FC Groningen en Gerard Kemkers na opening TopsportZorgCentrum uit elkaar

14 maart 2018

FC Groningen en Gerard Kemkers gaan na de officiële opening van het TopsportZorgCentrum, die is voorzien in dit najaar, uit elkaar. Beide partijen konden het niet eens worden over een nieuwe invulling van het takenpakket en de bijbehorende bevoegdheden van de manager topsport en talentontwikkeling. Kemkers had een andere structuur voor ogen bij de Trots van het Noorden. FC Groningen had de intentie langer door te gaan met Kemkers, maar heeft na tal van gesprekken besloten vast te houden aan haar visie dat de gehele voetbalorganisatie van de club onder de verantwoordelijkheid valt van de technisch manager.

Door de uitkomst van de gesprekken over zijn positie binnen de club, blijft Gerard Kemkers aan de Trots van het Noorden verbonden tot en met officiële opening van het TopsportZorgCentrum, het spiksplinternieuwe multifunctionele gebouw op Sportpark Corpus den Hoorn.

Kemkers kwam 1 december 2014 in dienst bij FC Groningen. De 51-jarige voormalige topschaatscoach uit Peize werd aangesteld als manager Performance Center van de Trots van het Noorden. Hij heeft zich de afgelopen jaren met name beziggehouden met de ontwikkeling en realisering van de professionele tak van het nieuw te verrijzen TopsportZorgCentrum op Corpus den Hoorn, waarin vanaf komende zomer alle voetbalteams van FC Groningen hun intrek nemen. Gedurende de afgelopen ruim drie jaar schoof Kemkers steeds verder op richting de opleiding van de club en werd zijn titel aangepast naar die van manager topsport en talentontwikkeling.

Kemkers had een organisatiemodel voor ogen met een twee-tak binnen de club op voetbaltechnisch gebied: het eerste elftal en de opleiding. FC Groningen vindt dat de club één gezamenlijke voetbaltak moet hebben; van eerste elftal tot en met de Regionale Voetbalscholen. “Wij willen geen twee stromingen creëren en dat was een reële dreiging in een andere structuur”, licht algemeen directeur Hans Nijland toe. “Wij betreuren het zeer dat we het hierover niet met Gerard eens zijn geworden. Onze intentie was langer van zijn diensten gebruik te maken, maar wilden hiervoor niet onze organisatiestructuur op de schop gooien. Gerard levert ontzettend goed werk, is een op en top professional en wij zijn er van overtuigd dat hij snel weer een nieuwe uitdaging voor na zijn periode bij FC Groningen zal vinden. Wij wensen hem het allerbeste voor de toekomst.”

Gerard Kemkers laat eveneens weten zijn aanstaande vertrek te betreuren. “We hebben intensief met elkaar gesproken en als je dan als volwassen professionals niet met elkaar op één lijn kunt komen, moet je een keuze maken. Voor mijn gevoel zou ik richting de toekomst te weinig inbreng hebben en dan moet je met elkaar tot de conclusie komen dat het voor beide partijen het beste is de samenwerking te beëindigen. Voor mijn vertrek richt ik mij op de volledige realisatie van het TopsportZorgCentrum, wat als een kindje van mij voelt. Ik wil dat goed achterlaten en via de voordeur bij FC Groningen vertrekken. Ondertussen ga ik mij oriënteren op mijn toekomst.”

Algemeen directeur Hans Nijland hecht eraan te benadrukken dat het aanstaande vertrek van Gerard Kemkers geen beleidsmatige gevolgen heeft voor de uitgestippelde koers van FC Groningen. “Het beleidsplan ligt er en alle ontwikkelingen binnen de opleiding zijn al jaren terug in gang gezet. De vruchten hiervan gaan we steeds meer plukken. We gaan op die ingeslagen weg verder. Sterker nog: we gaan daarin nóg meer investeren. In faciliteiten, maar met name ook in kwalitatief goede mensen.”

TSZC

Laatste nieuws