FC Groningen niet langer koploper eredivisie.

Dinsdag 21 oktober 2008 om 08:56

Voor het publiek was de wedstrijd tegen Ajax afgelopen zaterdag in de Arena leuk om naar te kijken. Het spel golfde op en neer, dan waren er weer kansen voor Ajax en vervolgens waren het de Groningers die dicht bij een doelpunt waren. Helaas voor FC Groningen bleef het in de wedstrijd bij slechts één doelpunt. Het was de Ajax- verdediger Oleguer die in de 37ste minuut het enige en daardoor winnende doelpunt over Luciano heen wist te koppen. Door het verlies staat FC Groningen nu tweede achter NAC op de ranglijst.

In de Arena begon de wedstrijd vooral vanaf de kant van de Amsterdammers stormachtig. Binnen vijf minuten wist Luciano gelukkig voor FC Groningen al een schot van Sarpong te stoppen en was het Klaas- Jan Huntelaar die de bal naast het doel schoot. Het eerst schot van Groningen kwam van Koen van de Laak, die helaas geblokt werd door een verdedigend been van de Ajax- defensie. Voor Ajax waren er nog kansen voor Huntelaar, maar De Roover, Stenman en Luciano wisten ieder op hun eigen manier een doelpunt te voorkomen. Marcus Berg miste na een voorzet vanaf links maar net de bal, waardoor Ajax-goalie Kenneth Vermeer redding wist te brengen. In de 37ste minuut was het dan toch raak. Vertonghen gaf een voorzet vanaf links en Oleguer kopte met een boogje de bal over Luciano in het doel van FC Groningen: 1-0. Lovre was vlak voor rust nog dicht bij de gelijkmaker, maar schoot de bal net iets te ver naar rechts.
Na rust kwam FC Groningen meerdere keren dicht bij het doel van Ajax. Danny Holla schoot een vrije trap maar net over de lat. Vermeer moest redding brengen op een schot van De Roover. Maar uiteindelijk was het Stenman die in de 54ste minuut het dichtst bij een doelpunt voor de Groningers in de buurt kwam. Hij kopte de bal tegen de onderkant van de lat, waarna ook Marcus Berg in de herkansing niet tot scoren kwam. Oud- speler van FC Groningen Luis Suarez kwam in de tweede helft pas echt op gang. In de 61ste minuut gaf hij een perfecte voorzet op Huntelaar die de bal voor zich langs zag gaan, vervolgens schoot Suarez zelf voorlangs en bij zijn volgende poging lukte het hem bijna om vanaf veertig meter over Luciano, doel te treffen.
De voor Alijore in de ploeg gekomen Berry Powel, loste in de 74ste minuut een schot op het Amsterdamse doel, waarna Granqvist de bal erin schoot. Helaas voor FC Groningen stond Granqvist buitenspel en werd de enige FC Groningen- goal afgekeurd. In het laatste kwartier kwam Matthijs nog in het veld voor Van de Laak. Granqvist wist nog vaak in de zestien voor het Ajax-doel te komen, maar hij kreeg de bal er niet in. FC Groningen had aan het einde van de wedstrijd nog veel balbezit en genoeg wilskracht om druk te zetten op Ajax, maar het veranderde niets meer aan de eindstand. Het eerste verlies van het seizoen is een feit voor FC Groningen, maar over een tweede plaats op de ranglijst mag ook zeker niet geklaagd worden.
Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Alijore (62’ Powel), Van de Laak (c, 77’ Matthijs), Holla, Lovre; Berg, Andersson.
Rest bank: Van Loo, Cahais, Svejdik, Metaj, Krohne.