroborg stond FC Groningen woensdagavond voor de tien keer in een bekerduel aan de aftrap. Slechts in vier van de voorgaande gevallen was de thuisclub erin geslaagd de volgende ronde te bereiken en tegen FC Volendam was de opdracht dat aantal naar vijf op te voeren. Via twee zeges op amateurclubs had Groningen de achtste finales bereikt. De nummer 4 van de Jupiler League had eveneens twee zeges op amateurverenigingen op zak. Voor FC Groningen het seizoen 2010/2011 het laatste waarin de kwartfinales werden bereikt. Bij FC Groningen was de opstelling vooraf duidelijk. Danny Hoesen keerde terug van een schorsing van twee duels en nam de plek in van Martijn van der Laan, die niet wedstrijdfit was drie wedstrijden in de week. Bij FC Volendam keerden Gij Luirink en Jermano Lo Fo Sang terug in de verdediging na de forse 4-1 nederlaag van afgelopen vrijdag bij FC Emmen. In de eerste helft wist FC Groningen in de persoon van clubtopscorer Michael de Leeuw het meeste gevaar te stichten voor het doel van de Volendammers. Ook Danny Hoesen, Tjaronn Chery en Maikel Kieftenbeld probeerden het van afstand. Uiteindelijk was het een minuut voor de pauze Mimoun Mahi die na een actie over de linkerkant zelf vanaf de achterlijn op doel schoot en de 1-0 liet aantekenen. In de tweede helft kwam FC Groningen in het geheel niet meer in de problemen. Nick van der Velden loste halverwege het tweede bedrijf Jarchinio Antonia af en mocht vijf minuten later meteen aanleggen voor een strafschop. Mahi was op de rand van de zestien, en dus erbinnen, gevloerd door Kevin Brands. Van der Velden faalde niet en verdubbelde de score: 2-0. Daarmee was de wedstrijd, gezien het spelbeeld, werd gespeeld. Mahi werd gewisseld en vervangen door Rasmus Lindgren. De Zweed speelde negen jaar geleden ook mee in het historisch affiche tussen beide clubs. Destijds betekende het de laatste officiële wedstrijd in het Stadion Oosterpark. Na negen jaar Euroborg droeg hij nog zijn steentje bij aan het bereiken van de derde kwartfinale in die periode. In de voorlaatste minuut mocht Michael de Leeuw de feestvreugde nog iets verder verhogen. Nadat hij doelman Theo Zwarthoed te snel af was, draaide De Leeuw aan de linkerkant van het strafschopgebied om en boogde de bal zo over de doelman heen. Het betekende de zesde bekertreffer in drie wedstrijden voor De Leeuw. Daarmee staat hij voorlopig twee treffers achter Arkadiusz Milik van Ajax, die donderdagavond nog in actie komt. FC Groningen was na PEC Zwolle, SC Cambuur, FC Twente en AZ de vijfde ploeg die zich plaatste voor de kwartfinales. Donderdag worden Excelsior-NAC en Ajax-Vitesse gespeeld en op 20 januari is de inhaalwedstrijd Roda-PSV gepland. De kans is dus zeer groot dat FC Groningen eind januari een tegenstander uit de Eredivisie treft. Donderdagavond vanaf 23.15 uur wordt duidelijk of de FC thuis of uit zal spelen.
Opstelling FC Groningen
Padt; Hiariej, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Antonia (66’ Van der Velden), Chery, Kieftenbeld, Mahi (76’ Lindgren); De Leeuw, Hoesen.
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Islamovic, Payne, Arias. Opstelling FC Volendam
Zwarthoed, Akouili, Schilder, Luirink (77’ Esseboom), Lo Fo Sang, Evers, Brands, Fafiani (77’ Van Kippersluis), Kuwas, Veerman (64’ Philips), Marengo.
Rest bank: Timmermans, Wilffert, Schouten, Steltenpool. Toeschouwers: 8.315
Scores: 44’ Mahi 1-0; 71’ Van der Velden (strafschop) 2-0, 89’ De Leeuw 3-0 Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Janson, Hoksbergen, Dieperink

Laatste nieuws