FC Groningen verliest van koploper.

Zaterdag 11 februari 2017 om 21:57

FC Groningen heeft zaterdagavond in Rotterdam met 2-0 verloren van koploper Feyenoord. Beide treffers werden gemaakt door Jens Toornstra, die zowel voor als na rust éénmaal trefzeker was. De FC stond het laatste kwartier met 10 man op het veld door een rode kaart voor Juninho Bacuna. De verlies betekende de eerste nederlaag in ruim twee maanden tijd voor de Trots van het Noorden.

Bacuna startte in de basis waardoor Alexander Sørloth in Rotterdam op de bank begon. De overige tien spelers stonden vorig week tegen Excelsior ook in de basisopstelling. Feyenoord had vanaf het beginsignaal het heft in handen in de Kuip, maar het was FC Groningen dat de eerste kans liet noteren.

Mimoun Mahi dook na acht minuten rechts in het strafschopgebied op en schoot de bal tegen keeper Brad Jones. Feyenoord was voornamelijk in de aanval en werd gevaarlijk via Nicolai Jorgensen en Steven Berghuis, maar maakte het doelman Sergio Padt in de eerste fase van de wedstrijd niet overdreven moeilijk.

De Trots van het Noorden kreeg na ruim een half uur spelen zelfs de grootste kans tot dan toe. Bryan Linssen stuurde Mahi op links weg. Zijn lage voorzet binnen de vijfmeter vond de voet van Ruben Jenssen, maar de Noor raakte de bal niet goed waardoor deze langs de verkeerde kant van de tweede paal verdween.

Jens Toornstra zette FC Groningen enkele minuten later toch op achterstand. Berghuis ging op rechts buitenom zijn directe tegenstander en vond met een teruggetrokken voorzet zijn medespeler. Toornstra schoof de bal nauwkeurig in de verre hoek buiten het bereik van Padt, 1-0 en tevens de ruststand.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Het spelbeeld bleef hetzelfde, Feyenoord drong aan en kreeg in tegenstelling tot in het eerste bedrijf wel direct behoorlijke mogelijkheden. Eljero Elia en voormalig FC'er Eric Botteghin waren in het eerste kwartier na rust dichtbij een treffer. Bij FC Groningen kwamen er in de personen van Sørloth en Oussama Idrissi aanvallend verse krachten in het veld voor Linssen en Simon Tibbling, maar de FC kon voorin geen vuist maken.

Toornstra tekende na 66 minuten spelen voor zijn tweede van de avond doordat een hoge vrije trap richting de zestien van de Groningers niet goed kon worden weggewerkt en de middenvelder onberispelijk binnen schoot toen hij de bal voor zijn voeten kreeg, 2-0. Feyenoord ging op zoek naar meer, maar vond een aantal maal doelman Padt op haar weg.

FC Groningen moest een kwartier voor tijd met tien man verder toen Bacuna aan de zijlijn een overtreding maakte en daarvoor de rode kaart kreeg van scheidsrechter Gözübüyük. De kaart werd getrokken op advies van de vierde man. Middenvelder Tom Hairiej werd niet veel later in het veld gebracht voor Jenssen en hoewel Feyenoord nog wel wilde, veranderde er niets meer aan de stand.

Het verlies tegen Feyenoord betekent de eerste nederlaag voor FC Groningen in ruim twee maanden tijd. De ploeg van trainer Ernest Faber reist volgende week wederom naar Rotterdam wanneer zondag 19 februari om 14.30 het uitduel met Sparta Rotterdam op het programma staat.