FC in slotfase onderuit tegen AEK.

Donderdag 21 augustus 2008 om 21:10

FC Groningen speelde vanavond in het Olympisch Stadion van Athene tegen AEK. Na een 1-0 (doelpunte: Powel) voorsprong voor FC Groningen bij rust, won de thuisploeg uiteindelijk met 2-1. De winnende treffer werd twee minuten voor tijd gemaakt.

In de Griekse hoofdstad konden de beide trainers geen beroep doen op diverse internationals, die woensdagavond met hun vaderland in actie kwamen. Zo ontbraken aan de kant van FC Groningen vijf spelers en ook nog eens drie geblesseerden, terwijl coach Giorgos Donis van AEK onder meer Daniel Majstorovic niet kon opstellen. Toch stonden op papier nog enkele opmerkelijke namen aan de kant van de Grieken, onder wie Rivaldo en Juanfran.
Het hypermoderne atletiekstadion dat zo’n 80.000 mensen kan herbergen was niet goed bezet. Zo’n vijfduizend liefhebbers kwamen hun ploeg ondersteunen. Het duel wordt tevens live uitgezonden op Nova Sports, de Griekse variant van Sport1. Komende donderdag heeft de club in de voorronde van het UEFA-Cuptoernooi een achterstand weg te werken tegen Omonia Nicosia. De Griekse competitie is nog niet begonnen en dus gebruikt de ploeg het treffen met FC Groningen om in het ritme te blijven.
De Grieken openden sterk. In de vijfde minuut kreeg de thuisploeg een dot van een kans, maar ziet Blanco zijn inzet op de lijn gered door Ondrej Svejdik. In de negentiende minuut schoot Blanco naast en in dezelfde minuut dwong Scocco doelman Luciano van FC Groningen tot een redding met zijn voet. Na ruim een halfuur was het Shkodran Metaj die op de lijn redding bracht op een schot van diezelfde Scocco. Ook kreeg de derde ploeg van Athene (na Panathanaikos en Olympiacos) nog kopkans in de persoon van Edinho.
De eerste de beste kans van FC Groningen leverde evenwel een prima goal op. Met een mooi lobpassje van Gonzalo Garcia werd Berry Powel gelanceerd. De spits van de FC wachtte daarbij prima op buitenspel, speelde vervolgens de doelman uit en schoot de bal halfhoog binnen. Na de pauze kwamen bij AEK al vijf van de elf wissels binnen de lijnen. Uiteindelijk zouden de Grieken het gehele elftal vervangen door verse spelers, waar bij FC Groningen alleen in de laatste twintig minuten de helft van de veldspelers werden afgelost.
De beste kansen in de tweede helft waren opnieuw voor de Grieken. Nadat invaller Georgeas een poging had gedaan en Rivaldo had gekopt, was in de 0-1 score echter nog altijd geen verandering gekomen. In de 71ste minuut gebeurde dat wel. Uit een teruggeketst schot kon Nacho Scocco van de rand van de zestien uithalen en zo werd het 1-1. Opmerkelijk was dat vervanger Zorbas van de doelpuntmaker reeds klaar stond om in te vallen.
Een minuut later lag de bal er aan de overzijde alweer in. De treffer werd echter terecht afgekeurd omdat Goran Lovre de hoekschop van Danny Holla er met zijn handen in duwde. Zo bleef het vooralsnog 1-1 en had Goran Lovre na Gonzalo Garcia de tweede gele kaart achter zijn naam aan de zijde van de gasten. Koen van de Laak was met twaalf minuten op de klok het dichtst bij een nieuwe voorsprong. Op aangeven van Ondrej Svejdik raakte Van de Laak de eerste paal.
Nadat een voorzet van invaller Pliatsikas van AEK door alle drie inglijdende aanvallers werd gemist in de tachtigste minuut leek het duel op een puntendeling af te stevenen. Dit bleek uiteindelijk echter niet het geval, want twee minuten voor tijd kon Panagiotis Kone de winnende treffer tegen de touwen koppen; 2-1. Groningen kreeg in de resterende twee minuten reguliere en drie minuten extra tijd geen kans meer om het verlies om te buigen.