FC Groningen hoopt nog steeds op publiek bij thuisduels

23 april 2021

FC Groningen gaat zaterdag (24 april) in speelronde 30 op bezoek bij PSV in Eindhoven. Het wordt na liefst 211 dagen een wedstrijd van FC Groningen waarbij supporters van de thuisploeg in het stadion aanwezig mogen zijn. De Trots van het Noorden hoopt dat de test van aankomend weekend een positief vervolg krijgt in het restant van dit Eredivisie-seizoen en dat de resterende thuiswedstrijden tegen Sparta Rotterdam en AZ met supporters gespeeld mogen worden in het Hitachi Capital Mobility Stadion.

De laatste keer dat FC Groningen voor publiek speelde, was in de uitwedstrijd tegen FC Twente op 25 september 2020. Thuis speelde de Trots van het Noorden alleen in de openingsronde van het seizoen 2020/2021  tegen PSV voor haar eigen trouwe aanhang. Op zondag 13 september 2020 genoten ruim 6.000 supporters van een middagje FC Groningen.

Onzeker en onduidelijk
Hoewel het voorlopig nog onzeker en niet duidelijk is of de wedstrijden in speelronde 31 tot en met 34 ook met beperkte capaciteit kunnen worden gespeeld, bereidt FC Groningen zich wel voor op het spelen met publiek tegen Sparta Rotterdam. “We kijken als club enorm uit naar het moment dat we onze trouwe supporters weer kunnen ontvangen,” zegt algemeen directeur Wouter Gudde. “Wij willen daarbij echter wel direct aantekenen dat het geen ideale situatie is, waaronder wij in dat geval supporters en sponsors toegang kunnen geven.”

Zo dienen bezoekers op een specifieke testlocatie een coronatest te ondergaan en voor binnenkomst met een ID-bewijs bij het stadion een negatieve uitslag van maximaal 40 uur oud te kunnen overleggen. Dit geldt ook supporters en sponsors die al gevaccineerd zijn. Gudde erkent dat het allemaal niet optimaal is, maar de club heeft daarin weinig te kiezen. “Dit is een harde eis en voorwaarde die wordt gesteld om met publiek te mogen spelen. Heel vervelend, maar als we iets willen, dan is dat de enige optie. Wij realiseren ons zeer goed dat dit alles niet optimaal is, maar we proberen het zo goed mogelijk en publieksvriendelijk in te richten om toch in ieder geval supporters en sponsors de mogelijkheid te bieden dit seizoen nog bij een wedstrijd in ons stadion te zijn.”

Afwachten
Het is dus nog afwachten of dit scenario uit de kast kan worden gehaald. Niet eerder dan volgende week verwacht FC Groningen hierover uitsluitsel te ontvangen. Voor het toekennen van toegangskaarten wordt het dan kort dag richting het thuisduel met Sparta Rotterdam.
Gudde put hoop uit de beginfase van dit seizoen, toen er al meer dan honderd wedstrijden in het betaald voetbal met publiek op een goede wijze werden georganiseerd. “We weten dat wij als organisatie in staat zijn de wedstrijden op een veilige en verantwoorde manier te organiseren, waarbij we de overheidsrichtlijnen kunnen waarborgen. Dat hebben we aan het begin van dit seizoen bij diverse oefenduels en in de competitiewedstrijd tegen PSV al aangetoond. Als blijkt dat we tegen Sparta met publiek mogen spelen, kunnen we snel schakelen en kunnen we supporters ontvangen. Daarop zijn we ons goed aan het voorbereiden.”

Procedure
Als FC Groningen volgende week tegen Sparta Rotterdam – zondag 2 mei om 14.30 uur – supporters in het Hitachi Capital Mobility Stadion mag ontvangen, krijgen de seizoenkaarthouders die aan het begin van dit seizoen in aanmerking kwamen voor het bijwonen van de thuiswedstijd tegen Ajax voorrang bij het claimen van een toegangsticket. Het zal daarbij niet mogelijk zijn om plaats te nemen op de plek van de eigen seizoenkaart.

photo5979060424605283818

Mocht er met publiek worden gespeeld, dan zal de capaciteit beduidend lager liggen dan aan het begin van dit seizoen, namelijk 3.100 plekken. FC Groningen kan daarom niet garanderen dat alle seizoenkaarthouders die een plaats konden claimen tegen Ajax dit ook succesvol kunnen doen tegen Sparta Rotterdam.

Supporterscoördinator Matthias Mulder zegt over de toegangsprocedure: “We proberen het zo goed en eerlijk mogelijk te maken en we hebben hierover ook doorlopend overleg met de verschillende supportersgeledingen. Wij realiseren ons heel goed dat we mensen zullen moeten teleurstellen en dat de situatie waaronder je eventueel een wedstrijd kunt bezoeken verre van ideaal is en dit niet voldoet aan de manier waarop wij wedstrijden willen aanbieden aan ons trouwe publiek.”

Updates
De ontwikkelingen over het al dan niet spelen met publiek worden begin volgende week verwacht. Via de officiële communicatiekanalen van de club zullen we zo goed en duidelijk mogelijk updates delen.
Vanwege werkzaamheden op de Tonny van Leeuwen Tribune worden bij de thuiswedstrijden met beperkte toegang alleen de Piet Fransen Tribune en de Koeman Tribune opengesteld. De hoofdtribune in het Hitachi Capital Mobility Stadion is beschikbaar voor zakelijke relaties van FC Groningen.

20200814GroningenPec001

Laatste nieuws