FC Groningen eindigt jaar 2016 met puntendeling

18 december 2016

Zondagmiddag heeft FC Groningen in het eigen Noordlease Stadion met 1-1 gelijkgespeeld tegen hekkensluiter Go Ahead Eagles. De einstand was bij rust al bereikt. Mimoun Mahi opende de score en oud-Groninger Jarchinio Antonia tekende voor de gelijkmaker. Met 20 punten uit zeventien duels staat de FC nu tiende op de ranglijst van de Eredivisie.

In het Noordlease Stadion trad FC Groningen aan met een basisopstelling die op één plek afweek van de inmiddels vertrouwde line-up van de afgelopen weken. Kasper Larsen was de afgelopen dagen ziek en zijn plek in de opstelling werd overgenomen door Samir Memisevic. Bryan Linssen ontbrak op de bank wegens een schorsing. Martijn van de Laan kampte met een blessure, terwijl Desevio Payne juist terugkeerde van een langdurige afwezigheid.

Aan de kant van Go Ahead Eagles was enige onduidelijkheid geweest over het meespelen van oud-FC’er Jarchinio Antonia. De rechtsbuiten bleek echter fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen en zou bovendien ook nog een hoofdrol voor zichzelf opeisen bij zijn terugkeer in het Noordlease Stadion. In de openingsfase van de wedstrijd had Groningen het betere van het spel, zonder direct grote kansen te creëren.

Na twintig minuten was het de Simon Tibbling die een assist liet noteren, maar de het openingsdoelpunt was door de afronding toch vooral toe te schrijven aan de klasse van Mimoun Mahi, die vanaf rechts de bal keihard in het dak van het doel van Theo Zwarthoed poeierde: 1-0. Invaller stadionspeaker Koen Janssen kondigde de treffer af met ‘groen-witte magie’ en het doelpunt was ook van grote schoonheid.

Goed voor drie punten zou de goal echter niet blijken te zijn. Want elf minuten later werd Antonia door zijn medespeler Leon de Kogel de diepte in gestuurd. Antonia moest nog het halve veld afleggen en werd onderweg nog op de huid gezeten door Juninho Bacuna, maar rondde enkele seconden later toch feilloos af door de bal langs doelman Sergio Padt te vuren: 1-1.

Voor het eerst in één maand spelen kreeg Groningen een treffer te incasseren in het Noordlease Stadion en de ploeg was er schijnbaar even door van slag. De fase tot de rust en ook de eerste fase na rust oogde de thuisploeg wat onzeker, maar mede geholpen door een drietal wissels en enkele akkefietjes met de tegenstander kwam het vuur toch weer terug in de ploeg.

Met nog een halfuur op de klok kreeg de thuisploeg de grip terug, hoewel het moest blijven oppassen voor gevaarlijke uitbraken zoals van Antonia en in de rebound Marcel Ritzmaier. Sergio Padt en nota bene Hans Hateboer op de doellijn voorkwamen erger. Met nog tien minuten op de klok maakte het slotoffensief plaats voor een ware belegering en kwamen de Deventenaren er niet meer uit.

Invaller Alexander Sørloth kreeg nog een flinke mogelijkheid en nog eens een dot van een kans om de drie punten binnen te slepen, maar de hekkensluiter bleef op de been. Zo moest Groningen op de valreep van 2016 alsnog Heracles voorbij laten gaan op de ranglijst en begint de FC het jaar 2017 als nummer 10. De tegenstander direct na de winterstop is overigens ook direct te ploeg uit Almelo, dat één punt meer heeft en negende staat. Aftrap is 14 januari om 19.45 uur in het Polman Stadion.

JW2016121015324juich

Laatste nieuws