string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC hoort veiligheidsmaatregelen in Marseille.

Donderdag 19 november 2015 om 10:17

FC Groningen is gisteren, woensdag 18 november, aangeschoven bij het veiligheidsoverleg rondom de Europa Leaguewedstrijd tegen Olympique Marseille. Bij dit Europese duel op donderdag 26 november in Marseille zijn geen supporters van FC Groningen welkom in het Stade Vélodrome. Er worden rondom de wedstrijd extra veiligheidsmaatregelen getroffen, onder meer als direct gevolg van de terreuraanslagen afgelopen week in Parijs.

Projectleider Romke Hoogstra was namens FC Groningen aanwezig bij het veiligheidsoverleg tussen de autoriteiten van Marseille, de UEFA en vertegenwoordigers  van beide betrokken clubs. Tijdens deze meeting heeft de politie van Marseille bevestigd dat er geen reisverbod naar Frankrijk of Marseille geldt, maar dat FC Groningen niet in de gelegenheid wordt gesteld een kaartverkoop op te starten.
Veiligheidsoverwegingen
De Fransen laten uit veiligheidsoverwegingen geen supporters van FC Groningen toe in het gastenvak. Het land is niet alleen in de hoogste staat van paraatheid, ook de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Parijs zorgt er volgens de autoriteiten voor dat er rondom het Europese duel in Marseille te weinig agenten beschikbaar zijn voor het drie dagen lang handhaven van de openbare orde en veiligheid in de havenstad. Dit geldt overigens voor alle te spelen Europese wedstrijden in die week in Frankrijk.
Niettemin is bij FC Groningen bekend dat er supporters van de club zijn, die reeds een reis en/of accommodatie hebben geboekt in Marseille. Wanneer deze mensen er niet in slagen om hun boeking kosteloos te annuleren en/of toch overwegen af te reizen naar Zuid-Frankrijk, dan zal er scherp op hun aanwezigheid worden toegezien, zo liet de politiechef van Marseille tijdens het overleg weten.
Geen clubuitingen
Zo mogen supporters nergens zichtbare clubuitingen dragen en zich niet ophouden in groepen of samenscholen op één locatie. Zij lopen in dat geval het risico terug te worden gestuurd naar Nederland. Supporters die bovendien wel proberen de wedstrijd te bezoeken, riskeren aangehouden te worden door de politie. Er zal in Frankrijk extra paspoortcontrole zijn in de dagen rondom de wedstrijd.
Door enkele supporters is bij de club aangegeven, dat zij voor een kosteloze annulering van hun reis een officiële verklaring nodig hebben van club of autoriteiten. Hoogstra heeft hierom gevraagd tijdens het veiligheidsoverleg. Toegezegd is dat deze verklaring zo spoedig mogelijk wordt opgesteld en richting Groningen zal worden gestuurd. Zodra dit document bij de club binnen is, zal deze verklaring als te downloaden en/of uit te printen formulier op deze website worden geplaatst.
Ook heeft Hoogstra bij de politie aangedrongen om hotels in Marseille te informeren en hen te vragen coulant om te gaan met annuleringen als gevolg van het verbod op het bezoeken van de wedstrijd. De politiechef heeft gezegd hiernaar te willen kijken, maar heeft daarbij geen toezeggingen gedaan.
Extra veiligheidsmaatregelen
Voor de veiligheid van spelers, staf en medewerkers van de club en het meereizende gezelschap van mediavertegenwoordigers en zakelijke relaties van FC Groningen worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen.
Olympique Marseille verwacht volgende week donderdag tien- tot twaalfduizend toeschouwers bij de wedstrijd. Uit het overleg bleek dat momenteel veel mensen terughoudend zouden zijn met het bezoeken van grote evenementen in Frankrijk. De aftrap in Stade Vélodrome is om 21.05 uur.

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard