FC Groningen kijkt terug op een prachtige verjaardag

17 juni 2021

FC Groningen ontwaakt een dag na de viering van haar 50ste verjaardag met een brede glimlach. De club kijkt met een trots gevoel terug op een historische verjaardag. De dag dat het standbeeld van clubicoon Martin Koeman is onthuld en de dag dat FC Groningen wederom werd bevestigd in wat het al lang wist: de onvoorwaardelijke steun van zoveel betrokken supporters. 

FC Groningen 50 jaar

De verjaardag begon om klokslag 00.00 uur met een verrassing van supporters. Vanaf zowel Euroborg als de plek waar vroeger het oude Stadion Oosterpark stond, werd in een lint van fakkels een route uitgestippeld naar de Grote Markt. In het hart van de stad waren vele supporters bijeengekomen om 16 juni, de oprichtingsdatum van de club, in te luiden. Het leverde vele berichten op en maakte van de hashtag #FCG50jaar een topnotering van de meest populaire topics op social media.
 
Groen-witte d’Olle Grieze
Speciaal voor de verjaardag van FC Groningen was de Martinitoren aangelicht in groen en wit. Het aanlichten van d’Olle Grieze is mede mogelijk gemaakt met behulp van -DTL Laser, Supportersvereniging FC Groningen, Provincie Groningen, Heineken, Boerenbox, Office Centre, FC Groningen, Gemeente Groningen en Wagenborg. Ook op de buitengevel van het stadion en op het Groninger Museum was het jubileumlogo via laser geprojecteerd. Dit werd mede mogelijk gemaakt door diverse supportersinitiatieven.  

museum

FC Groningen bracht ’s ochtends vroeg een Ode aan de Supporters. De ode was speciaal op verzoek van de club geschreven door stadsdichter Myron Hamming, die in een schitterende tekst applaudisseerde voor de trouwe achterban van FC Groningen. Gedurende de dag stroomden de felicitaties van collega-clubs en oud-spelers van de Trots van het Noorden binnen.
 
50 rondjes
Supporters Nico Swart en Robert-Jan Eggens liepen aan het einde van de ochtend ter ere van de verjaardag van FC Groningen vijftig rondjes om het stadion, een afstand van ongeveer 35 kilometer. Het tweetal feliciteerde de club op deze originele wijze met haar verjaardag en haalde geld op voor het goede doel: ‘Wensambulance Noord-Nederland’. Het laatste looprondje ging niet om het stadion maar in het stadion om het hoofdveld, waarbij het duo op de tribunes werd aangemoedigd door alle aanwezige medewerkers van FC Groningen. Verreweg de meeste personeelsleden hadden gehoor gegeven aan de oproep van FCG50jaar en waren in FC Groningen-shirt naar het stadion gekomen. Een schitterend initiatief van supporters, waaraan veel mensen door het hele land meededen. 

50 rondjes

Amateurconvenant
Voor clubs aangesloten bij het Amateurconvenant FC Groningen hadden trainers van FC Groningen Trainen als een Prof een speciaal handboek ontwikkeld met trainingsvormen om een speciale ‘FC Groningen training’ te verzorgen. Thema’s als Passen als Koeman, Verdedigen als Van Dijk, Scoren als Suárez en Dribbelen als Robben kwamen voorbij in de oefenstof. Vele verenigingen hebben een handboek opgevraagd en op de jubileumdag van de FC een speciale ‘FC Groningen-training’ verzorgd voor jeugdleden van de club. Op deze manier bracht FC Groningen veel jeugdvoetballers in beweging met een unieke voetbaltraining.
 
Standbeeld
’s Avonds om 19.00 uur werd de speciale verjaardag van FC Groningen gevierd via een live-uitzending in samenwerking met RTV Noord. Aan de hand van diverse gasten werd een reis door vijf decennia FC Groningen gemaakt. Een uitzending vol anekdotes en een schitterende afsluiting in de vorm van de onthulling van het standbeeld van clubicoon Martin Koeman. De beeltenis van ‘Meneer Koeman’ staat naast voormalig ploeggenoot Tonny van Leeuwen voor de hoofdingang van het stadion. Zoons Erwin en Ronald waren met de familie naar Groningen afgereisd om het standbeeld te onthullen. Het standbeeld van het clubicoon is een geschenk van FC Groningen aan al haar supporters als dank voor de steun die het in de lastige tijd gedurende de coronapandemie heeft ontvangen. 
 
Jubileummagazine
Seizoenkaarthouders ontvangen van FC Groningen een speciaal uitgebracht jubileummagazine. De magazines zijn per post verstuurd en het grootste gedeelte van deze speciale media-uitgave is op de verjaardag van de club bij de seizoenkaarthouders bezorgd.

Koemannen

Laatste nieuws