FC Groningen op bezoek bij FC Utrecht.

Dinsdag 07 juli 2009 om 15:57

In de tweede ronde van de KNVB-beker gaat FC Groningen op bezoek bij FC Utrecht. Het duel wordt gespeeld op 22, 23 of 24 september in Stadion Galgenwaard.

Het was ‘op papier’ de op één na zwaarste tegenstander die FC Groningen zou kunnen treffen, aangezien Groningen als verliezer van de play-offfinale – net als de Europees spelende ploegen – een beschermde status had. FC Utrecht eindigde in de reguliere competitie als negende met 44 punten, één punt meer dan de 45 punten die Feyenoord behaalde.

Historie
Eén keer eerder in de historie van de KNVB-beker troffen beide ploegen elkaar. Dat was op 16 februari 1977 toen FC Groningen als Eerste Divisie-ploeg in de achtste finales voor een verrassing zorgde en FC Utrecht in eigen huis met 1-0 versloeg. Matchwinner was destijds Peter Eimers.

FC Utrecht heeft zich de laatste tien seizoenen nadrukkelijk de status van cupfighter aangemeten. De ploeg behaalde in de helft van de gevallen minimaal de kwartfinale, stond driemaal in de finale en won de beker in 2003 en 2004. Dat deed de ploeg al eerder in 1985. De afgelopen twee seizoenen kwam FC Utrecht overigens niet verder dan één bekerwedstrijd en werd de ploeg uitgeschakeld bij achtereenvolgens Feyenoord en Ajax.

FC Groningen behaalde in de afgelopen tien edities van het bekertoernooi driemaal de kwartfinales van het toernooi. Daarin was Ajax tweemaal te sterk en een keer PSV. Afgelopen seizoen eindigde het bekertoernooi voor FC Groningen na een verloren strafschopserie bij NAC Breda in de achtste finales.