string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC Groningen thuis met 4-1 onderuit tegen AZ in play-offs.

Woensdag 17 mei 2017 om 22:52

FC Groningen heeft woensdagavond voor 20.610 toeschouwers in het Noordlease Stadion met 4-1 verloren van AZ. Vlak voor rust maakten de gasten 0-1. Halverwege de tweede helft bracht Jesper Drost de spanning terug met zijn 1-2, maar in de slotfase werd het nog 1-3 en 1-4. Komende zaterdag moet FC Groningen in Alkmaar de achterstand goed zien te maken in de return van de halve finales van de play-offs.

In de aanloop naar de wedstrijd in de halve finales van de play-offs was er flink wat publieke belangstelling. De magische grens van 20.000 werd voor de vierde keer in deze fase van de play-offs gepasseerd. In totaal is het Groningens tiende deelname in het twaalfjarige bestaat van deze vorm van ‘nacompetitie’ om Europees voetbal.

Trainer Ernest Faber had sportief een domper te verwerken gekregen door de blessure van clubtopscorer Mimoun Mahi. Alexander Sørloth, afgelopen zondag nog trefzeker in Enschede, was zijn vervanger in de startende elf. FC Groningen begon flitsend aan de wedstrijd en kreeg het publiek achter zich, maar halverwege het eerste bedrijf kreeg AZ de overhand.

De 0-1 kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Curieus was het, dat Alireza Jahanbakhsh met zijn laatste actie van de wedstrijd de score opende. Op aangeven van Jonas Svensson streepte hij de bal tussen paal en Padt door: 0-1. Meteen na rust verscheen Calvin Stengs als Jahanbakhsh’ vervanger. Bij Groningen werd Sørloth nog binnen het kwartier afgelost door Tom van Weert.

In de 66ste minuut leek AZ de wedstrijd al in het slot te kunnen gooien toen Wout Weghorst een voorzet van Jonas Svensson promoveerde tot assist: 0-2. Twee minuten later had Jesper Drost de bal echter langs de binnenkant van de rechterpaal geprikt voor de aansluitingstreffer: 1-2. Met twee verse krachten, Ajdin Hrustic en Roland Baas voor respectievelijk Bryan Linssen en Samir Memisevic, ging iedereen in het stadion er nog een goed voor zitten.

Vijf minuten later was het dan echter echt beslist. Calvin Stengs maakte de 1-3 op aangeven van Kevin Overeem. In de drie minuten extra tijd liet Groningen de schade nog verder oplopen, toen Dabney dos Santos de tweede treffer van Wout Weghorst voorbereidde: 1-4. Die marge van drie treffers is een schier onmogelijke opgave, maar juist in de play-offs zijn gekkere dingen gebeurd. Over drie dagen is de return in Alkmaar. Zaterdag 20 mei is de aftrap opnieuw om 20.45. uur.

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard